Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Křehký: Design s příběhem

Křehký: Design s příběhem

Vlastnost materiálu, lehce narušitelná rovnováha i mimořádný okamžik. Asociace, které si představíme pod pojmem křehkosti. Právě z nich čerpá původní česká značka Křehký, založená před šesti lety Janou Zielinski a Jiřím Mackem v centru Prahy. Nejen však unikátní porcelánové a skleněné předměty, které bychom si s názvem lehce spojili, nalezneme v jejich sbírkách. U předmětů záleží především na jejich konceptu. Proto v kolekci Křehký můžeme od minulého roku najít i dřevěnou komodu Kabinet příběhů od Maxima Velčovského, zdobené stoly Kláry Šumové nebo letošní novinku Bedny od designérského dua Jan Plecháč a Henry Wielgus.

Produkty - Křehký: Design s příběhem

Název značky čerpá ze stejnojmenného výstavního projektu z roku 2007, který tvůrčí duo Zielinski a Macek připravilo v kurátorském výběru pro Designblok, který se tehdy představil v industriálních prostorách pražského Karlína. Vcházelo se do ní skříní, brodilo se sněhem a poslouchal se les nebo Dvořákova Novosvětská.

Produkty - Křehký: Design s příběhem

V krajině navržené Maximem Velčovským lesem sklenic projížděl vlak, na vrcholcích se tyčily bělostné porcelánové servisy a na stropě se vznášela oblaka. Designérská imaginace dostala příležitost se plně realizovat ve hře s dózami, vázami, nápojovými sety i sochami. Kromě Velčovského jsme se setkali s autorskými produkty Bořka Šípka nebo Jiřího Pelcla. Expozice pak v obměněných variantách objela nejznámější světové festivaly designu – Milano, New York nebo Tokio a získala mnoho ocenění. Jméno, jež dokáže vyslovit necelé promile světové populace, tak velmi rychle proniklo do lokálního i mezinárodního povědomí rok před vlastním vznikem samotné značky. 

Produkty - Křehký: Design s příběhem

Jedním z prvních produktů značky se stala váza Kaktus navržená Jiřím Pelclem. Z výzvy navrhnout pro Křehký dekorativní objekt se designér, uznávajícího širokou dostupnost a funkčnost předmětů, rozhodl zůstat na půl cesty mezi čistě uměleckým a průmyslovým kusem. Formou se inspiroval u profilovaných trubic, tvarem u pláně, kterou zahlídl na svých cestách v Peru. A vytvořil, jak sám poeticky popisuje, "abstrahované tělo přírody, na němž neočekávaně vykvete květ." 

Produkty - Křehký: Design s příběhem

V následujícím roce Křehký na podzimním svátku designu představil první ucelenou kolekci, na níž se podíleli hvězdy českého designérského nebe společně se švýcarským designérem Alfredem Häberli. Ten vůbec poprvé ve své kariéře vytvořil objekt oproštěný od jeho praktického využití. Soška Glass Music je osobitou interpretací pohádky bratří Grimmů o zvířecích muzikantech z Brém.

Produkty - Křehký: Design s příběhem

V minimalistické expozici se ke slovu, kromě vázy Kaktus, dostala i Váza váz Maxima Velčovského. Předmět skrývající mnoho tváří, vznikl otiskováním rozdílných dekorů do hmoty jednoho předmětu. Ve váze tak objevujeme různá časová období, stejně tak i ornamentální, geometrické nebo elegantní vzory. Rozklíčujete stopy Františka Víznera, Tappia Wirkkaly nebo Daniela Piršče?

Produkty - Křehký: Design s příběhem

Mezi lety 2010 a 2014 se Křehký usídlil v bývalé továrně na pražskou šunku M Factory, kde otevřel první obchod spojený s vlastní galerií prezentující nejen vlastní produkty, ale i svěží konceptuální přístupy k současnému designu a umění. Pod kurátorskou taktovkou zakládajícího dua zde vystavovali třeba holandské studio Daphna Laurens, světoznámý Marcel Wanders, španělský designér Jaime Hayón navrhující třeba pro Fritz Hansen, antverpské Studio Job nebo profesor pražské AVU Jiří Příhoda či talentovaný Michal Bačák. 

Produkty - Křehký: Design s příběhem

Produkty - Křehký: Design s příběhem

Produkty - Křehký: Design s příběhem

Kromě pražských aktivit značka organizuje každoroční festival art designu Křehký Mikulov, který se tento rok uskutečnil v jihomoravském městečku již počtvrté na podporu experimentálních a speciálních designérských projektů. Co vše se zde na posledním ročníku představilo, si můžete přečíst v našem příspěvku Křehký v Mikulově.

Produkty - Křehký: Design s příběhem

Produkty - Křehký: Design s příběhem

Produkty - Křehký: Design s příběhem

Křehký se také často prezentuje v zahraničí, jmenujme alespoň výstavy ve vyhlášené londýnské galerii Mint, rotterdamském týdnu designu Object, jarní prezentaci na Salone Internazionale del Mobile v Miláně v prestižním Spazio Rossana Orlandi nebo první cenu v kategorii novinek pro Materiálovou vázu Michaely Tomiškové na letošním veletrhu spotřebního zboží a designu Ambiente ve Frankfurtu. Váza sklidila úspěch za svou neobvyklou kombinaci materiálů -  dřeva, mědi, kůže, skla a mramoru a minimalistické tvarování. Michaela Tomišková zvolila stejný postup jako u své skleněné kolekce váz Z jedné, když vyrobila jeden jednoduchý standardizovaný tvar, který poté rozřezala a spojovala podle libosti.  

Produkty - Křehký: Design s příběhem

Foukané a lisované od Jakuba Berdycha, Sněhová váza od Maxima Velčovského a Materiálová váza Michaely Tomiškové.

Pro Křehký navrhují přední čeští designéři – Maxim Velčovský, Olgoj Chorchoj, Lucie Koldová, Jakub Berdych, Studio Dechem, Jan Plecháč a Henry Wielgus, Jiří Pelcl, Vratislav Šotola, Klára Šumová, Daniel Piršč nebo Hidden Factory i zahraniční umělci jako Alfredo Häberli nebo Richard Hutten.

Novinkou posledních měsíců je otevření společného showroomu Křehký a Qubus v Rámové ulici nedaleko Staroměstského náměstí v centru Prahy. Obě značky spojuje jednak tradiční materiál skla a porcelánu i odvaha experimentovat na poli současného designu. Kdo interiér obchodu navrhl a které z produktů zde můžete obdivovat, se dozvíte již brzy v další z insidecor Design tour, tentokrát se v našich mapkách již brzy zaměříme na samotné srdce hlavního města. Sledujte nás! 

Produkty - Křehký: Design s příběhem

Produkty - Křehký: Design s příběhem

Prvním produktem letošního roku se stal elegantní stůl Sheets od známé tuzemské designérky Lucie Koldové. Po působivé koncepci svého Treasury table z roku 2009, se Koldová opět navrací k problematice psacího stolu. Tentokrát ji pro kombinaci dubového dřeva a výrazných barev inspirovaly dopisní sady a listy papíru. Komorní podoba nábytkového kusu může být však snadno doplněna zrcadlem a dalšími doplňky přetvořena třeba v dámský toaletní stolek. V premiéře se právě představuje na pařížšké přehlídce Maison et Objet

Produkty - Křehký: Design s příběhem

Stolek Lucie Koldové Sheets, Křehký, 2015.

Ať už sběratelské kolekce, unikátní umělecké kusy nebo konceptuální výstavy. Křehký si za šest let své existence na českém trhu uměl vybudovat silnou pozici v předních řadách lídrů tuzemského art designu. Insidecor pro vás již vyzpovídal Michaelou Tomiškovou, Michala Froňka nebo Jiřího Pelcla, kteří se na tomto úspěchu podíleli svými originálními návrhy. Jakou osobnost vám asi představíme příště?

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Eva Slunečková Autor:
Eva Slunečková

Foto: Kristina Hrabětová, Kiva, Gabriel Urbánek, Jaroslav Moravec, Bára Prášilová

Publikováno: 28.01.2015

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...