Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Luka Križek revitalizuje kampus České zemědělské univerzity

Luka Križek revitalizuje kampus České zemědělské univerzity

Kampus České zemědělské univerzity (ČZU) vznikal na pražském Suchdole už od 60. let.  Dnes tu stojí šest fakult, jeden institut a několik výzkumných center. Každá budova byla poplatná své době, a tak postupně vznikla směs stylů i funkcí. V posledních letech do areálu univerzity zasahuje i architekt Luka Križek s ateliérem IO Studio – ten se mimo jiné snaží revitalizovat prostory, které zastarávají.

Luka Křižek pro univerzitu vytvořil například budovu atria, testovací centrum Provozně ekonomické fakulty (PEF) nebo zahradní altán, kam si studenti chodí odpočinout mezi přednáškami.

Nedávno se otevřelo také dvoupatrové lobby v budově CEMS, která je rovněž součástí PEF. Vstupní prostory zabírají bezmála 2000 metrů čtverečních. „Nesměl jsem po stavební stránce příliš zasahovat do stávající budovy, nebot’ její první část se postavila před deseti lety a druhá v roce 2016 podle totožného projektu. Koncept stavby byl ale již tehdy zastaralý a atrium nemohla škola smysluplně využít,“ říká Luka.

IO Studio nemohlo výrazněji zasahovat do dispozic ani do povrchů, a tak pracovalo hlavně s funkčními zónami, pro které vždy navrhlo specifický druh mobiliáře. „Studenti tu najdou prostor pro práci, skupinové aktivity, pauzu na jídlo i zábavu,“ popisuje ateliér, který několikanásobně navýšil kapacitu interiéru. „Každý prvek mobiliáře je navržen k specifické činnosti, a nabízí tak studentům různorodé a zábavné využití,“ upřesňuje Luka.

Jelikož většina výukových programů univerzity vychází z přírody, architekti pracovali s přírodními a surovými materiály. Od masivního dubového dřeva až po kůži, kov a teraco. „Chtěli jsme, aby interiér přirozeně stárnul do krásy. Tento druh materiálů se navíc ve vysokoškolských prostorách používal i historicky,“ vysvětlují autoři návrhu.

Nábytek vytvořila na zakázku moravská společnost FORMDESIGN, která s architekty spolupracovala mimo jiné i na interiéru restaurace SOU100. Židle pro lobby dodal TON a AV řešení nabídla firma AVT Group. „Dodavatelé vše vzali opravdu poctivě. Po řemeslné stránce je interiér na velmi vysoké úrovni,“ hodnotí architekt.

Technologická vyspělost a interaktivita je v interiéru velkým tématem. Hned u vstupního foyer najdete osm sedacích boxů s obrazovkami, kde můžou studenti společně pracovat na projektech. „Vzájemně můžou sdílet informace a promítat je přímo na dotykové displeje, umístěné přímo nad úrovní stolové desky,“ popisuje architekt Luka Križek. Jednotlivé boxy od sebe oddělují vysoké kožené opěráky, a studenti tak mají při práci dostatek soukromí. Jiné obrazovky zase ukazují, kolik je volných míst v kavárně, studenti tak nemusí zdlouhavě hledat místo k sezení.

Obě podlaží propojuje schodiště se zabudovanými LED páskami, které usnadňují orientaci v prostoru. I tady architekti mysleli na využitelnost každého centimetru. „Pod schody byl nevyužitý prostor, a tak jsme sem umístili zamykací skříňky, kam si studenti můžou odkládat věci, aby je nemuseli tahat po kampusu,“ říká Luka.

Architekti pracovali i s dřevěnými „kozami“, které tvoří pracovní stůl a dvě lavice. Působivým prvkem je dřevěná hrazda, kam se můžou umístit rostliny. Ty pak můžou tvořit předěly mezi jednotlivými zónami, tedy jakési živé stěny.

Květiny budou napojené na samozavlažovací systém, který vyvíjejí samotní studenti. Mají tak možnost spoluutvářet prostor, kde sami tráví čas. A velmi rádi. „Měli jsme poměrně omezené možnosti, ale přesto věřím, že se nám podařilo vytvořit inspirativní prostor. Důkazem je, že si studenti lobby oblíbili a tráví tu dokonce víc času, než jsme na začátku čekali,“ shrnuje architekt Luka Križek, který v areálu ČZU zrovna dokončuje druhou etapu tohoto projektu, a to studentské bistro a kavárnu.

Práce IO Studia si všimly i další univerzity. „A tak teď míříme na Moravu, kde budeme vytvářet obdobný projekt,“ uzavírá architekt Luka Križek, „vedení škol si začíná uvědomovat, že je moderní architektonické řešení pro studenty nejen lákavé, ale i inspirativní.“


Česká zemědělská univerzita

Kamýcká 129, Praha 6-Suchdol

 

 

 

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Stanislav Bříza

Publikováno: 23.09.2019

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...