Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Interiérová encyklopedie: Co nabízí současná elegance?

Interiérová encyklopedie: Co nabízí současná elegance?

 

Připravili jsme rozsáhlý speciál o interiérovém designu, který vás bude provázet celým rokem. Dvanáct stylů jsme rozřadili do tří hlavních skupin: domov jako místo pro život, domov jako show a domov jako osobní útočiště. Jako první se budeme věnovat nadčasovým interiérům soustředěným především na funkčnost.

Interiéry, pro něž je charakteristická uhlazená nadčasovost, tlumená paleta zemitých barev a minimalismus vybavení, jsme shrnuli pod pojem „současná elegance”. V těchto domovech se cítíte komfortně, bezpečně a nic v nich není navíc. Většina vybavení tu plní svou funkci a má dedikované místo. Cílem tohoto interiéru není překvapit nebo být trendy, ale vytvořit místo, které bude funkční a krásné dlouhá léta po dokončení. 

Možná se zdá, že je elegance snadné dosáhnout. Někomu může připadat snad až příliš obyčejná. Opak je však pravdou. Abyste dosáhli sofistikovaného dojmu, který vás bude bavit roky, je třeba pečlivě zvážit každou jednotlivost, na které interiér vystavíte. Projděte si s námi pár bodů, díky nimž se budete v tomto stylu lépe orientovat. 

Barvy a materiály

Přestože je barevná škála u tohoto stylu poměrně omezená na neutrální odstíny bílé, černé, šedé nebo hnědé, spoustu možností skýtají materiály. Nechte naplno vyniknout jemné žilkování mramoru, kresbu dřeva či stěnu ozvláštněte plastickým jednobarevným obkladem. Formálně můžete volit odvážnější struktury, umírněné barvy však mějte stále na paměti. 

Bohatý výběr dekorů nabízí italští výrobci obkladů Salvatori a Glamora nebo španělské značky Neolith a Porcelanosa, která má zastoupení i u nás. Pro sofistikované dřevěné podlahy zajděte do Soliter Parket či k Valen&Masar. Přírodní motivy najdete ale třeba i na koberci Raw od designéra Noé Duchaufour-Lawrance. Navrhl ho pro firmu Tai Ping

Neolith, Calacatta Luxe Collection

Porcelanosa, Airslate Delhi

Salvatori, Anima collection

Salvatori, Plissé texture

Glamora, Flutti collection

Tai Ping, Raw by Noé Duchaufour-Lawrance 

Světlo jako dekorace

Alfou a omegou elegantního stylu je sofistikované svícení. Zdůrazníte jím konkrétní partie interiéru, a především na večer vám pomůže vytvořit uvolněnou atmosféru. Teplá žlutá zář poteče po stěnách a bude jen tak mimochodem budovat příjemný a nevtíravý dojem. I sebeobyčejnější výklenek povýší na elegantní zákoutí nebo sama zastoupí výraznější dekorativní prvek.

Skvěle fungují zapuštěné zdroje, podsvícení nebo jinak tlumená řešení s dekorem mosazi. U nás si vyberete u Studia Dechem nebo Lasvit, v zahraničí u Roll & HillGalloti Radice nebo solitérnější kusy u Calamina Design. Pokud se potýkáte se složitějším prostorem, nepodceňte výběr a nechte si poradit od odborníků. Třeba od specialistů v českém Delta Light, kteří mají dlouholeté zkušenosti. Nezanedbejte ani vypínače, úchytky a stmívače. Povedené najdete třeba u italského výrobce PLH.

Dechem, Cono

Lasvit, Cipher

Roll & Hill, Agnes 6

Gallotti Radice, Jolie

Gallotti Radice, Bonfire

Delta Light, Tweeter Trimless

PLH, Make-up a Neo

 

Jeden solitér za všechny

Současná elegance stojí na pevných základech funkčnosti a upřímnosti. Není zde příliš prostoru pro experimenty, držte se proto při výběru nábytku spíše při zemi. Na druhou stranu, výjimečný solitér v podobě sochařského schodiště, ikonického křesla nebo zajímavého doplňku ze skla prostor oživí a dodá mu osobitost. 

Sázkou na jistotu bude nábytek od italských firem Galloti Radice a Rimadesio či dánských Gubi, v Česku prozkoumejte skleněné objekty od Kláry Horáčkové a Anny Polanské. Skvěle se hodí i objekty od Františka Víznera, klasika české skleněné plastiky.

Gallotti Radice, 0414

Gubi, Beetle

Klára Horáčková, Microcosmus

Anna Polanská, Cliff I

František Vízner

Kontrasty jednobarevných ploch

Nadčasovému stylu bude slušet dřevěná podlaha i monochromní velkoformátové dlaždice nebo obklady z keramiky či marmolea. V rámci zaběhlých barev a materiálů interiér příjemně okoření kontrasty: světlou dřevěnou podlahu se nebojte spojit s tmavými kuchyňskými skříňkami, mramor a dřevo změkčete textiliemi v nejrůznějších podobách – od rozměrného koberce přes záclony až po celočalouněné sofa. Prostor díky jednobarevným plochám zůstane sjednocený, obohatíte ho však o špetku šmrncu. 

Soliter Parket, Roy by Vielaris

Valen & Masar, Foglie D’oro Maxi Chevron

Krásné sedačky a doplňky najdete u italských značek PoliformFlexform nebo Saba, které v Česku zastupuje showroom Stopka a Stockist. Textilie v neutrálních tónech u nás nabízí nový český výrobce povlečení Lejaan

Poliform, Bristol

Flexform, Wing

Saba, My Taos

Lejaan, Old Memories

Další inspiraci ke stylu současné elegance najdete ve výběru na našem pinterestu a instagramu. Celý leden ji můžete čerpat také na našem blogu, kde k tématu vyjde řada článků o vybraných interiérových projektech. 

Domovům zaměřeným na funkčnost a praktičnost se budeme na našem blogu pravidelně věnovat až do dubna. Nenechte si projekt insidecor interiérové encyklopedie ujít a pravidelně nás sledujte! Na začátku každého měsíce na vás bude čekat nové téma – v únoru se můžete těšit na interiéry ovlivněné Skandinávií. 

 


text Eva Slunečková, vedoucí vydání časopisu ELLE Decoration a freelance novinářka
kurátorovaný výběr Ingrid V. Lermen a Eva Slunečková

 

 

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...