Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Interiérová encyklopedie: Funkční design s lokálními prvky

Interiérová encyklopedie: Funkční design s lokálními prvky

Čistě vizuálně má tento styl mnoho společného se skandinávskou estetikou, kterou jsme na blogu dopodrobna probírali před měsícem. Je podobně minimalistický, drží se kvalitních materiálů, umírněných barev a nekomplikovaných tvarů. Zatímco skandinávský styl může působit unifikovaně a snadno zaměnitelně, ten lokální díky originálním prvkům dobře poznáte. Z moře zaměnitelnosti ho vytahují charakteristické prvky typické pro místo, kde se interiér nachází nebo jehož atmosféru by chtěl vyjádřit. 

Celou řadu těchto krásných projektů najdeme v Austrálii, Portugalsku, Velké Británii nebo Brazílii. Od severského pojetí se liší mírou dekorativnosti, která se odvíjí od umístění – v interiéru to může být jen jedna zeď obložená speciálními dlaždičkami, ozvláštněná výraznou výmalbou, charakteristická struktura textilie, výrazné umělecké dílo nebo typ svítidla – předměty v bydlení fungují jako symboly, které vás propojí s lokalitou nebo umožní vzpomínat na oblíbenou destinaci přímo v pohodlí domova. Takový interiér je stále napojený na okolní svět, velmi funkční a praktický, oproti globalizovanému designu nabízí výjimečný osobitý přesah, který se obtížně multiplikuje. Když ale znáte recept, najdete si snadno vlastní ingredience, ze kterých si design s lokální prvky připravíte na míru.

 

Jak důležité je míti struktury

Přestože tento styl působí velmi trendy dojmem a vypadá, že se dá snadno napodobit, opak je pravdou. V různých prostorech a kontextech totiž totožné materiály, barvy nebo struktury fungují jinak. Často záleží na drobnostech, jako jsou poměry, množství nebo povaze člověka, který interiér používá. Nedává proto příliš smysl snažit se ho imitovat, vhodnější je blíže poznat možnosti a principy, na nichž je založený, a ty použít podle sebe a svých potřeb. 

Mnohdy jsou domovy ve stylu funkčního designu s lokálními prvky vizuálně velmi působivé, ale natolik charakteristické, že byste je celé jen těžko přenesli a aplikovali ve vlastním bydlení. Patří k nim i projekt Beldi od designérů z britského studia Chan + Eayers. Přestavěný půdní prostor se sice nachází v centru Londýna, interiér jako kdyby přicestoval z Maroka nebo Číny. Jeho charakter utváří přírodní textury na ručně vyráběných dlaždicích, tlumené zelené tóny, kamenná umyvadla, naivní umění a dřevěné obklady propojené v jeden celek. Prvky by samostatně nikdy nevyzněly tak silně, jako když jsou pospolu.

 

Budování atmosféry

Tento přístup je vhodný, když máte jasnou představu o pocitech, které ve vás má interiér vzbuzovat. Ať už doma toužíte po zprostředkování atmosféry oblíbené zahraniční destinace, nebo bydlení chcete dodat punc lokality, ve které se nachází. V každém případě vám v interpretaci vaší idey pomohou materiály. Jsou to vaši nejbližší spojenci, tak je nepodceňte. Surový kámen, cihla nebo dřevo toho ve své prostotě řeknou více než tisíc doplňků. Takový přístup uvidíte třeba v butikovém penzionu Mezi Plůtky v Beskydech, kde architektka Daniela Hradilová vytvořila přesvědčivý obraz venkovského stavení kdesi v Portugalsku, aniž by zanevřela na lokální materiály nebo český design. 

Penzion Mezi Plůtky vás pocitově přenese daleko za hranice Moravy, lokální dřevo a kámen vám však dají na vědomí, že se stále nacházíte v Beskydech. 

Pamatujte, že podobnými povrchy se dá dosáhnout různých výsledků. Pokud je vám v interiéru blízký styl country a estetika venkova, zaměřte svou pozornost na přírodní plochy – cihlové zdi, otevřené krovy, kamenné, dřevěné nebo dlážděné podlahy. 

V případě, že přírodní materiály zkombinujete s kovem nebo betonem, dosáhnete moderního výrazu. Podle míry a druhu dekorativních ploch ho nasměrujete více k japonského minimalismu, do exotického deštného pralesa, nebo uvolněné siesty u moře.

 

Soustředěná zákoutí

Pokud materiály ve větší ploše nemůžete nebo nechcete použít, nevadí – dejte myšlenkám prostor v menším měřítku, ale zato soustředěně. Můžete začít v malém a ze zajímavých dlaždiček vyskládat plochu nad kuchyňskou linkou, výraznou barvou natřít schodiště, vytapetovat stěnu v obývacím pokoji nebo dlažbu s výrazným grafickým prvkem položit do jinak nevýrazné chodby. Neutrální a perfektně funkční místnosti získají drobným zásahem na osobitosti a nezaměnitelnosti. 

Inspiraci hledejte v portfoliu předních italských výrobců dlaždic Bisazza a Mutina, fascinující terakotové výrobky nabízí rodinná manufaktura Poggi Ugo, hravé tvary najdete v kolekcích Cristiny Celestiny pro Fornace Brioni a překrásné barevné variace má i široká nabídka Huguet Mallorca nebo malá značka Concrete Collaborative. Kvalitní dřevěné podlahy má Bassano Parquet, které u nás nabízí Valen & Masar nebo Vielaris od Soliter Parket. U tapet doporučujeme prozkoumat nabídku belgické značky Omexco s výraznými strukturami, osobité motivy francouzských Asteré a překrásné přírodní kresby na švédských Sandberg Wallpaper.

Palm Canvas od Poggi Ugo, Giardino delle Delizie od Fornace Brioni

ScenograficaVariegated Cotto od Fornace Brioni

X SSSX Alex od Concrete Collaborative

Venice od Concrete Collaborative

Vielaris Wall DominoBassano Parquet Psico

Seraya od Omexco, Kintsugi od Asteré, Chloé od Sandberg

Praktická a zároveň estetická jsou svítidla ze série Pleat Box Xaviera Mañosy & Mashallah pro španělskou značku Marset, charakter i nadčasovost nabízí kolekce Terho od Maija Puoskariho nebo Firefly od Josého de la O pro Mater Design či upcyklované designy brněnských Nahaku. Nenápadné řešení zase poskytnou zapuštěné světelné zdroje z Delta Light.

Hazy Day Pleat Box od Marset, Gyn Ok od Delta Light, PETing od Nahaku

Výrazné grafické prvky

Charakter můžete zabudovat do základu bydlení nebo zvolit flexibilnější variantu, která se bude dát časem uzpůsobit. Skvěle k tomuto účelu slouží kontrastní kusy nábytku, doplňků nebo umělecká díla, které na nadčasovém základě vyniknou a celému pokoji dodají vytouženou atmosféru. Rychle, snadno a bez větších nákladů se navíc dají obměnit. Abyste změnili ráz bydlení, před pořízením nové věci zvažte, zda se nedá kreativně naložit s dosavadním vybavením: občas stačí přečalounit starý gauč, k okoukané posteli přidat nové čelo, vyměnit lampičku nebo přeskládat uměleckou sbírku.

U nás hledejte výrazný charakter u výtvarníků, jako jsou David Hanvald, Patrik Kriššák, Josef Mladějovský nebo Kateřina Brůhová. Pro výrazné nábytkové kusy zamiřte k malým lokálním značkám s vlastní výrobou,  jako je jihočeský TeakPeak, ostravské Futuro Studio, Master & Master ze Zábřehu na Moravě, zlínských Plody Work a pro doplňky do pražského studia Qubus nebo ke skláři Lukáši Novákovi. Dům ozvláštní i minimalistické prvky, třeba fontánka s ptáčkem The Fountain od dua Vykoukal & Navrátilová.

Umělecká díla od Davida HanvaldaJosefa Mladějovského, Kateřiny BrůhovéPatrika Kriššáka

Komoda s výpletem Colony od Teak Peak, Paperwood od Kateřiny Brůhové, Roletta od Futuro Studio, Cocon od Master&Master, Rovná židle Philomena od Plody Work

Hände hoch z Qubusu, The Fountain od Petra Vykoukala a Natálie Navrátilové, Lost and Found od Lukáše Nováka

Ze zahraničních děl vás budou zajímat produkty Patricie Urquioly, které navrhla pro GAN, svítidla od Jaimé Hayona pro Parachilna, nabídka italské značky Miduny a belgických doplňků Fine2Dine nebo klasické předměty s výrazným charakterem, jako jsou koberec VP Rays od Vernera Pantona, židle Betty od Samia Kallia pro &Tradition, stolička Last Stool od Maxe Lamba pro HEM, křeslo Polygon od značky Prostoria nebo lustr Bounce od Moniky Mulder pro švédské Pholc.

Bandas od Gan, MiMi table od Miduny, VP Rays od Designercarpets, Betty chair od &Tradition, Last Stool od Hem, Polygon armchair od Prostoria

 

Dramatické scenérie

Pro pokročilé se nabízí širší paleta experimentování. Volit se dá mezi výraznými kontrasty barev a struktur, pokrytí rozsáhlejších ploch či propracovanější kompozice dlaždiček a osvětlení, jak je známe z barů v Portu, bytů v Londýně nebo rezidencí v Austrálii.

Jestli ve vás design s lokálními prvky probudil chuť dodat vlastnímu bydlení charakteristickou podpisovou značku, inspirujte se dále v našem kurátorovaném výběru na pinterestu, instagramu a bedlivě sledujte náš blog, na kterém budou celý březen vycházet články o zajímavých interiérech s výrazným osobitým stylem. A kdo ví, možná právě jeden z nich vás inspiruje a přivede na nápad, který obohatí vaše bydlení. 

První část naší interiérové encyklopedie, věnovanou praktickým domovům, zakončíme dubnovým článkem na téma industriální design. Nenechte si ho ujít a těšte se na další zajímavé tipy na české i zahraniční autory a výrobce. 


text Eva Slunečková, vedoucí vydání časopisu ELLE Decoration a freelance novinářka - instagram
kurátorovaný výběr Ingrid V. Lermen a Eva Slunečková

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...