Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Kodaňský hotel, ze kterého se vám zamotá hlava

Kodaňský hotel, ze kterého se vám zamotá hlava

Pokud nemáte rádi výšky, tak toto kodaňské ubytování asi neoceníte. Komu ale jistý „nadhled“ nevadí, ten bude nadšený. Moderní apartmán s úchvatnými výhledy na historický přístav Nordhavn se totiž nachází přímo v útrobách uhelného jeřábu.

Vizionář a majitel Klaus Kastbjerg nechal vytvořit exkluzivní jednopokojový hotel Krane se soukromými lázněmi a zasedací místností zasazený do zrekonstruovaného jeřábu. Právě z něj mohou hosté obdivovat kouzlo průmyslového přístavu, který se pomalu ale jistě mění v moderní rezidenční a obchodní čtvrť. Projekt, který navrhl Mads Møller z kodaňského architektonického studia Arcgency, vzdává hold nejen průmyslové minulosti a představuje to nejlepší ze současného dánského designu, ale také nově definuje koncept luxusu, jako multisenzorického zážitku, kde méně znamená více.

Kastbjerg není pro kodaňské nábřeží žádným cizincem. Za posledních několik desetiletí se zde podílel na mnoha zajímavých projektech. Jedním z nich je například bývalé silo, které se proměnilo v atypický apartmán s výhledem na řeku, o kerém jsme již také psali. Další byl zase Harbour House, na nějž byl použit jeden ze dvou nevyužívaných průmyslových jeřábů. Všichni byli tak nadšeni jeho industriální krásou, že pro projekt hotelu Krane byl druhý nevyužitý jeřáb jasnou volbou.

V horní části budovy Krane najdete soukromé pokoje o rozloze 50 metrů s panoramatickým výhledem na přístav a úžinu Øresund za ní. Interiér místnosti je zcela černý, jako pocta minulosti, kdy jeřáb fungoval pro nakládku uhlí. Navíc vytváří uklidňující prostředí, které dává vyniknout samotným výhledům. Jak vysvětluje Kastbjerg: „Černý interiér v kombinaci s jemnými bílými prostěradly působí na všechny smysly a uklidňuje. Lze si tu bezstarostně užívat výhledy jako umění.“ Ve skutečnosti je první dojem návštěvníků při vstupu do monochromatického prostoru brzy překonán, v závislosti na denní době a kvalitě denního světla, kde se jim před očima odehrávají stovky různých odstínů černě.

Prostředí vytříbeného luxusu podporuje i design radikálního minimalismu. Všechny cizí prvky v místnosti byly odstraněny nebo skryty, což umožnilo, aby se do centra pozornosti dostaly ony výhledy na přístav a moře. Postele, sedačky i skříně byly vytvořeny na zakázku dánskými řemeslníky. Kuchyňský kout, sprchu a koupelnu zase architekt chytře skryl uvnitř centrálního černého boxu.

V podobném duchu se nese i design zasedací místnosti v prvním patře. Prostor, který se stylově nazývá „Skleněná skříňka“, má nádherné výhledy, které mohou nastartovat fantazii i během toho nejnáročnějšího obchodního jednání. V kombinaci s parketovými podlahami a akustickým stropem je prostor i ideálním pracovním místem. „Daleko od chladu i hektické společnosti“, zdůrazňuje Møller.

Ve druhém patře se nachází lázně. Ty architekt navrhl v tmavších tónech šedého kamene a znovu tak vytvořil prostor pro výhledy na přístav. Díky skleněné fasádě od podlahy až ke stropu mohou hosté relaxovat v jedné ze dvou volně stojící van či proskleněnné sauně nebo sprše a užívat si městská panoramata. Jak vysvětluje Kastbjerg, „se zimním počasím v Dánsku jsme opravdu nemohli mít lázně venku. Ale kdo by chtěl sedět uvnitř a postrádat přírodu? Proto jsme se snažili, co nejvíce propojit interiér s exteriérem.“

Luxusní pověst hotelu Krane doprovází nejen designový zážitek a jedinečné výhledy, pro které byste snad i zemřeli. Hosté si mimo to, mohou užít i bezplatný luxusní elektromobil a dvě kola k prohlídce města a každé ráno je mile překvapí snídaně, donesená třeba až do postele. Existuje lepší zážitek, než když se podává snídaně na vrcholu světa? To si nemyslíme.


Hotel Krane

thekrane.dk

Kodaň - Dánsko

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...