Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Klasika třikrát jinak

Klasika třikrát jinak

Všechny následující projekty na jeden týden spojila jedna událost a jedna budova – Designblok v Superstudiu HRA. Svým zkoumavým pojetím se všechny expozice vyčlenily od dalších instalací. Nedrželi se totiž strohého představení nových kolekcí, sáhli ale mnohem hlouběji do naší paměti a představily ikony historie designu a umění. Ve svých expozicích kladli autoři instalací designové objekty do nových vztahů, zpřístupnili jejich historický význam, nebo se snažili upozornit na aktuální problémy. Podívejte se s námi na výběr tří nejzajímavějších expozic, které přehlídce designu přinesly projekty s kvalitním přesahem.  

Minuta s OKOLO

Kreativní skupina OKOLO si pro Designblok 2014 připravila první představení nového projektu OKOLO minute. V jedné minutě představili umělci ve vizuálně poutavých videích ikonické produkty historie designu a umění. Série 12 medailonů startuje připravovaný projekt video archivu, který bude i do budoucna postihovat rozdílná pole zájmů, avšak vždy ve spojení s designem a mluveným komentářem, který vám problematiku srozumitelně přiblíží.

Výstavy - Klasika třikrát jinak

Wallpaper, Technics, Design a plastické hmoty, Caran d’Arche, Bunsen, Agfa, Levis, Letherman, Castiglioni. To je jen zlomek z témat, kterých se promítání dotýkalo. V minimalistické instalaci s nábytkem od české firmy TON jste se dozvěděli například to, že prvním autorem ručně vyráběných tužek byla ženevská Caran D’Arche založená již roku 1915 či že fotoaparát Agfa Optima Sensor se stal vzorem pro mnoho svých následovatelů typicky černým zpracováním a rudým tlačítkem pro spoušť.

 Výstavy - Klasika třikrát jinak

Jedno z krátkých představení patřilo i jednomu z nejzajímavějších počinů interiérového designu vůbec. Slavné zpracování milánského Splügen Bräu Baru od bratrů Castiglioni z roku 1961 se proslavilo svým komplexním pojetím a produkty, které speciálně pro něj sourozenci navrhli a jež se vyrábějí dodnes. V produkci je například otvírák Alessi, kolem kterého se medailonek rozvíjí. Na chuť si tak přijdou nejen běžní diváci se zájmem o design i odborníci, které potěší kvalitně zpracovaná umělecko-historická fakta.

Skupina OKOLO navazuje na delší zájem o edukaci veřejnosti v oblasti designu, architektury, umění či módy skrze výstavy, články a jiné speciální projekty, které propojují různé kulturní sféry i osobnosti. Od svého založení v roce 2009 její členové Adam Štěch, Jakub Štěch, Matěj Činčera a Jan Kloss působí v rámci širokého pole zájmů od grafiky přes teorii a koncepce výstav po produktový design. Oprašte své znalosti v minimálním čase šedesáti sekund!

Výstavy - Klasika třikrát jinak

 

WOJNA: Hra na válku

Už jste se někdy účastnili designérské války? Jestli nevíte, o čem je řeč, tak jste určitě nenavštívili instalaci Wojna v Superstudiu HRA, jinak byste si ji jistě pamatovali. Výstava Wojna je součástí rozsáhlého projektu Válka a mír – Wojna a Pokój, který dává možnost porovnat československé a polské produkty z padesátých a šedesátých let.

Výstavy - Klasika třikrát jinak

Expozice tematizovala problematiku československého designu přelomu 50. a 60. let po výstavě Expo 58, z jehož úspěchu pak Československo čerpalo v období tzv. „bruselského stylu“. Oproti tomu Polsko nikdy nemělo šanci se světové přehlídky zúčastnit, i když projekt polského pavilonu byl ve své době připraven k realizaci.

Za pomoci sbírek znalkyně poválečné keramiky Barbary Banaś na polské straně barikády a milovníka československého designu Jana Jeništy dostaly šanci konfrontace alespoň porcelánové soubory obou států. Existovala v tehdejším produktovém designu určitá společná „řeč doby“, byl si bruselský sen něčím podobný se zpracováním polské "new lookové" keramiky?

Výstavy - Klasika třikrát jinak

Návštěvníci pak sami rozhodli, že se jim o celých 800 hlasů více zalíbily produkty československé provenience před těmi polskými. Ať už však hlasovali jakkoliv, jednohlasně se shodli na produktu, který jim esteticky blízký rozhodně nebyl – porcelánový soubor Textil. Jak by se líbil vám?

Výstavy - Klasika třikrát jinak

porcelánový soubor Textil.

Za jedinečný nápad si výstava zasloužila nominaci na ocenění Mimořádný počin mimo kategorie, do jehož užšího výběru byla zvolena šéfredaktory Designbloku. Pokud vás projekt zaujal, určitě jej sledujte dále, v nadcházejícím roce nás čeká uvedení Wojny a Pokóje v Muzeu umění Olomouc i Slovenském centru dizajnu v Bratislavě.

Výstavy - Klasika třikrát jinak

Stojím si za ním: Zapomenuté kvality řemesla

Když se v dnešní době mladý člověk rozhoduje, který studijní obor si zvolit jako ten nejvhodnější pro budoucí profesionální dráhu, jen málokterý sáhne k řemeslu. Upozornit na problematiku a zpopularizovat umělecká řemesla se každoročně snaží na Designbloku projekt Stojím si za ním, tentokrát s podporou společnosti Svoboda & Williams.

Výstavy - Klasika třikrát jinak

Zapomenuté kvality uměleckořemeslných profesí připomínají fotografie dvojic známých výtvarníků s jejich řemeslníky. Projekt chce zdůraznit roli řemeslné práce v úspěchu uměleckých sklářů, oděvních návrhářů, designérů a dalších výtvarníků.

„V mnoha případech jsou dějiny designu dějinami skvělých řemeslníků," tvrdí s oblibou designér Maxim Velčovský, který by se jen těžko obešel bez svého uměleckého dřevosoustružníka Antonína Hepnara. Kromě uměleckého talentu je vždy potřeba precizní řemeslná práce zkušených foukačů skla, krejčových, čalouníků, dřevorytců, truhlářů, modelářů a jiných zručných profesionálů, bez nichž by umělecké dílo nemohlo nikdy vzniknout.

Výstavy - Klasika třikrát jinak

Autory projektu jsou oděvní návrhářka Petra Balvínová, herec, režisér a producent Mikuláš Křen a akademický fotograf Martin Tiso. Ti mají za cíl s doprovodnými vzdělávacími programy navštívit i další česká města, v nichž se vybrané umělecké obory vyučují.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Eva Slunečková Autor:
Eva Slunečková

Foto: insidecor, expo58.blogspot.cz, okoloweb.cz, www.facebook.com/stojimsizanim

Publikováno: 05.11.2014

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...