Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Interiér má být jako hřejivé objetí, hlásá návrhářka Ilse Crawfordová

Interiér má být jako hřejivé objetí, hlásá návrhářka Ilse Crawfordová

Když se řekne interiérový design, v Británii to znamená to jediné: Ilse Crawfordovou, návrhářku, spisovatelku, vydavatelku časopisu o interiérovém designu, mentorku nové generace designérů a velmi inspirativní ženu. 

Ilse se narodila dánské pianistce a editorovi ekonomické rubriky Sunday Times – a možná právě výrazná odlišnost osobností obou rodičů ovlivnila její návrhy, založené na hledání harmonie a balancu. Úkoly do školy si prý dělávala v knihovně, kde potom četla časopis Vogue. Nakonec vystudovala historii a ve svých 27 letech začala vydávat časopis Elle Decoration, který hrál zásadní roli na poli britského interiérového designu a i dnes má výsadní postavení. Krátce pracovala i pro Donnu Karan. Nakonec však založila vlastní studio Studioilse, které svou expertízou zasahuje do architektury interiéru, interiérového designu, identity značek i produktového designu. Reputace multidisciplinárního londýnského studia stále stoupá.

Ett Hem Hotel ve Stockholmu. Ilse přeměnila starou budovu na moderní hotel pro novodobé cestovatele. Vytvořila pro ně domov daleko od domova, kde hraje hlavní roli flexibilita. Prostor se přizpůsobí potřebám každého jedinečného cestovatele, přesto působí vřele a domácky.

 

Styl Ilse Crawfordové nelze snadno shrnout výčtem prvků, které najdete v každé realizaci, jelikož se vždy zaměřuje na lidi a jejich život v daném prostoru. Její lásku k výrazným židlím však napříč projekty vysledovat lze. Sama svůj styl shrnuje: „Když tvořím prostory, neřeším jenom vizuál nebo podobu prostoru. Mnohem víc mě zajímá jeho smyslové vnímání, přemýšlím o prostoru v kontextu člověka. Jak se nás věc dotýká – to je prvotní perspektiva.“ Do centra své návrhářské filozofie umisťuje člověka, jeho přání, potřeby a touhy. 

Isle a tým jejího londýnského studia tvoří prostředí, kde je lidem příjemně – veřejné prostory, ve kterých se cítí jako doma, a domovy, které jsou obyvatelné a fungují v souladu s lidmi, kteří je obývají. Přemýšlejí hlavně, jak bude prostor obýván – ať už jednotlivcem, rodinou či davy veřejnosti. Věří, že se musíte cítit jako doma, abyste chtěli v prostoru přebývat. „Každé místo by mělo mít duši a být jako vřelé objetí,“ shrnuje Isle.

Koncept a design hostince se 47 ložnicemi, jídelnou, barem, sladovnou a zahradou s lučními květy. V podání Ilse Crawfordové se jedná o moderní interpretaci tradičního anglického zájezdního hostince, jehož historická regionální identita byla přetlumočena britskými materiály a nábytkem společně s místními produkty a zajímavým programem akcí.

„Je důležité, aby prostor fungoval pro lidi, aby byl flexibilní. Nemám ráda prostory, které jsou tak dokonalé, že je nelze přizpůsobit,“ říká Ilse. V dobách, kdy ještě redigovala časopis Elle Decorations, svedla mnoho bojů za to, aby v časopise na fotkách interiérů mohly být i předměty mimo svá místa nebo třeba lidé. „Lidé jsou emocionální a inteligentní bytosti, které potřebují cítit propojení s prostorem.“ Tématu propojení člověka s prostorem se věnuje i ve svých knihách, které jsou pro milovníky designu povinnou četbou.

Mimo realizace interiérů studio navrhuje nábytek a další produkty, které podporují a vyzdvihují lidské všednodenní chování a aktivity. Člověk je výrazně ovlivněn tím, čím je obklopen – a tak všechny produkty nenápadné napomáhají lidské spokojenosti. 

Kolekce Wellbeing z roku 2019 zahrnuje domácí textil, interiérovou hammaku a tapisérii, vše z lokálních přírodních vláken, ručně předených bez barviv a bělidel.

Olejová lampa Holocene je součástí kolekce světel značky Wästberg, která nevyžadují elektřinu, a jsou tak poctou ohni, ale i samotnému člověku. 

Kolekce Nurture nám kombinací mosazi a keramiky denně připomíná, že o květiny, které máme uvnitř, je také třeba se patřičně starat. Štěstí se může skrývat v opakování! Celá kolekce je navržena tak, aby s časem krásně stárla.

Pokud vás první dáma britského designu zaujala, doporučujeme vaší pozornosti její knihy i webové stránky Studioisle. Chcete-li si odpočinout u obrazovky, doporučujeme ke zhlédnutí epizodu Ilse Crawford pořadu Abstract: The Art of Design z dílny Netflixu. 


Studioilse

info@studioilse.com

162-164 Abbey Street, Londýn

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Ela Prokopová Autor:
Ela Prokopová

Zdroj: studioilse.com

Publikováno: 05.10.2020


Přidejte se k Insidecor komunitě...