Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Ateliér archicraft navrhl byt, kde barvy definují jednotlivé místnosti

Ateliér archicraft navrhl byt, kde barvy definují jednotlivé místnosti

Ateliér archicraft sídlí jen nedaleko nového developerského projektu Marina Island. Když architekti dostali za úkol navrhnout v bytových domech vzorový apartmán, neváhali. Dostali totiž zadání, o kterém sní spousta architektů: udělejte s interiérem, cokoliv se vám zlíbí.

Architekti tak mohli v bytě experimentovat, i když už neměli možnost zasahovat do dispozic a některých prvků, které jsou jednotné pro celý projekt – třeba dveře. Náladu celého bytu určují barvy, pro archicraft tak trochu neobvyklé řešení. „Klienti se barev většinou bojí. Nedokážou si představit, jak bude výsledný prostor vypadat,“ říká architekt Jan Tomáš Cieśla. V tomto projektu architekti ukazují, jaký šmrnc může mít zelená kuchyň či modrá ložnice.

Srdcem společenského dění je kuchyň. Ateliér si dal záležet, aby byly všechny doplňky perfektně sladěné. Od ateliéru Master and Master si nechal vyrobit jídelní stůl s deskou, která kopíruje barvu kuchyňských skříní. Aby prostor působil jednotně a nic nerušilo celkový dojem, zvolili architekti skříně bez úchytek a kombinovali je s mosaznými dvířky od firmy Buechele.

Pravoúhlá kuchyňská linka má dvě úrovně. „Při vaření je pohodlnější výše položená deska, naopak dřez jsme zapustili hlouběji,“ vysvětluje Jan Tomáš Cieśla. Každou místnost doplňuje jiný obraz s motivem přírody, opět v barvách celého prostoru. V tomto případě zdobí zeď za jídelním stolek kolibřík od Anežky Strakové.

Zatímco zelená barva určuje, kde je jídelní část, druhá polovina místnosti se nese v béžové a odstínech šedé. Tlumené barvy vyzývají k odpočinku na pohovce od firmy LEMA, kterou doplňuje konferenční stolek od značky Bolia. Stejná firma dodala i svítidla. 

 Úložný systém s krychlovými přihrádkami navrhli sami architekti. Jednotlivé boxy na oko levitují ve vzduchu. Autoři návrhu sem přidali několik rostlin, a vytvořili tak živou stěnu, která zaručuje dostatek soukromí. Hned naproti mají totiž okna sousedi.

Z chodby se vchází do pracovny, tentokrát laděné do béžové. Hosté si můžou odpočinout na pohodlném sofa od značky HEM. Sovu tentokrát nakreslila Karolina Kyjak. Praktický pracovní stůl, který má řadu přihrádek, dodala firma BoConcept.

Vedle pracovny navrhl ateliér archicraft pomyslnou „zašívárnu“ laděnou do světle zelena. Pozornost přitahuje křesílko Prostoria s kovovými detaily, kde si hosté můžou vychutnat dobrou knížku a šálek kávy. Doplňuje ho pohovka od značky Softline.

Když architekti hledali barvu pro ložnici, volba byla jasná – uklidňující modrá. V jednotném odstínu sehnali architekti stolky, povlečení i osvětlení. Na obrazu tentokrát najdete kytovce od výtvarnice Angeliky Sollander. Na ložnici navazuje šatna a koupelna.

A až bude příště nějaký klient váhat, jestli zůstat u černé a bílé? Ateliér archicraft mu teď může dokázat, že i barvy mají své kouzlo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...