Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Motorka jako ozdoba interiéru. Ateliér archicraft navrhl nevšední byt

Motorka jako ozdoba interiéru. Ateliér archicraft  navrhl nevšední byt
Historický komplex budov ve Vokovicích dlouho chátral, dnes tu však najdete luxusní bydlení. Součástí areálu jsou moderní novostavby i renovace původní zástavby. V jednom z nových bytových domů najdete působivý byt, který navrhl ateliér archicraft.
 
 
Archicraft byt původně vytvořil pro projekt insidecoru Squat iD. Insidecor v novostavbách plánoval vytvořit tři jedinečné byty, zpřístupnit je veřejnosti, a navázat tak na úspěch, který měl první ročník akce v roce 2016 v Pařížské ulici. Developer však objekt prodal dřív, než se stihlo s projektem začít, a proto ze Squatu iD sešlo.
 
 
Byt od ateliéru archicraft se však přesto podařilo realizovat. Architekti přisli s netradičním řešením a doplňky. Nechali obnažené betonové stěny a pracovali s drsnými materiály, které kombinovali s luxusními prvky. Nechybí tu krb, sauna od společnosti Design Bath ani vinotéka, kterou autoři návrhu umístili volně do obývajícího pokoje. Podsvícení působí až galerijně, a tak je vinotéka nejen ryze praktickým doplňkem, ale dotváří také celkovou atmosféru stejně jako svítidla od italské společnosti Flos.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Architekti kladli velký důraz na společenské prostory, v bytě se totiž často setkávají přátelé. „Je to byt jako dělaný pro večírky,“ říká za ateliér archicraft architekt Jan Tomáš Cieśla. V obývacím pokoji stojí na míru renovovaná přestavená motorka Honda CX500, kterou dodal ateliér Trueborne Works. Dotváří industriální nádech interiéru a zároveň přitahuje pozornost všech hostů – něco takového se v interiéru jen tak nevidí.
 
 
Ložnici od společenských prostorů odděluje dlouhá stěna s vestavěnou šatnou a prosklenou částí. Z druhé strany stěny je instalovaná kuchyň – architekti tak chytře vyřešili poměrně malou plochu, kterou měli k dispozici. Jednotlivé prostory plynule přecházejí jeden v druhý, výjimkou není ani pracovna s pohodlnou židlí Fiber od dánské značky Muuto, kterou od obývacího pokoje dělí velké prosklené dveře a jež zároveň slouží jako pokoj pro hosty. Z celého bytu má investor úžasný výhled do okolí, a to hlavně díky velkým asymetrickým oknům.
 
 
 
Beton a kov architekti kombinovali se dřevem. Z tmavě mořeného dubu vznikla například kuchyň s perforovanými detaily. Světlý dub dominuje ložnici, která působí nejtepleji ze všech místností. Navazuje na ni sněhobílá koupelna s rohovou vanou Duravitdoplňky od italské značky Gessi. Zajímavým prvkem jsou tři LED pásky, které architekti umístili do zdi oddělujíc sprchový kout od vany. S LED pásky pracovali architekti i v dalších místnostech, umístili je třeba do nábytku. Nabízejí jinou intenzitu osvětlení než klasická svítidla, a tak majitel může přizpůsobovat náladu v interiéru podle aktuální příležitosti. „Chtěli jsme navodit atmosféru, která připomíná noční klub,“ vysvětluje architekt Jan Tomáš Cieśla.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Byt od ateliéru archicraft je velmi specifický, rozhodně není pro každého. Nadchne však milovníky industriální ponuré atmosféry a bohémy, kterým nejsou cizí dlouhé noci nad skleničkou skvělého vína nebo whisky. Fanoušci jemnějšího designu a pastelových barev ocení byt, který archicraft navrhl v Holešovicích. Architekti tak ukazují, že dokážou přijít s naprosto odlišnými návrhy, vždy však v té nejvyšší kvalitě.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...