Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Interiér od podlahy. Proč investovat do dřeva?

Interiér od podlahy. Proč investovat do dřeva?

Podlaha není jen obyčejná deska nebo pár náhodně poskládaných prken. Jde o základní prvek, který tvoří design celého prostoru. Ateliér Valen&Masar Čechům už přes dva roky ukazuje, co v interiéru dokáže dřevo a proč se vyplatí výběr podlahy nepodcenit.

 

Podlaha je největší plocha v domácnosti

Nábytek většinou lehce přesunete nebo vyměníte, stejně jako další doplňky. Jenže měnit podlahu? „To bývá obrovská investice. Nedávno za námi přišel klient, který si už po sedmi letech přál předělat vinylovou podlahu, protože ho studila. Abychom ji mohli nahradit, museli jsme odstranit vestavěné skříně, celý povrch strhnout a začít znovu,“ popisuje Jan Valenčík, který podlahové studio Valen&Masar založil se svým kamarádem a kolegou Lukášem Masárem. „Zákazník pak sám přiznal, že kdyby podlahu vybral rovnou pořádně, ušetřil by.“

Podlaha s vámi zkrátka bude celý život a počáteční rozhodnutí určuje, jak dobrým bude partnerem. „Vytváříte umělecké dílo, na kterém se budete každý den procházet. Tak výběr neuspěchejte,“ radí Lukáš Masár.

Poznat dřevo všemi smysly? Základ, pokud chcete správně vybrat. V showroomu ateliéru Valen&Masar zapojíte oči, hmat i čich.

Materiál a zpracování může vystihovat vaši osobnost

Podlaha může být pomyslným zrcadlem. „Můžete do ní otisknout svou osobnost. Máte raději minimalismus, nebo zdobnost? Výrazné, či neutrální barvy? Vždy se snažíme zákazníka co nejlépe poznat a najít řešení, které ho bude co nejlépe vystihovat. Někdy se z nás stávají tak trochu psychologové,“ směje se Jan Valenčík. Extroverti podle něj často sahají spíš po výrazných kazetových podlahách, klidnější povahy zase po neutrálních barvách a maďarském či stromečkovém vzoru. Zákazníci, kteří milují přírodu, volí kusy s výraznými suky nebo nápadným zvrásněním. „Málokdo ví, kolik možností dřevěné podlahy skýtají. Vždyť nabízíme přes 40 tisíc různých kombinací a neustále objevujeme nové cesty, jak s dřevem pracovat,“ popisuje ateliér. Překvapivé bývá pro řadu lidí například zjištění, že i dřevěnou podlahu můžete prokládat mosazí či mramorem.

Preference zákazníků Jan Valenčík a Lukáš Masár zkoumají mimo jiné ve svém showroomu v Korunní ulici. „Chceme, aby si lidé dřevo vyzkoušeli z první ruky, viděli ho v kontextu prostoru a plochy, sáhli si na něj. A aby zjistili, jak se po něm chodí bosýma nohama. Můžou zapojit všechny smysly, je to opravdu senzorický zážitek. Často pak odcházejí z úplně jiným řešením, než jaké měli na začátku v hlavě."

Podlaha Herringbone Villa Paola od Bassano Parquet.

Podlaha Minster Herringbone Lynn od Original Chapel Parket.

Podlaha Diva Tufeau od značky Panaget.

Možnosti dřevěných podlah jsou téměř nekonečné. Řešení se hodí do jakéhokoli interiéru.

Kvalitní dřevěná podlaha vyžaduje minimální péči

Pokud sáhnete po kvalitní dřevěné podlaze, potěší vás nejen její řemeslné zpracování, ale i nenáročná údržba. „Nemusíte ji složitě a často ošetřovat ani opečovávat, všechnu práci za vás udělal už výrobce,“ popisuje Jan Valenčík. „Nekvalitní podlahu oproti tomu musíte pořád a znovu olejovat či přebrušovat. Takže i když jste ji koupili levně, údržba výdaje navyšuje.“

Za dřevěnými podlahami, které Valen&Masar nabízejí, se ukrývají i desítky způsobů opracování a speciálních postupů, od kouřování až po opalování. „Souvisejí třeba s tím, jak se do dřeva zapracovává barva. Nestačí odstín dodat pouze naolejováním, jak to dělají mnohé značky. Barva se pak například rychle vyšlape a může i měnit barvu. S podlahou si zkrátka kupujete i know-how výrobce,“ popisuje Valenčík a dodává, že chtějí, aby měl zákazník co nejméně práce i se samotnou realizací. „Máme skvělé řemeslníky a o celý projekt se postaráme. Klient nám nechá třeba na dva týdny byt, odjede na dovolenou, a když se vrátí, už je všechno hotové. Často se nestačí divit – ten úžas a spokojenost je pro nás největší motivací a radostí.“ 

Jedinečné vzory podlah Foglie d’Oro.

Podlaha Herringbone Egmont od Original Chapel Parket.

Podlaha Minster Howden od Original Chapel Parket.

Se zákazníky rovněž často porovnávají vzorky podlah od různých značek a vysvětluje rozdíly. „Ukázat názorný příklad je lepší než zdlouhavě vysvětlovat. Dřevo v Česku bývá prezentováno jako úzkostlivý materiál, kterého se musíte bát, a my se tenhle mýtus snažíme vyvrátit,“ míní.

Dřevo navíc dokáže interiér opticky zateplit. Navíc se přizpůsobí okolní teplotě, proto nestudí ani nepálí. Díky těmto vlastnostem už většinou není potřeba podlahové topení. A taky je na něm méně vidět nepořádek – protože je antistatické, netvoří se na něm třeba chomáče prachu. „A je rovněž antibakteriální, s řadou bacilů si poradí samo. Proto na něm s klidem můžete nechat hrát i děti. Někdy s nadsázkou říkáme, že dřevo je materiál pro líné,“ smějí se Lukáš Masár a Jan Valenčík.


Studio Valen&Masar

Korunní 51, Praha 2

 

 

 

 

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...