Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Interiérová encyklopedie: Domov inspirovaný Skandinávií

Interiérová encyklopedie: Domov inspirovaný Skandinávií

 

Skandinávský design je už poměrně zaběhlý pojem, pod kterým si pravděpodobně každý z nás vybaví konkrétní prostor, kombinaci barev a materiálů nebo alespoň několik emblematických doplňků. Světlé dřevo, geometrické vzory nebo bílá, která vládne celému interiéru. Možná si pod tímto pojmem představíte kontrastní černobílý pokoj, výmalbu v tlumených tónech béžové, světle zelené, šedé nebo sladších pastelových barvách. Věřte, že to všechno jsou odstíny jednoho a toho samého přístupu k životu – ve švédštině se mu říká lagom, v dánštině a norštině hygge. Obvykle se tyto pojmy překládají jako ani málo, ani moc, tak akorát nebo jako spokojený život. Právě v přiměřenosti a vyváženosti tkví celé kouzlo skandinávského stylu, který si v posledních letech podmanil miliony domovů po celém světě. 

Skromnost to však není nijak falešná, ze své podstaty je tento styl úzce spjatý s udržitelností, ekologií a všeobecným nalezením životní rovnováhy. I když označení lagom pochází originálně ze Švédska a hygge z Dánska, jsou si jejich filosofie natolik podobné, že je dnes koncept vnímaný jako společný skandinávský. Do interiérového designu se propisuje střídmým a funkčním pojetím vybavení, svůj dopad má ale i na módu nebo kosmetiku, v níž vyzdvihuje jednoduchý a přirozený dojem. 
Způsobů, jak skandinávského stylu doma dosáhnout, je hned několik, pojďme si je proto rozdělit do čtyř bodů podle barevných palet a blíže si představit jejich charaktery. Možná tak konečně objevíte ten svůj vysněný.

I takhle může vypadat skandinávský styl. Více inspirace hledejte na Pinterestu.

 

Při zemi

Klasická podoba severského stylu se neobejde bez přírodních odstínů v tlumených tónech. Připomínají zem, poušť, khaki, mléčnou kávu i oficiální barvu pro rok 2021 podle australské společnosti Dulux, brave ground. Český ekvivalent pro tento tón zní hnědý topaz, jelikož odstín hnědé skutečně v mnohém připomíná zbarvení tohoto drahého kamene. Mimo barev ho charakterizují matné povrchy, oblé tvary a tenké kovové detaily. 

Modernistický šmrnc dodá interiéru pár ikonických kusů. Sáhnout můžete po legendární ohýbané židli Lounge Chair Wood, zkráceně LCW ze 40. let minulého století od manželů Eamesových pro Vitru či Egg Chair od Aarne Jacobsena pro Fritz Hansen z roku 1958. Závan afriky zase dodáte některou z variant proslulého křesílka Safari od Kaare Klinta, a naopak o něco současnější výraz zajistí novodobá hvězda dánského designu: Beetle chair od Gubi, kterou pro značku navrhlo studio GamFratesi v roce 2013.

Židle, která připomíná vajíčko. To je Egg chair od Fritz Hansen

LCW chair od značky Vitra patří mezi klasiky.

Ztělesněním skandinávského designu je i značka Gubi a její Beetle chair.

Minimalistického skandinávského výrazu se dá dosáhnout i s výrobky od Muuto, Normann Copenhagen nebo Menu, u nás doporučujeme svítidlo Sphera od Lucie Koldové pro Brokis, systém ohýbatelných poliček a jednoduchých stolků od designérů Herrmann & Coufal pro Duro design a roletkových komod Rolleta pro studio Futuro, skleněné vázy Óda na doma nebo dřevěné skříňky Teak Peak. 

Kolekce od Muuto se hodí do rezidenčních i komerčních interiérů.

Óda na doma, to je český design se skandinávským šmrncem. 

Český design, jak ho neznáte – Futuro Studio a jeho Rolleta.

 

Bohémsky útulné

V případě, že vám je bližší zabydlenější a uvolněnější styl boho, inspirovat se jím můžete i v minimalističtějším nordickém interiéru. Zaměřte se na přírodní tóny hnědé, šedé a krémové a vystavte z nich scénu na neutrálním základu. Větší počet věcí vyvažte množstvím bílé, která vám pomůže bydlení zjednodušit a vyčistit. Celkové vyznění pak dolaďte doplňky se zlatými detaily, grafickými motivy, pokojovými květinami nebo textilním dílem v neutrálních barvách, abyste domov příliš nerozdivočeli a zůstalj klidným a vyváženým místem. 

Náš Pinterest nabízí spoustu severské inspirace.

V materiálech sáhněte po dřevě, kůži či její veganské náhradě, kovu a režném či vlněném textilu. Struktura na něm vám pomůže dodat interiéru další vrstvu a opticky jej zútulní. Dobrý a cenově dostupný výběr má House Doctor, Hübsch nebo Nicolas Vahé, luxusnější vybavení v tomto stylu nabízí Hay či francouzská značka La Cerise sur le gateau. Z menších autorských dílen koukněte na koberce a polštáře studia Durch Duo, keramiku a textilní doplňky In August Company, pokojové rostliny a vše s tím související od Haenke, pokoj.store nebo Pokojovky

Hübsch cushionPléd Røros Tweed Fri Durch Duo Brod carpet

 

In August Company Tea Ceremony, Fine2Dine Usko collection

Zeleň od pokoj.store a Pokojovky

RetroNazari obklad od L'Antic Colonial, umyvadlobaterie z kolekce Essence od Grohe.

Volunta Artic Frost od Soliter Parket, Biancospino od Valen&Masar.

 

Něžné pastely

Severský design však neznamená jen zemité barvy, neutrálnost a ikonické tvary. Jestli je vám bližší veselejší barevnost a měkčí vyznění, i pro vás se najde vhodná verze tohoto minimalistického interiéru. Asi nebude překvapením, že stojí na nadčasových základech a s barvami nakládá velmi opatrně. Oblíbená je kombinace s pastelovými odstíny růžové, zelené nebo modré, čas od času si můžete dovolit výraznější akcent červené nebo sytější modré. Vždy ho ale vyvažte dvojnásobným množstvím dřeva či jiného neutralizovače, který vám pomůže držet prostor stále při zemi a docílit jemně zasněného dojmu. 

Inspirace skandinávského stylu via Pinterest.

Perfektně vám poslouží jemné barevné přechody a gradienty. Najdete je například v kolekci obkladů Cromatica od FormaFantasma pro italskou značku Cedit. Jemné pastelové kombinace nabízí i portfolio Hay a další práce jejich designérů, dua Scholten Baijings nebo variabilní komody od slovenských Variedo. Bohatší grafické vzory pak hledejte v nabídce Marimekko, Pentik nebo u české malířky Martiny Musilové. 

Cedit, Cromatica

Hay, Bonbon Shade

Formation, by Rune Elmegaard

 

Martina Musilová

 

Black & white

Nesmrtelnou kombinaci, která snad nikdy nevyjde z módy, nabízí propojení dřeva, černé a bílé barvy. Na první pohled může domov na této barevné škále působit až příliš kontrastním dojmem, pokud se však harmonizuje dostatečným počtem dřevěných doplňků a dalších neutrálních ploch, může nabývat až japonské atmosféry. 

Inspirace skandinávského stylu via Pinterest.

Není náhodou, že si je japonská a skandinávská vizuální kultura natolik blízká, před dvěma lety dokonce oslavila kulaté výročí 100 let od počátku diplomatických vztahů Finska a Japonska. Finská kultovní značka Artek vztahu vzdala před dvěma roky hold v kolekci FIN/JPN Friendship, která vyzdvihuje podobnosti přístupů k designu obou zemí. Jde rovněž o poctu fenomenálnímu designérovi Alvaru Aaltovi, zakladateli značky, jenž měl blízko k japonským principům v architektuře i designu.

Artek, Paimio

Pokud se přikláníte k čistým liniím s nádechem japonského stylu, hledejte vybavení u Iitala nebo &Tradition, u nás pak zavítejte na stránky projektu Óda na doma, koukněte na práci designéra Filipa Kramply a jeho židli Li-chair lepenou japonským rýžovým lepidlem, Aleše Kachlíka a jeho vydařenou židli Bohém pro Meyto a mmcité nebo kolekci svítidel Capsule od studia Herrmann & Coufal pro Lucis. Další skandinávské kousky a především geniální systém polic String koupíte u Krystalshop.

Li-chair od Filipa Krampla

String system od Krystalshop

Minimalistický nábytek ve světlém dřevě pořídíte u severských Made by Choice. Klasičtější výraz najdete u skandinávských výrobců osvětlení Artek, Oluce nebo italského Flos, dekorativnější styl pak u Gubi, Foscarini nebo Louis Poulsen. Skvělým zdrojem inspirace je také Finnish Design Shop.

Chair Sieni od Made by Choice.

Pokud vás bydlení inspirované Skandinávií zaujalo a rádi byste se dozvěděli více, nahlédněte do našeho výběru na pinterestu, instagramu a sledujte náš blog, kde se po celý únor budou objevovat články o zajímavých interiérech a vybavení v nordic stylu. 

Praktickým domovům se budeme věnovat také v březnu, kdy nás v rámci insidecor interiérové encyklopedie čeká téma funkčního designu s lokálními prvky. Nenechte si tento jedinečný projekt ujít a pravidelně nás sledujte!


 

text Eva Slunečková, vedoucí vydání časopisu ELLE Decoration a freelance novinářka - instagram
kurátorovaný výběr Ingrid V. Lermen a Eva Slunečková

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...