Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

KOFI: Řecká mikropražírna vytvořená s vášní pro kávu a design

KOFI: Řecká mikropražírna vytvořená s vášní pro kávu a design

V Řecku je pití kávy národním sportem. Dokazuje to množství kaváren v každém městě. Jenže pití kávy Řekové berou spíše jako společenskou záležitost, málokdy se věnují kvalitní přípravě. Úplně jinak to vidí v KOFI (Κόφι), kavárně a pražírně v centru města Ioannina v severním Řecku. Zde všemu vládne káva a její příprava, od sběru zelených zrnek přes interiér až po lahodnou chuť právě připraveného nápoje.

Interiér kavárny v přízemí obytného domu z 60. let navrhla Vicky PorikiVP architectual studia. Vytvořila interiér stejně jedinečný jako káva, kterou zde praží a servírují. Základem bylo odstranit všechny prvky, které nejsou nosné. Tím se vytvořil čistý a otevřený jednotný prostor, který svými prosklenými výlohami sahajícími od podlahy po strop doslova vtahují kolemjdoucí dovnitř. 

Pražírna s mottem bean to cup dbá na vše od výběru kvalitních kávových zrn a jejich pražení až po následnou přípravu nápoje. Pražírna úzce spolupracuje s týmem baristů, kteří svou kávu neustále vylepšují. Snaží se návštěvníky zapojit do procesu zpracování kávy, a tak uvnitř kavárny stojí plně využívaný stroj na pražení kávy, oddělený jen tenkou skleněnou přepážkou. Dokonale v souladu s funkcí i s moderním industriálním stylem.

Kavárna odkazuje na časy, kdy vše bylo jednodušší. Viditelné na černo natřené ventilační potrubí na černém stropě kontrastuje se starožitným bílým stolkem uprostřed místnosti, tradiční mozaika naráží na strohé šedé dlaždice a černé válcovité dávkovače pražené kávy jsou zavěšeny na zdi nad vintage úchytkami pracovní linky, na vše dohlíží porcelánové lustry i minimalistická svítidla. Všechno dohromady ale sedí a vytváří atmosféru novodobé apatyky.

Dvojí estetiku podporuje i volba barev – černobílá paleta. Strop je natřený na černo, obklad zdí je bílý stejně jako výrazný policový díl za barem. Hru černé a bílé narušují květiny a přírodní dřevo, ze kterého jsou židle, stolky a dalších pár kusů nábytku. Jedinou výraznou barvou je polstrování lavice a její pohodlné polštáře v teplé červené. 

Tuto dvojakost podporuje i šíře nabídky nápojů – dostanete tu cokoli od moderního cold-brew až po klasickou řeckou kávu, která se ohřívá v písku.

Tato řecká kavárna je perfektní ukázkou toho, jak může interiér dokonale ladit s funkčností, ale i s filozofií konkrétního obchodu. Pokud milujete design a kávu, v kavárně KOFI se jednoduše musíte zastavit. A pokud zrovna nemáte na sever Řecka cestu, můžete si na jejich webu zrnkovou kávu zakoupit a připravit si ji doma. 


 

KOFI  (Κόφι) microroastery

www.kofimicroroastery.gr
Katsimitrou Str. 4
Ioannina, Řecko

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...