Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Interiérová encyklopedie: Věčná klasika

Interiérová encyklopedie: Věčná klasika

Paříž, Kodaň, Londýn, Řím nebo Praha. Buržoazní styl věčné elegance najdete všude tam, kde se nachází vysoké stropy, opulentní zdobení a spousta prostoru. Klíčovou roli v těchto interiérech, které se často nachází v historických činžovních domech, hraje elegance, ženskost a střídmost ve výběru dominantních prvků. Můžete si být jistí, že každý kus v tomto majestátním bydlení má svůj estetický význam a vše je zkombinované tak, aby byl celek příjemný především oku, a až poté i praktický.  

 

1. POVRCHY

Polovinou úspěchu jsou v tomto případě dekorované povrchy různých druhů – malované stropy, fládrované či malované zdi, zajímavě pojaté terazzo nebo parkety. Pokud máte to štěstí a narazili jste na zachovale zdobený historický byt, máte tu složitější část úspěšně za sebou. V případě, že sice bydlíte ve starém domě, který je ale na ozdoby skoupý, není třeba věšet hlavu – s pomocí šikovného řemeslníka se dá zdobení vytvořit odznova a podle vašich představ. Je to sice složitější, ale o to více fascinující cesta. Naopak v novostavbě tuto možnost a celkové vyznění interiéru zvažte, nechcete přeci, aby dekorace vypadaly příliš uměle. 

Atmosféru můžete vytvořit novým obložením stěn profilovanými dřevěnými deskami, zrcadly a ozdobnými lištami – specialisté jsou na ně například v Orac Decor. Pokud je to jen trochu možné, zachovejte originální podlahy, okna, krby nebo radiátory a udělejte maximum pro jejich rekonstrukci. Prostory skvěle doplní také decentní freska na míru, která vám v interiéru nahradí plnohodnotné umělecké dílo. Zajímavé řešení nabízí výtvarníci Radoslav Bigoš či uskupení umělkyň Comunite Fresca, které vám na přání vytvoří originální fresku přímo na místě a podle vašich představ. 

Dekorativní prvky od Orac decor.

Podlahy Alma AccademiaFoglie d´Oro TRIESTE Ca’ Polo

Na novou úroveň interiér pozvedne také kontrastní dílo z leštěného kovu či skla – například od Václava Cíglera a Michala Motyčky nebo Vladimíra Kopeckého. Ženskost interiéru dodají jemné obrazy inspirované Japonskem od malířky Evy Sakumy či výrazné grafické doplňky od Fornasetti, oboje si můžete prohlédnout v galerii Praguekabinet.

Nábytek a doplňky od Fornasetti.

Obrazy od malířky Evy Sakumy.

 

2. BARVY

Neutrální barevná paleta vám pomůže opticky zvětšit prostor a vyváží intenzitu dekorativních povrchů. Prostor se dostane do rovnováhy a postačí ho vizuálně zateplit odstíny béžové, hnědé nebo šedé, případně černé. S tou postupujte trochu opatrně, je velmi výrazná a mohla by křehkou atmosféru tlumených tónů zbytečně nabourat. Elegantním prostorům nikdy neublížíte kuchyňskou deskou nebo stolem z bílého mramoru či jiného barevně umírněnějšího kamene. 

Slinutý kámen značky Neolith.

Eleganci a ženskost vám pomůže do interiéru dodat ohýbané dřevo, ratan nebo kůže. Jestli vám jsou blízké ikonické produkty, chybu určitě neuděláte s křeslem Pacha, sedačkou Reverse nebo křesílky Beetle od Gubi, perfektní je i kolekce Oltremare od Saba Italia nebo přímo ikonickým Chandigarh od Pierre Jeannereta.

 

Kolekce Chandigarh Pierra Jeannereta.

https://www.insidecor.cz/public/content-images/cz/article/insidecor-vecna-klasika-zidle-124513_big.png

Kolekce Oltremare od Saba Italia, Stay od Sé, Pacha a Reverse od Gubi.

 

3. SVÍTIDLA

K opulentním interiérům se hodí dva druhy svítidel – historické lustry, které dodají místu pocit, jako kdybyste namísto ve městě bydleli na zámku, což se dá následně snadno vyřešit kontrastem s moderním vybavením. To uklidní přemrštěnou dekorativnost a dostane ji z nadýchaných obláčků plných kudrlinek opět zpátky na zem. Druhá cesta je vhodná pro větší minimalisty – volit osvětlení v jednoduchých liniích, ideální jsou architektonické tvary, zlaté, černé nebo šedé varianty v prostých geometrických formách. 

Velkolepý a zároveň velmi elegantní rozměr dodají interiéru svítidla od multikulturního studia Apparatus, pro zdobnější zavítejte do portfolia české značky Preciosa – zejména Maria Theresa nebo George dodají bydlení vznosný zámecký dojem podobně jako lustry Lasvit Luminia a Empress, ale i minimalističtější model z kolekce Cipher od Yabu Pushelberga. 

Louis, Maria TheresaGeorge od Preciosy.

Moirai Vertical Drop Chandelier od Sé, Cipher od Lasvitu a Cloud ze studia Apparatus.

Další inspiraci k bydlení ve stylu věčné klasiky najdete v našem výběru na pinterestu a instagramu. Vyplatí se také bedlivě sledovat náš blog, kde se celý červen budeme věnovat velkolepým interiérům, vekterých najdete spoustu skvělé inspirace. 

Až do konce léta se na insidecoru budeme věnovat druhé sekci naší Interiérové encyklopedie o okázalých domovech, co si potrpí především na vlastní estetiku. Nenechte si ujít svou dávku interiérové inspirace a pravidelně nás sledujte, ať vám žádná z pečlivě vybraných inspirací neunikne!

 


Text Eva Slunečková, vedoucí vydání časopisu ELLE Decoration a freelance novinářka - instagram
Kurátorovaný výběr Ingrid V. Lermen a Eva Slunečková

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...