Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Interiérová encyklopedie: Jak na surový industriál

Interiérová encyklopedie: Jak na surový industriál

Koncem nultých let 21. století se v interiérovém designu objevil styl, který se v mnohém inspiroval starými fabrikami, průmyslovými halami a způsoby jejich nového využití. Populární zůstal i v 10. letech a ani v dnešních 20. nevypadá, že by se chtěl se scénou rozloučit. Pro přístup založený na sebevědomém odhalování surových materiálů, konstrukcí a technického zázemí až na samotnou dřeň je charakteristická černobílá paleta barev, použití cihel, dřeva, kovu či betonu v nejrůznějších podobách a plochách. Běžné jsou podhledy do otevřených stropů s viditelnými trubkami, dráty, nosníky a dalšími technickými prvky, které jindy bezpečně skrývá vrstva omítky, podlahy nebo třeba půda. V kontextu míst, která se obvykle maskují do útrob bytu, zazáří jakkoliv celistvá věc, kterou do něj vložíte a jež se vůči nedokonalostem, vyhřeznutým na povrch, bude vymezovat. 

PŘESTAVBY 


Industriální styl často využívá momentu překvapení. Nečekané materiály, předměty nebo prostory udělají podstatný díl služby za vás a vy místu jen dodáváte ladnost a eleganci. Ideálním případem je využití průmyslových prostor k jinému než k jejich původnímu účelu. Tento postup je velmi přínosným řešením především v přeplněných městech. Není divu, že se velmi oblíbeným stal v devítimilionovém New Yorku, Berlíně nebo třeba Barceloně. 
Loftové bydlení v bývalých továrnách, pekárnách, elektrárnách či jatkách je tu běžným způsobem, jak již nevyužívané místo přetavit pro aktuální potřeby. Jedním příkladem za všechny budiž snová továrna La Fabrica Ricardo Boffila na samém okraji Barcelony, kterou má na seznamu k navštívení snad každý milovník industriální a potažmo i moderní architektury. 

La Fábrica, Ricardo Boffil

Recyklace poskytuje skvělý materiál, na který se dá v rekonstrukci reagovat a zakomponovat jej do interiéru. Ten bude mít své historické opodstatnění, a tedy i existující atmosféru a esprit. Inspirovat se dá u dočasných řešení, jakýmu byla galerie Karlin Studios v Praze, Nákladové nádraží Žižkov, ale i stabilních míst jako třeba přestavby železničního domu na sídlo pražské kulturní instituce MeetFactory a libereckou pražírnu DOK od studia ANUK. Mezi povedené rekonstrukce patří i Galerie DOX přestavěná z bývalého komplexu budov z 19. století, které sloužily ke kovovýrobě, jež v letech 2003 až 2008 proměnil  architekt Ivan Kroupa. A koneckonců i další dílo Ricardo Bofilla a Jeana Pierra Carniauxe v Praze – přestavba bývalého karlínského průmyslového areálu ČKD. 

Liberecká pražírna DOK od studia ANUK

„Kamarád nám jednou vyprávěl, jak jezdí po světě a navštěvuje kavárny v přístavech, na lodích, ve starých halách, továrnách a nádražích. To pro nás byl další impuls, protože to znělo přesně jako něco, po čem jsme celou dobu toužili," shodují se majitelé pražírny Nordbeans Martin a Karel Kozlovi.

Přestavba kina Lumiére v Maastrichtu od JHK Architecten a Verlaan & Bouwstra architecten z roku 2016.


Možná si říkáte, že jsou to samé příklady odtržené od reality bydlení běžného českého člověka. Ale i u nás se najdou výjimky a se stoupajícím počtem obyvatel měst jich bude i nadále přibývat. Ani manželé Králíkovi se totiž nechtěli smířit s momentálním dilema, tak typickým pro současné bydlení – za stejnou cenu být buď v menším bytě ve městě, nebo na periferii venkova, ale zato v domě. Otázku vyřešili poměrně šalamounsky a ke stavbě v centru Olomouce využili staré památkově chráněné bývalé silo z roku 1941. Na jeho vrcholu spolu s architekty Tomášem Pejpkem a Szymonou Rozwałky vytvořili citlivou nástavbu, jež skýtá všechen komfort bydlení na vesnici (kontakt s okolím, výhled, soukromí, sauna) i města (logistika, dostupnost, kultura). 

Siloarchitekti Tomáš Pejpek a Szymon Rozwałka

Před dvěma lety byla dokončena také rekonstrukce Domu v ocelovém korzetu na pražském Suchdole. Šestičlenná rodina Králových se tehdy rozhodovala, jak naložit s klasickým rodinným domem ze 30. let minulého století tak, aby byl komfortním bydlení pro všech 6 členů domácnosti. Po dvou letech rozhodování zvolili nejpřirozenější cestu – chatrnou střechu i s půdou odstranit a místo ní vystavět nové patro. Aby však základy novou stavbu udržely, architekt Jan Šépka kolem něj vystavěl podpůrnou ocelovou konstrukci, jež váhu přístavby pomáhá nést a zároveň slouží jako podklad pro popínavé rostliny a do budoucna vytvoří zelenou fasádu pro celý dům. Technicistní vyznění podpořily izolační cihly, které není třeba omítat, vrstvu izolace už mají obsaženou v sobě, betonová stěrka na podlaze a odhalené betonové stropy. Interiéry zútulňují vestavěné skříně ze zbarveného laminátu, nábytek na míru z březové překližky, pískované sklo a abstraktní textilní závěsy od Jitky Škopové.

Dům v ocelovém korzetuarchitekt Jan Šépka

BETON
Nemusíte však hned přemýšlet nad investicí do rozpadlého průmyslového areálu, industriální atmosféru domovu dodáte i jinak. Vaším hlavním spojencem budou jednoznačně barvy. Začněte u palety neutrálních béžových odstínů a postupujte směrem k šedé, hnědé a velmi opatrně zacházejte s množstvím černé. Tu si ušetřete spíše na vybavení, doplňky a menší detaily.

Industriální styl s betonovým akcentem. Více inspirace hledejte na Pinterestu.

Při vytváření industriální atmosféry doma je dobré dát si pozor především na to, aby nepůsobil příliš vyumělkovaně. Proto se obloukem vyhněte napodobeninám s výjimkou věrné imitace betonu nebo kamene, ty však vybírejte velmi obezřetně. Poslední, co si přejete, je, aby výsledek namísto surového loftu připomínal jeho chudého příbuzného. Proto slevte z velkých očekávání a proveďte je v malém, zato ale pečlivě a přesně. Na výsledném pocitu z prostor to bude znát. 

Naopak se nebojte odkrýt technické zázemí bytu, jako jsou elektrické kabely, vzduchotechnika, nebo si k surovému efektu pomozte oškrábanou zdí či několika plochami ošetřenými betonovým nátěrem. Na neutrální scéně pak s rozmyslem rozehrajte divadlo minimalistického vybavení – ať už v podobě kuchyně, která se ukrývá za ucelenou plochou dvířek, rozměrné knihovny nebo do kontrastu postavte kulaté formy dominantního osvětlení. Kruhové tvary, ale i třeba kombinace s dekorativním textilem a dřevěným nábytkem vám prostor pomohou zútulnit, aby nepůsobil příliš chladně.

U nás doporučujeme povrchy Němec, kde jsou na podobná přání zvyklí a mají s jejich provedením mnoho zkušeností. Úžasné betonové kuchyně přímo na míru klientům vyrábí studio GoHard architekta Jiřího Dohnala. Za jeho know-how stojí léta pilování technologie i složení materiálu, který musí být odolný a flexibilní zároveň. Díky architektonické zkušenosti jsou jejich kuchyně navíc praktické i velmi estetické. Betonové doplňky hledejte u Gravelli, podobně surové kousky i u designéra Jakuba Berdycha Karpelise a jeho Qubus studia, obzvlášť jeho Cro-Magnon collection z čediče, Antonína Tomáška a jeho vázy Drn pro Tablo, surové vázy Gaia sklářské designérky Anny Jožové či doplňky vyvíjené na míru od Vojtěcha Káleckého.

Studio GoHardpovrchy Němecdoplňky vyrobené na míru od Vojtěcha Káleckého.

Cro-Magnon od Jakuba Berdycha Karpelise, Gaia od Anny Jožové, Drn pro Tablo od Antonína Tomáška.

CIHLA
Světlé neutrální barvy prostory opticky zvětšují a přirozeně zútulňují. Pokud je vám bližší měkčí varianta industriálního stylu, pomoct vám mohou také cihlové zdi. Použít je můžete na omezenou plochu, nebo je pojmout jako spojující prvek bydlení, to už záleží jen na vás. Skvěle na jejich pozadí vynikne dokonalost vybavení z matného kovu, jediné, na co je třeba dbát, abyste odhalením do bydlení nepřidali příliš rušivých ploch. Dobře proto funguje pracovat s cihlami na jedné zdi či stropu, které se stanou pro bydlení zásadními a dodají mu šmrnc, který ještě o něco umocní kombinace s citlivým podsvícením a kovovým nábytkem. 

Na kovový nábytek jsou specialisté v české firmě Master & Master, obzvlášť povedený je jejich věšák Spaghetti od Herrmann Coufal a nová kolekce Um od Jiřího Pelcla. Klasikou jsou také jejich kovová podnoží, kterými můžete dosáhnout různých efektů. Zajímavý je i projekt kreativního dua Lešovská Šemberová a jejich stohovatelných kovových krabic, z nichž se dají vyskládat police nebo uskladnit věci a legendou mezi kovovým nábytkem je polské studio Zieta.

UM stool, Spaghetti a stolové podnože Diamond od Master&Master.

 

Plopp od Studia Zieta, Zinc cabinets od Jana Plecháč a Henryho WielguseShift objects series od Lešovské Šemberové.

 

DŘEVO
Ruku v ruce s cihlami jdou dřevěné plochy, které chladný beton dokáží přirozeně utlumit a bydlení opticky zahřát. Použít ho můžete na podlahy, ale i jako obklad, který naruší automatické očekávání od členění prostoru a namodelují pohled tak, jak si budete přát vy a ne pouze dispozice bytu. 

Zajímavé dřevěné vybavení vyrábí na přání designér Michal Hagara, pracuje s ním i architekt Tomáš Bém nebo designéři Jan Plecháč a Henry Wielgus. 

Moulds table lampSkříňka, která si na nic nehraje od Jana Plecháče a Henryho Wielguse.

KOVOVÉ VESTAVBY A PRVKY
Největším přítelem betonu, odhalených cihel a surového dřeva, je kovový nábytek. Obzvlášť pak v černém provedení dokáže vytvořit zázraky a navodit dojem průmyslové haly i v rezidenčním bydlení. Parádu udělá v podobě svítidel, konstrukcí na nábytku, v knihovně a zásadní efekt bude mít přirozeně i v podobě radikální vestavby, schodiště nebo kuchyňského ostrůvku. U toho podobně dobře zafunguje obklad nebo provedení z černého kamene či umělého materiálu. 

Industriální nábytek hledejte u české značky Triant, která se specializuje na kombinaci se dřevem, ohýbatelné kovové police a noční stolky najdete u brněnských Duro design nebo Demoworks, kteří kromě nábytku na míru vyrábí i schodiště a složitější konstrukce. Úžasné kusy mají také zahraniční designéři Dale Stephens alias TMPL, slovenský designér a výtvarník Emil Taschka nebo Kristina Dam, jejíž portfolio v Čechách zastupuje Le Concept.

Rug Calle Henzel od Henzel Studio, B-side table od Duro Design, Wave od Triant.

Bauhaus dining chair od Kristiny Dam, Frame DNA od Emila Taschky, 02 CH4 od TMPL.

Industriální dojem umocní svítidla odhalená na samotný základ v podobě nejrůznějších trubic, opláštěná kovem nebo pokud budou mít tvar průmyslových lamp.

Punk od Delta Light, In The Tube 360° Wing a Lampe Gras N°312 od DCW Éditions.

Pokud vás bydlení inspirované industriálním stylem zaujalo a rádi byste se dozvěděli více, nahlédněte do našeho výběru na pinterestu, instagramu a sledujte náš blog, kde se po celý duben budou objevovat články o zajímavých interiérech a tipy na vybavení v surové atmosféře průmyslového designu. 

Sekce interiérové encyklopedie věnovaná praktickému bydlení je tímto u konce, od května se můžete těšit na extrovertnější způsoby bydlení. Nenechte si ujít svou dávku interiérové inspirace a pravidelně nás sledujte, ať vám žádný z článků neujde!


Text Eva Slunečková, vedoucí vydání časopisu ELLE Decoration a freelance novinářka - instagram
Kurátorovaný výběr Ingrid V. Lermen a Eva Slunečková

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Eva Slunečková Autor:
Eva Slunečková

Publikováno: 20.03.2023

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...