Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Milánský byt plně využívá kouzlo domu z 30. let

Milánský byt plně využívá kouzlo domu z 30. let

Domov by měl být intimním místem a jeho prostředí by mělo splynout s lidmi, kteří v něm žijí. Měly by z něj vyzařovat emoce i tužby majitelů. A ti by se v něm měli cítit co nejlépe. Ideální domov musí vytvářet podmínky pro aktivní život i odpočinek, pro setkávání i stolování. Každé místo je charakterizováno určitým prostředím a některá z těchto prostředí mají ducha či auru. Všechny tyto principy ovlivnily návrh bytu v budově Adriano & Silvia’s House v Miláně, jemuž architekt Pietro Russo navrátil auru třicátých let.

„Můj způsob práce mi umožňuje vyvíjet exkluzivní objekty z celkem racionálního přístupu k průmyslovému konceptu. Umožňuje mi přiblížit se k řemeslnému světu, který je skutečnější a méně definovaný, a vyjádřit tak svůj scénický pohled na věc, hrát si se samotnou scenérií prostředí. Můj otec býval zedník, a i proto se tento můj původ prolnul také do mého designového přístupu. Vyrůstal jsem na stavbách a mnoho let pracoval jako tesař. S řemeslníky se cítím jako doma,“ říká Pietro Russo.

Při vstupu do tohoto krásného bytu vás upoutají původní historické štuky či okouzlující příďové okno v obývacím pokoji. Klient, majitel bytu, je zároveň i bratrem architekta. Oba se společně dohodli, že právě původní zdobné prvky je třeba zachovat, aby se do bytu vrátila původní aura, která zanikla během úprav provedených v sedmdesátých letech. Pokud jde o obytný prostor, tak ten je modernější, ale přesto byl výběr nábytku a doplňků šitý na míru tak, aby elegantně splynul s kontinuitou prostoru. Stejný přístup pak architekt použil i u povrchových úprav a barev.

Příďové okno je dominantním prvkem obývacího prostoru. Krásné zdobné prvky ve dřevě lákají k bližšímu prozkoumání a k posezení s výhledem do ulice. Teplý odstín dřeva celý prostor zútulňuje a dodává kontrast čistě bílým zdem i okouzlujícímu stropu. Kouzlo minulosti se odráží i ve většině doplňků a materiálů. 

Vestavěná kuchyň je součástí jídelny. Oválný stůl svým žebrováním připomíná list a pultík, který je z druhé strany prosklenou skříňkou, vypadá, jako by tu byl již od samého počátku. Dřevo, mramor i styl dekorace z třicátých let dotvářejí autentickou atmosféru, kterou si oba bratři přáli vytvořit.

V koupelně vás zaujme taktéž styl třicátých let, kdy podlahy, umyvadlo i sprchová vana vycházejí výhradně z jednoho bloku černého marquínského mramoru.

„I v domácnosti bez nábytku by měla být cítit aura místa. Tato aura je sama o sobě kulturní scenérií a naznačuje směr designu, kdy nové pochází ze starého,“ vysvětluje svůj přístup architekt. A my musíme jen souhlasit, že do tohoto bytu se aura dob minulých opravdu navrátila.


Pietro Russo

pietrorusso.com

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...