Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Jak vdechnout starému domu nový život? Někdy stačí málo

Jak vdechnout starému domu nový život? Někdy stačí málo

Někdy stačí jen pár změn a domovu vdechnete nový život. I ten nejlehčí dotek může design oživit a dodat mu šmrnc. Povedlo se to třeba architektům ze studia Luigi Rosselli Architects u rodinného domu v Sydney z roku 1936, který navrhl Georg Reeves v klasickém modernistickém stylu. Avšak od té doby se architektura posunula vpřed a domovu bylo potřeba dodat moderní styl a funkční řešení.

Vlivy legendárního brazilského architekta Oscara Niemeyera jsou patrné takřka všude. Kouzelná je především betonová markýza hned u vstupu, která utváří první dojem z prostoru.

Přání majitelů nebyla zprvu nijak náročná. Domnívali se, že hlavní uspořádání a základní prvky domu fungují dobře. Nicméně po hlubším prozkoumání a s ohledem na stáří domu architekti navrhli změny, které by více propojily interiér s exteriérem a celkově budovu revitalizovali.

Obývací pokoj je propojený s kuchyní i jídelnou do jedné vzdušné a prosvětlené místnosti. Bílé zdi doplňují převážně modré akcenty, které prostor hezky oživují. Dominantou je kromě výrazného lustru také abstraktní obraz, tvořený ze čtyř kusů pláten.

Konstrukční prvky, které odkazují na modernistickou éru, jsou zřejmé ve formě pečlivě obnovených původních prvků, jako je například konzolové schodiště či do vlnek zakřivené stropní přepážky v salonku, jídelně i kuchyňském prostoru.

Také koupelny jsou plně rekonstruované a vynikají světlými tóny i moderními doplňky. Mramorovému obložení dodávají šmrnc zlaté baterie, kohoutky a úchyty.

Hlavním cílem architekta bylo maximální propojení venkovních a vnitřních částí. A právě ve společných prostorách je nejzřetelnější hlavní dotek současné renovace. Pro prosvětlení místnosti stačilo přidat světlíky a odstranit běžná okna, která byla od podlahy až po strop nahrazena prosklenými posuvnými panely. Ty můžou majitelé podle potřeby plně otevřít do zahrady a nasávat čerstvý vzduch i vůni okolních rostlin.

Interiéru vévodí umírněná, a přesto elegantní paleta barev. Dominantní bílou doplňuje teplý odstín dřeva, ale i svěží zeleň. Za pečlivým výběrem materiálů stojí interiérový designér Romaine Alwill, který chtěl umocnit přirozenou krásu tropické architektury a zelenající se krajiny.

Z hlavní obytné části vejdete rovnou do zahrady. Je to taková oáza klidu a míru, kde lze relaxovat buď u bazénu, na trávníku nebo třeba v příjemném zákoutí s posezením a krbem. Míst pro rozjímání je zde hned několik.

Nechybí zde ani venkovní krb s posezením, které majitelé můžou využívat pro setkávání s rodinou či přáteli.

I když ze strany architektů nešlo o výrazné zásahy do struktury domu, podařilo se jim dům menšími úpravami perfektně oživit. Objekt teď propojuje staré s novým a výrazně ho ovlivňuje okolní svěží exteriér.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...