Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Návaznost na prostor

Návaznost na prostor

Prostory Designbloku tento rok opět hostily výjimečné budovy. Za všechny jmenujme secesní stavbu nacházející se v samém srdci Prahy nebo barokní palác vedle Karlova mostu. Duch doby se nesl všemi patry, a není tak nic překvapivého, že se jím nechali ovlivnit i někteří vystavovatelé. Jaké instalace navázaly na tamější atmosféru a vstoupily do neotřelého dialogu s historickým prostředím?

Swarovski - Odhalené tajemství

Zamčené dveře Hotelu Evropa jako by po dlouhá léta ukrývala vzácná tajemství pod nánosy prachu. Špína a pavučiny v místnosti nasvědčovaly tomu, že se Swarovski vydal odlišnou cestou než by kdekdo očekával.

Výstavy - Návaznost na prostor

Značka, působící na trhu již od roku 1895, zanechala typický třpyt a lesk ve svých obchodech a na Designblok připravila překvapivou instalaci z dílny Zbyňka Krulicha ze studia Morphe, ve které byl k vidění pouze ikonický prsten Nirvana. Kousek, nejlépe prezentující řemeslný um značky, byl jediným prvkem, který svými broušenými fazetami odrážel světlo napříč potemnělou hotelovou komnatou. Ta zvyšovala jeho exkluzivitu, jak nejlépe mohla. Krátký film Bruna Aveillana Discover your Light, doplňoval instalaci o příběh mystické cesty do ženského nitra.

 

Light Works - Světelná hra

Naopak v expozici s číslem 503 bylo dominantním prvkem světlo. Místnost po dobu konání designové přehlídky patřila firmě Light Works, jež při této příležitosti představila kolekci svítidel Discocó a novinku Follow Me od Inmy Bermúdez pro Marset.

Jak již název napoví, jedná se o lampičku, kterou si můžete vzít všude s sebou. Prezentované závěsné svítidlo Discocó Christophera Mathieu celou místnost doslova rozehrálo pomocí světel a stínů, které usměrňuje 35 kruhových disků. Stínohra byla navíc podpořená samotným prostředím - bíle natřená koupelna či oškrábané zdi v místnosti daly možnost tomuto svítidlu vyniknout.

Výstavy - Návaznost na prostor

 

Veuve Clicquot - Dekorativní pošta

V článku mapujícím instalace, jež respektovaly atmosféru a tvarosloví Grand Hotelu Evropa jistě nelze vynechat dekorativní instalaci plnou dopisů Veuve Clicquot. Prostor koncipovaný jako pošta, zcela přirozeně vycházel z historie samotné značky šampaňského proslulého po celém světě. Jak to přesně s Madame Clicquot na samém počátku bylo? Celý příběh naleznete ve specializovaném příspěvku na našem blogu.

Výstavy - Návaznost na prostor

 

Silkwood - Anglie na dosah

Tak trochu jiný svět nabídl Silkwood se svými produkty z dílen anglických mistrů, kteří pracují výhradně s tradičními materiály v zaručené kvalitě. Secesní motivy střídaly přírodní. Návštěvník byl seznámen s malovanými tapetami de Gournay nebo sedacím nábytkem Beaumont & Fletcher - oba produkty pocházejí z pečlivé ruční výroby.

Ke spokojenosti mohl chybět snad už jen čaj o páté. Na ten ale vystavovatelé samozřejmě nezapomněli. V anglickém salonku jste mohli listovat velkoplošným stojanem s rozličnými designy tapet, či jen tak vychutnávat nevšední atmosféru.

Výstavy - Návaznost na prostor

 

Douglas a Dolce Vita - Zaostřeno na smysly

Boudoir, tedy dámský salonek, si pro Designblok připravila parfumerie Douglas ve spojení s časopisem Dolce Vita. Pokoj plný linií volně navazujících na vídeňskou secesi navrhla scénografka Denisa Strmisková ve spolupráci s ilustrátorkou Marií Makeevou.

Nejen čich zaměstnala návštěvníkům parfumerie Douglas, krásu jste zde mohli vnímat všemi smysly. Návštěvníci ze salonku odcházeli upraveni speciálním Designblok make-upem navrženým vizážistickým artistou Filipem Novákem, o sluchový zážitek se postarala Danica Kovářová, šéfredaktorka Dolce Vity, svým playlistem, chuťové pohárky si zase získaly levandulové sušenky od Delikatesek.

Výstavy - Návaznost na prostor

 

Stockist - Přirozenost na prvním místě

Původní interiérové prvky ve své instalaci zanechal Stockist, jenž na Designbloku představil novou kolekci Wrong for Hay, tedy Sebastian Wrong pro dánskou značku Hay. Designér, který prostor ovládnul, vystudoval sochařství a dnes ho můžete potkat např. na Royal College of Art, kde se věnuje pedagogické činnosti.

Zdejší místnost pojatá jako obývací pokoj, vynikala v první řadě svou nenucenou přirozeností a souladem s daným prostředím. Především Hackney sofa, doplněná servírovacími stolečky z téže kolekce, potěšila mnohé vyčerpané návštěvníky na své cestě Evropou.

Výstavy - Návaznost na prostor

 

Konsepti - Červená za vším

Rudá místnost jistě vtáhla do svého nitra každého, kdo šel kolem. Nová kolekce proslulého japonského studia Nendo nazvaná Peg, kterou navrhl pro Cappellini, na své obdivovatele čekala zahalená celá v červeném. Konsepti se ale na Designbloku představili hned několikrát. Jak? Uvidíte v jednom z našich dalších článků.

Výstavy - Návaznost na prostor

 

Art+Antiques - 100 položek

Sběratel v podání časopisu Art+Antiques se sice neusídlil v Hotelu Evropa, nýbrž v Colloredo-Mansfeldském paláci a se svým novým prostředím splynul velmi rychle. Během několika dní v novém příbytku dokázal shromáždit na 100 artefaktů různých původů a kvalit. Byt sběratele obsahoval objekty manýristické až po ty moderní.

Hlavní podíl na realizaci měli manželé Hejtmánkovi a jejich firma Arthouse Hejtmánek. Od nich pocházela většina nábytku a nejvíc starožitností. Vedle nich do expozice zapůjčili předměty ještě tři další starožitníci (Michal Jankovský, Kunstkomora a Nový Antik Bazar). Investiční fond Pro arte do expozice propůjčil asi nejdražší položku výstavy - obraz malíře Mikuláše Medka v hodnotě bezmála šesti miliónů korun. Drdova Gallery zase vypomohla s díly současného umění. Cílem bylo v první řadě ukázat, že starožitnosti dokáží velmi dobře žít vedle děl soudobých tvůrců.

Výstavy - Návaznost na prostor

Nechali jste se některou instalací přenést o několik let zpět? Která to byla?

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...