Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Fontana Arte: nadčasová svítidla od známých designérů

Fontana Arte: nadčasová svítidla od známých designérů

Krása a nadčasovost osvětlení Fontana Arte okouzluje lidi již po desetiletí. Dlouhá historie značky sahá až do roku 1932. Založil ji slavný architekt Gio Ponti s tehdejším majitelem významné sklárny Luigi Fontanou. Opravdový rozkvět však společnost zažívá díky spolupráci dvou architektů, Gia Pontiho a Pietra Chiesy.

Díky těmto dvěma osobnostem totiž značka přispěla k vývoji rané moderny italského designu. Ze spousty produktů se postupně staly ikony designu, které mají sběratelskou hodnotu a draží se v aukčních síních po celém světě. Cenné jsou zejména limitované edice. Výhradní zastoupení pro český a slovenský trh má společnost Hagos.

Studio Fontana Arte se nejprve zaměřovalo na výrobu uměleckých vitráží. I dnes můžeme některé z těchto ikonických kousků spatřit jako funkční zdobnou součást kostelů a katedrál, například milánského dómu nebo katedrály v Brazílii. Gio Ponti si při práci se sklem uvědomil, jak obrovské možnosti tento materiál nabízí. A to především v souvislosti se zařizováním interiérů. Proto začal navrhovat a vyrábět nábytek, svítidla a další předměty, kde právě sklo hrálo hlavní roli. Kromě toho, že své nápady uplatnil při zařizování mnoha významných domů, jež sám navrhoval, vznikly také ucelené řady určené pro obchod.

Architekt a zakladatel Fontana Arte Gio Ponti

Kolekci svítidel GALERIE navrhl Frederico Peri

Fontana Arte si už tehdy získávala své renomé a dnes ho jenom utvrzuje. Vyrábí designová svítidla a nábytek té nejvyšší kvality. Zakládá si na precizním zpracování a nadčasovém designu. Se značkou jsou navíc spojena i jména významných umělců, jako jsou například David Chipperfield, studio Foster + Partners, Renzo Piano, Daniela Puppa nebo architektonické studio Future Systems, jehož zakladatelem byl náš slavný architekt Jan Kaplický.

Svítidlo GLOBO DI LUCE navrhl Roberto Menghi

Stojací lampa Vertigo Tera z dílny designéra Marca Acerbise

Osvětlení Loop od Voon Wong & Benson Saw

Značka nabízí hromadu různých typů osvětlení pro různé příležitosti, od stolních a stojacích lamp přes nástěnná a stropní svítidla až po úchvatné lustry. Věhlasné kolekce, navržené předními designéry, bychom vám nejraději představili všechny. Jsou totiž nesmírně zajímavé. Výběr jsme však přeci jen trochu zúžit museli. Zavítejte s námi do světa okouzlujících nadčasových svítidel Fontana Arte.

Lampu GIOVA, která je zároveň i vázou, navrhla Gae Aulenti

Svítidlo BOLLA od studia Harry & Camila připomíná mýdlové bubliny

Svítidla IO

Elegantní a minimalistická světla IO, které navrhl designér Claesson Koivisto Rune, mají tvar malého zakřiveného lunárního disku. Disponují držákem s rotační osou, která umožňuje otočení difuzéru o 360° a natočení nahoru či dolů. Díky tomu si nasměrujete osvětlení vždy přesně tam, kam potřebujete.

SETAREH

Kolekci svítidel SETAREH navrhl mladý sicilský architekt Francesco Librizzi. Koule z ručně foukaného saténového skla jsou takřka magicky zavěšena v tenké kovové struktuře. Různé varianty osvětlení představují vyvážený design a elegantní lehkost.

EQUATORE

EQUATORE je moderní interpretace klasické lampy se skleněným stínidlem, kterou navrhlo duo designérů Gabriele a Oscar Burattiovi. K dispozici je ve stolním, podlahovém a stropním provedení, ve dvou velikostech a čtyřech barvách.

BILIA

Za návrhem ikonické stolní lampy BILIA stojí sám architekt Gio Ponti. Nechal se inspirovat základními geometrickými tvary, které stylově poskládal na sebe. Difuzér je vytvořen z matného foukaného skla a podstavec z kartáčovaného niklu. Ikonický návrh ze samých začátků značky, je k dostání i v novém provedení například jako BILIA MINI.

PINECONE

Stolní i závěsná lampa PINECONE představuje elegantní osvětlení z foukaného skla v takřka starodávné kovové struktuře. Svítidlo může být jak v mléčně bílé variantě, tak i průzračné. A právě ta při svícení odhaluje efektivní souhru světel a stínů. Kolekci svítidel navrhla Paola Navone.

OPTUNIA

Kolekce svítidel s technickým rázem OPTUNIA pochází od designéra Claessona Koivista Runeho. Zahrnuje stolní i stojací lampy, nástěnné osvětlení a lustry. Jeho funkčnost spočívá v otáčení dvou disků, které tvoří téměř 360° otáčecí hlavu. Tím vzniká mimořádná variabilita světelných kombinací.

LUNAIRE

Originální svítidlo LUNAIRE navrhl francouzský designér Ferreol Babin. Jak už název napovídá, inspirací bylo designérovi samo slunce. Nástěnné a stropní svítidlo vytváří působivý světelný efekt, připomínající zatmění slunce. Pomocí stlačení nebo naopak vytažení předního disku můžete jednoduše regulovat světelnost.

Osvětlení AMAX se vyrábí v mnoha barevnývh variantách

Stojací lampa LUMINATOR od Pietra Chiesy

Nástěnné svítidlo NASKA

Ohromný lustr AVICO měří 120 nebo až 160cm

Nástěnné svítidlo BONNET navrhl designér Odo Fioravanti

Značka Fontana Arte si za dobu svého působení vysloužila mnoho prestižních ocenění a získala i řadu příznivců v různých koutech světa. S jejím jménem se pojí nadčasovost, kvalita a design, který se jen tak neokouká a stane se ozdobou každého interiéru. U nás seženete osvětlení Fontana Arte v pražském showroomu Hagos. Nebo se od 17. do 22. října 2019 stavte na Designbloku, kde Hagos představí ikonická svítidla i novinky z posledních let.


Fontana Arte
www.fontanaarte.com

HAGOS
Nedvědovo nám. 14
Praha 4

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...