Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Kanadský kampus vznikl podle přání studentů

Kanadský kampus vznikl podle přání studentů

Kanadský kampus Am Nest je studentským rájem, který oplývá nadčasovými prvky. Díky moderním vymoženostem je ukázkou udržitelné budoucnosti. Zajímavostí také je, že místo investorů stojí za budovou odbory. Celých 75 % z celkové částky totiž uhradili samotní studenti, kteří měli v projektu hlavní slovo. Skrze sociální média mohli hlasovat, rozhodovat se pro různé nápady a sdílet svá přání. I díky tomu vznikl prostor, který se jen tak nevidí a ve kterém nyní tráví studenti čas s opravdovým nadšením.

Za prvotřídním architektonickým řešením stojí H+A Architects a studio DIALOG. Pětipodlažní budova nabízí na prostoru 11700 metrů čtverečních neuvěřitelné možnosti, a to jak studijní, tak také volnočasové. A že jich není málo. Studenti zde mají studentské kluby, občerstvení, jesle, konferenční místnosti, třípodlažní kryté lezecké stěny i víceúčelový prostor pro akce.

Odbory v tomto případě zastaly roli klienta a zapojení studentů se stalo hnací silou, jež rozhodovala o důležitých věcech, od výběru architektonického studia až po konstrukci stavby. A výsledek? Vzniklo udržitelné, demokratické centrum kampusu, které zároveň slouží i jako svědectví o životě a angažovanosti studentů. Vytváří nový standard pro současný studentský design.

„Univerzitu British Columbia navštěvují studenti z celého světa. Bylo pro nás nesmírně důležité, aby byl vybudovaný prostor smysluplný, aby studentům poskytl pocit pohodlí a zlepšil kvalitu studentského života prostřednictvím designu,“ vysvětlují architekti.

„Jsme nesmírně hrdí na design. Je to moderní řešení a studenti ho milují. Doufáme, že se AMS Nest stane měřítkem toho, čeho lze dosáhnout inovativní spoluprací,“ dodávají.

Architekti H+A Architects a studio DIALOG byli ve výběrovém řízení vybráni na základě zkušeností s vytvářením komunitních návrhů. Aby bylo možné objektivní studentské hlasování, architiekti spolupracovali se studenty prostřednictvím sociálních médií, jako je YouTube a plakátových kampaní. Mimo jiné architekti uspořádali také osmnáct seminářů, které studentům poskytly platformu pro vyjádření svých cílů a kolektivních vizí.

Prioritou a mnoha aspekty návrhu byly pohyblivé prvky a rekonstruovatelné systémy, které umožní flexibilně reagovat na krátkodobé změny. Naopak pro delší časové období architekti zvolili odolné materiály a pevné prvky. Kompetentní kombinace obou poskytuje skvělou schopnost reagovat na výzvy nepoznané budoucnosti.

Udržitelné prvky budovy zahrnují vysoce výkonný systém opláštění a trojité zasklení zajišťující nízkou spotřebu energie. Vysoce výkonná solární střecha produkuje energii, teplo i chlazení.

Studentské hospody a jídelny tvoří hlavní příjmy. Dokonce využívají produkty vypěstované přímo na zelené střeše budovy.

Moderní univerzitní středisko AMS Nest můžou všichni studenti těm kanadským jenom závidět. Design a architektura zde hrají obrovskou roli. Kampus studentům nabízí nejen jedinečný vzdělávací, ale také estetický zážitek.

Mohlo by vás zajímat: Začíná revoluce ve školství? Architektura budov a design tříd se mění.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...