Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Dům na Ibize vznikl z opuštěného skladu. Na střeše se cvičí jóga

Dům na Ibize vznikl z opuštěného skladu. Na střeše se cvičí jóga

Jóga na střeše, bazén s výhledem do údolí, prostorná terasa. Mezinárodní designérské studio the Nieuw navrhlo ve spolupráci s interiérovým ateliérem Ibiza Interiors dům, který vznikl ze starého skladu. Tam, kde se dřív vykládaly bedny se zbožím, si dnes majitelé užívají pohled na klidnou krajinu.

Ateliér the Nieuw vede architekt Jurjen van Hulzen, který vyrůstal v Nizozemsku. Před čtyřmi lety se ale se svou ženou a třemi dětmi přestěhoval na Ibizu, kde založil nové studio Ibiza Interiors. „Na Ibize se často dostaneme k větším projektům. Klienti tu totiž nežijí, a tak potřebují zajistit kompletní stavební dozor. Přebíráme velkou odpovědnost. Někdy jsme dost ve stresu, ale neměnili bychom," vypráví Jurjen. Když poprvé uviděl starý sklad na samotě, hned mu bylo jasné, že ho zrenovuje a vytvoří tu dům pro hosty. Sám se svou rodinou žije jen kousek od bývalého skladu. 

Sklad se ale mnoho let nepoužíval a byl v žalostném stavu. Jurjen tak mohl zachovat jen zdi a některé části střechy. Dřív tu nebyla ani elektřina či přívod vody, teď vytápění zajišťují solární panely. Vodu majitelé berou z vlastní studny. „Dům je naprosto soběstačný,“ popisuje Jurjen, který se také rozhodl, že zachová původní trámy a částečně naváže na industriální atmosféru skladu. Proto použil betonovou podlahu, sloupy a detaily z oceli, a to hlavně v kuchyni. Kovové jsou i rámy oken a dveří. „Rustikální a průmyslové prvky vytvářejí zajímavou kombinaci,“ popisuje architekt, který na projektu pracoval s šikovnými lokálními řemeslníky. Zůstal i tvar budovy, typický pro ibizskou architekturu.

Dům má celkem 80 metrů čtverečních. Směrem na jih architekt umístil velký otevřený obývací prostor, který nabízí úžasný výhled do přilehlého údolí. Navazuje na něj prostorná terasa. Druhá strana domu zahrnuje dvě ložnice – jsou orientované na sever, a tak je tu větší chlad a tma.

V domě nechybí ani jídelna na vyvýšené platformě, krb či koupelna s volně stojící vanou od značky Not Only White a velkými okny. „Při koupání se tak můžete dívat do přírody,“ říká autor návrhu. I tady Jurjen navázal na tradiční ibizskou architekturu. Podlaha má vzor rybí kosti a vznikla z terakotových dlaždic. „Jde o moderní interpretaci klasických španělských podlah,“ vysvětluje architekt.

Jurjen prostor vybavil doplňky od osvědčených dodavatelů, se kterými pracoval už na svých dřívějších projektech. Nábytek, koberce, závěsy a osvětlení sháněl třeba u amsterdamského obchodu The Modern. Najdete tu i vybavení od dánské značky Carl Hansen, od které architekti pořídili třeba židle CH23 a CH24. U nás jsou k sehnání v obchodě Designpropaganda a Stockist. Visí tu rovněž svítidla Nama od nizozemského ateliéru Ay Illuminatea, jež také prodává Stockist. Lavice pocházejí od nizozemského studia Weltevree, koupíte je v Designpropagandě. Postele vyrobené z udržitelných materiálů jsou od firmy COCO Mat. Kuchyňský ostrůvek s mramorovou deskou pochází od nizozemské společnosti Eginstill. Dům zútulňují umělecká díla z galerie Vroom & Varossieau. Kohoutky a baterie zase navrhl Piet Boon pro Cocoon. Další doplňky dodalo Muuto a kalifornská značka Modernica.

A co podle Jurjena nejvíc vystihuje celý projekt? Kontrast. „Mísí se tu staré a nové, městské a rustikální, světlé a tmavé, jemné a drsné. Vše je však spojeno do harmonického celku,“ popisuje architekt a nebojí se o domě mluvit jako o ráji. Klid sem podle něj vnáší nejen okolní hory, ovocné stromy a zahrada, ale také speciálně upravená střecha, kde se dá cvičit jóga. „Chtěli jsme vytvořit jednoduché obydlí s úctou k tradici, které však bude splňovat ty nejvyšší nároky na bydlení,“ uzavírá architekt Jurjen van Hulzen. 


 

 

 

 

 

 

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...