Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Loft v barcelonské modernistické budově s mužným šarmem

Loft v barcelonské modernistické budově s mužným šarmem

Dříve byste zde našli prostory pro skladování zemědělských produktů a parkování vozů. Dnes je tu okouzlující přízemní loft se dvěma ložnicemi a univerzálním otevřeným uspořádáním, které zachovává ikonické prvky minulosti. Vítáme vás v Barceloně, v renovovaném bytě, jenž je součástí slavného domu, patřícího k modernistickým klenotům města. Za projektem stojí designérka Kirsten Schwalgien, která za něj získala řadu prestižních designových ocenění.

Německá interiérová designérka Kirsten Schwalgien proslula především navrhováním designu luxusních jachet. Možná i proto přeměnila přízemí domu Casa Burés s technickou dokonalostí od architektonického návrhu až po vytvoření nábytku na míru.

Historie domu je pestrá. Stavba Casa Burés, jak se dům původně nazýval, byla v roce 1905 objednána katalánským textilním magnátem Francescem Burésem a postavena Francescem Berenguerem, partnerem Antoniho Gaudího. Jeho nápadná fasáda, zdobený vchod, strop z barevného skla a vyřezávané kamenné schodiště jsou výraznými prvky budovy, kterou koupila společnost Bonavista Developments a v roce 2014 ji přeměnila na 26 rezidenčních bytů. Renovací jednoho z nich byla pověřená právě Kirsten Schwalgien, která ho měla proměnit do sofistikované nadčasové podoby, určené pro bydlení moderního muže.

Designérka v celém projektu zachovala ikonické prvky minulosti. Současný design odkrývá původní dřevěné dveře, které byly pečlivě restaurované, i všechny původní trámy a sloupy, klenutý strop a jiné unikátní prvky. Nechybí zde ani typická průmyslová okna, která zajišťují perfektní izolaci a zároveň propouští dostatek denního světla.

Téměř veškerý nábytek byl navržen na míru tak, aby odpovídal životnímu stylu klienta a jeho osobní estetice, stejně jako kontextu prostoru. Designérka pracuje v maximální možné míře s přírodními materiály, přičemž zdůrazňuje jejich jedinečné vlastnosti. Výsledek? „Nekonvenční krása,“ říká autorka. Například v kuchyni jsou kouřové kaštanové skříňky dýhovány a ošetřeny tak, aby byla zachována původní hmatová kvalita dřeva a zdůrazněny jeho jedinečné vzory. Další příklad designu na míru lze najít u jídelního stolu, který má neošetřenou surovou vintage mosaznou desku, přičemž každá z nohou je vyrobena z hlavních materiálů použitých v tomto bytě, nazývaném LoftBuresQ.

„Používání odolných a elegantně zestárlých materiálů je pro mě velmi důležité. Jsou nejen udržitelné, tak prostoru také dodávají charakter,“ říká Kirsten Schwalgien.

V bytě se střídají studené a teplé, světlé a tmavé, měkké i tvrdé textury, a vytvářejí tak prostory stimulující všechny smysly. V celém podkroví tvoří lakovaná dýha kontrast s původními cihlovými zdmi, zatímco na podlaze najdete zajímavou kombinaci mikrocementu s parketami. Mezi další působivé prvky LoftBuresQ patří umělecká díla i neonový nápis na kuchyňské stěně.

Byt odhaluje také chytré designové detaily, jako jsou skryté posuvné dveře či pečlivě ukrytý klimatizační systém. Na osvětlené terase je vzduchovod zcela zakrytý vertikální zahradou a hlavní ložnice je od obývacího pokoje oddělena dřevěnou konstrukcí ve tvaru boxu, kde zase najdete šatnu a koupelnu pro hosty.

Kirsten Schwalgien tvoří jedny z nejlepších designových projektů po celém světě. Získala řadu prestižních ocenění za design, včetně MUSE Design Award, WIN Awards a German Design Award. A nedávno byla také jmenována členem poroty pro nové světové ceny World Interiors 2020.

Do celého projektu se na první pohled promítají více než šestnáctileté zkušenosti autorky s designem jachet, její technickou zdatnost a pozornost věnovanou detailům. Najdete tu ty nejmodernější technologie, jako je biodynamický systém LED integrovaný do klenutého stropu, žaluzií i závěsů, nebo systém, který přijímá informace z různých senzorů a přizpůsobuje světlo, barvy a jas podle denní doby.


Kirsten Schwalgien

schwalgien.com

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...