Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Axel Vervoordt: Nejkrásnější umění 21. století stvořil čas

Axel Vervoordt: Nejkrásnější umění 21. století stvořil čas

Axel Vervoordt je muž mnoha profesí: návrhář, mecenáš, kurátor, galerista, milovník hudby, zámecký pán, sběratel a prodejce umění, interiérový designér hvězd a milovník japonského konceptu wabi-sabi. Zastává názor, že domov nejprve musí sedět ke svému okolí, a teprve poté se přizpůsobit lidem, kteří v něm budou žít. Sám sice vlastní zámek 's-Gravenwezel, ale tvrdí, že je tak starý, že ho snad ani vlastnit nelze. Pokud máte deset minut, mrkněte se na milý rozhovor s ním. 

Nejkrásnější umění 21. století vytvořil jen čas.“ Axel Vervoordt je milovníkem stylu zvaného Artempo, které oslavuje proces stárnutí, zrání s časem. Sám se tím řídí i ve své tvorbě, když navrhuje nábytek. To, co je staré, je posvátné, nesahá se na to, neupravuje se – jen se k tomu přidává. Tak vznikají jeho jedinečné kousky. „Naše doba je časem zotavování – nemáme prostor, nemáme prostředky, abychom neustále dělali nové věci. Je třeba nové věci nalézt v těch, které již existují.

Axel Vervoord se k interiérovému designu dostal přes svoji matku, která měla vždy krásně prostřený stůl a raději ho ozdobila kyticí natrhanou na louce než růžemi na dlouhém stonku. Na její popud prošel, když mu bylo 21 let, uličkou do části Antverp, která se skládá z domků z 15. a 16. století –  Vlaeykensgang. Domy byly zanedbané a potřebovaly renovaci, a tak je Axel intuitivně koupil, zachránil je tak před zkázou a po dlouhé roky je renovoval. Tam společně s manželkou May vytvořili první domov budoucí společnosti, která funguje a vzkvétá dodnes. Sídlo má už ale jinde.

Společnost Axel Vervoord byla vždy rodinná. Zde Axel se ženou May a syny Borisem a Dickem.

V jednom ze zachráněných a renovovaných domů dnes bydlí Axelův syn a kolega Boris.

Minulost se potkává s přítomností. Dvorek domu ze 16. století ve Vlaeykensgangu1 s uměním Renata Nicolodiho.

Firma oslavila 50 let existence, dvakrát se přestěhovala (nejprve do zámku, poté do bývalého pivovaru), oba přetvořila ke své spokojenosti – filosofie ale zůstává stejná:

  • respekt k architektuře a čistotě tvarů 
  • vášeň pro objevování a nekonečné hledání krásy a kvality 
  • neustále probíhající snaha o vyváženou harmoniii minulosti, přítomnosti a budoucnosti
  • otevřenost a sdílení zkušeností, vědomostí a inspirace a nadčasová filosofie života s uměním 

V současném sídle – Kanaalu – jsou stálé expozice i klasické výstavy. Axelovy principy přístupu k umění a tvorbě jsou dobře shrnuty v následujících knihách (všechny jsou dostupné v několika jazykových mutacích na webu). Všechny doporučujeme vaší pozornosti, pokud se také vyžíváte v jednoduchosti a autentičnosti. Knihy jsou plné fotografií talentovaného fotografa Lazize Hamaniho a samy jsou tak krásným objektem.

Kniha Portraits of Interiors na 320 stranách pokrývá 17 projektů z 9 zemí. Ukazuje Axelovo neustálé hledání rovnováhy mezi architekturou, uměním a přírodou. Jejich spojením, jejich juxtapozicí – vedle sebe stojí věci nejmodernější a staré, barevné a tlumené, věci nevyčíslitelné hodnoty vedle květin z palouku za domem – vytváří nové netušené a krásné prostory,

Wabi Inspirations je kniha, která osvětluje jeden ze základních pilířů tvorby Axela Vervoordta – koncept wabi-sabi, který vychází z jednoduchosti a autenticity, oceňuje krásu nedokonalostí. Kniha zachycuje interiéry inspirované touto filosofií. Čtenářům ukazují, jak vytvořit klidný a pokojný prostor, ve kterém je krása v té nejčistší podobě.

Living with Light „Světlo je zákon. Je to moc, síla a život. Světlo je energie, která pomáhá vytvořit svět a definovat naše zkušenosti,“ tak Axel Vervoordt definuje světlo. Tato kniha ukazuje, jak Axel pracuje se světlem, jak moc prostoru mu v každém pokoji věnuje. Kniha zachycuje dvacet projektů, které se liší lokací, funkcí i stylem, ale spojuje je jedno: vyrovnané, klidné a citlivé světlo.

The Story of a Style názorně ukazuje, jak nadčasový může být styl – a ten Axelův překračuje kontinenty i tisíciletí. Vlastními slovy i fotografiemi Axel ukazuje svůj talent vytváření jedinečných a krásných interiérů, kterými se snaží „udělat lidi šťastnými“. Mimo jiné zde najdete interiéry ze zámku 's-Gravenwezel i z Kanaalu, sídla společnosti na břehu Albert Canal a mnohé další. 

Timeless Interiors – tato kniha poprvé odkrývá 23 soukromých rezidencí, které navrhl Axel a jeho tým v Evropě a Spojených státech. Kniha se stala hitem a jasně definuje Vervoordtův styl, který překračuje současné trendy a vytváří svým jedinečným stylem nadčasově krásné interiéry zasazené do okolí.

Kromě knih, které se přímo týkají interiérového designu, filosofií a přístupu k umění, stojí za zmínku ještě dvě knihy: jedna memoárová Axel Vervoordt: Stories and Reflection a jedna kuchařka At Home with May and Axel Vervoordt: Recipes for Every Season​. Ale dost už slov, i my necháme mluvit interiéry za sebe, prohlídněte si je s námi. 

Alew Vervoordt pomohl se sídlem Kim Kardashian West a Kanye Westovi. Prohlédněte si jejich bělostný a minimalistický interiér (foto: Kim Kardashian West)

Pokud vás koncept wabi-sabi nadchl a raději čtete ve své mateřštině, česky vyšla kniha Wabi-sabi pro umělce, designéry, básníky a filozofy.


Axel Vervoordt 

Kanaal
Stokerijstraat 19, Antwerpy
Belgie

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Ela Prokopová Autor:
Ela Prokopová

Foto: via axel-vervoordt.com

Zdroj: axel-vervoordt.com

Publikováno: 22.06.2020


Přidejte se k Insidecor komunitě...