Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Nejlepší zbraň proti zimě? Správná kamna či krb

Nejlepší zbraň proti zimě? Správná kamna či krb

 

S klesajícími stupni a stoupajícím chladem přichází také otázka, jak topit. Proto přinášíme text, který pojednává o způsobu vytápění, který je nejen účinný, ale také skýtá zážitek z ohně: jak již možná tušíte, jde o krbová a kamnová topidla. Mnohé nám o nich vysvětlil kamnář Jan Temr, odborník a majitel rodinné firmy stejného jména.

Produkty - Nejlepší zbraň proti zimě? Správná kamna či krb

KRB, NEBO KAMNA?

Na úvod je třeba říci, že v dnešní době už jen těžko poznáme rozdíl mezi kamny a krbem. „Lidé si pod kamny často představí jejich tradiční kachlové provedení bez skla, dnes se však estetické ztvárnění posunulo a mezi oběma topidly často nepoznáte rozdíl,“ popisuje Jan Temr.

Jaký je tedy vlastně rozdíl mezi krby a kamny? Podle definice je krb zařízení pro začlenění ohně do interiéru, a to je také jeho primární funkce. „Dá se ale samozřejmě používat i k vytápění,“ upozorňuje Temr. Klasický krb s otevřeným ohněm se dnes už v interiérech moc nepoužívá, a to především kvůli praktičnosti a náročné údržbě.

Kamnům se někdy říká „stroj na teplo“ hlavně díky jejich schopnosti úsporně vytápět interiér, což ale rozhodně neznamená, že musí být škaredá, ba naopak. Kromě estetické hodnoty však ještě umí dobře akumulovat teplo, mají vyšší účinnost a nízkou produkci emisí a popela. Často už také nevyžadují tolik prostoru jako dřív. Sériově vyráběná krbová kamna se prodávají například s půdorysem i menším než 40x40 cm. Nejmenší kamna na míru pak firma Temr staví na ploše cca 80x80 cm.

Produkty - Nejlepší zbraň proti zimě? Správná kamna či krb

Rodinné kamnářství Temr zastupuje i firmu Hoxter.

MAZANÁ INVESTICE

Pokud investujete do kvalitního krbu či kamen, věřte, že peníze vrátí. „Provozní náklady jsou totiž nižší než u všech ostatních způsobů topení. Špičkově provedená kamna nebo krb navíc vydrží až několik generací bez jakékoli sofistikované a tedy i nákladné údržby,“ říká kamnář. Správně provedené topidlo také interiér zdobí, což většinou není případ klasického topení, které se spíše hodí schovat než dávat na odiv.

Nejvděčnějším a nejvšestrannějším topidlem je kachlový sporák na dřevo s plotnou a troubou. „Dá se pojmout velmi současně, nedávno jsme například stavěli jeden s celonerezovým kováním a moderními velkoplošnými kachlemi o rozměru až 88 x 44 cm,“ říká Temr.

Použití krbů a kamen s viditelným ohněm je u nás zatím běžné spíše pro rezidenční stavby. „Stále se u nás nedoceňuje efekt ohně v komerčním interiéru, což je škoda. V Rakousku se málokterá nejen rodinná restaurace obejde bez kamen,“ upozorňuje kamnář. Právě Rakousko a Švýcarsko lze brát za vzor v oboru. A také Bavorsko, odkud pocházejí například výrobky firmy Brunner, které tvoří samotnou špičku v oboru. „Srovnatelně kvalitní však začínají být krbové vložky mladé české firmy Hoxter, a to zejména ty teplovodní,“ říká vedoucí firmy Temr, která obě značky zastupuje a používá pro stavbu kamen a krbů.

Produkty - Nejlepší zbraň proti zimě? Správná kamna či krb

V sortimentu firmy Temr najdete i produkty značky Brunner.

INDIVIDUÁLNÍ, NEBO SÉRIOVÁ VÝROBA?

Dlouhá životnost kamen je především záležitostí individuálně stavěných topidel, málokdy už těch katalogových. Sériově vyráběná topidla rovněž nemohou vzhledem ke svým rozměrům a hmotnosti nabídnout tolik kvalitní akumulaci tepla jako ta na míru navržená. „Dalším podstatným bodem, který mluví spíše pro topidla na míru, je design. Pokud mají kamna či krb perfektně doplňovat konkrétní interiér, musí jejich návrh vznikat centimetr po centimetru,“ vysvětluje odborník.

Často také firma Temr radí klientům, zdali si pořídit tepelné čerpadlo, nebo kamna či krb. Jejich pořizovací ceny se totiž pohybují na podobné úrovni. „Naší volbou jsou samozřejmě kamna či krby. Jejich životnost je daleko vyšší, navíc čerpadlo nefunguje jako doplněk interiéru a oproti krbům a kamnům je ještě k tomu závislé na elektřině,“ říká Temr.

Standardní záruka na topidlo je dvouletá, firma Temr ji však dle dohody s klientem nabízí i delší.  Nutnou podmínkou vždy ale je, že zhotovení krbu nechá klient celé na ní stejně jako servis provozu, nepřivádí do procesu vlastní řemeslníky a netrvá na kompromisních řešeních, se kterým společnost nesouhlasí.

Produkty - Nejlepší zbraň proti zimě? Správná kamna či krb

POPEL JAKO POMOCNÍK

A kde skladovat dřevo na topení? „Nejlépe venku pod větraným přístřeškem, vždy se ale musí dbát na to, aby se zatápělo opravdu dokonale suchými štípanými poleny, jinak topidlo nemůže nikdy fungovat správně,“ vysvětluje Temr. Lidé prý často vlhkost dřeva podceňují a chybu pak svádějí na kamnáře. Reklamace je nicméně na místě vždy, když topidlo nefunguje podle podepsané smlouvy. Pozor se také musí dávat při omývání skla dvířek. Stává se totiž, že tekuté čisticí prostředky zatečou do těsnící šnůry, která pak ztvrdne, praskne sklo a musí se měnit. Při správném užívání je šnůru třeba obměnit asi každé tři roky.

Na zmar nepřijde ani popel ze dřeva. „Pokud se topí čistým suchým dřevem, je produkce popela minimální. U moderního topidla jde zhruba o necelé 1 % hmotnosti spáleného dřeva. Ale i sebeméně popela lze využít,“ radí Temr. Zbytky využijete například při čištění skla (stačí trochu nabrat na navlhčený hadřík nebo ubrousek) či kompostování a hnojení.

Produkty - Nejlepší zbraň proti zimě? Správná kamna či krb

ČÍM DŘÍVE, TÍM LÉPE

Pokud se rozhodujete, zdali se kamna či krb hodí právě do vašeho domova, nechte rozhodnutí spíše na odborníkovi. Důležitost konzultace zdůrazňuje i kamnář Temr: „První sezení s klienty probíhají u nás ve firmě, jedním z nejdůležitějších kroků je pečlivě probrat nápad a zákazníka dobře poznat. Někdy jsou lidé překvapení, kolik toho o nich chceme vědět, jen tak lze ale dosáhnout dokonalého výsledku.“

Nejlepší je přijít ještě ve fázi studie domu, aby mohlo technické řešení vznikat spolu s ním. Pokud chceme kamny či krbem vytápět například dům celý, měl by být ve středu objektu. Možné je samozřejmě topidlo přidat ke stavbě i dodatečně, například dostavbou komínu na fasádu, takové řešení je však už vždy v nějaké míře kompromisem.

Produkty - Nejlepší zbraň proti zimě? Správná kamna či krb

I takto mohou vypadat kamna a krby firmy Nordpeis, kterou nabízí Temr.

ZDRAVÉ SÁLÁNÍ A OBNOVITELNÉ DŘEVO

A jak je to se zdravotním hlediskem vytápění pomocí ohně? „Spolu s infrapanely a stěnovým topením, které rovněž funguje na principu sálání, jde o nejzdravější způsob vytápění,“ tvrdí Temr. Svislé teplosměnné plochy kamen totiž vytvářejí takzvané vertikální teplotní zóny, můžete si tedy vybrat, jaká teplota vám v daný moment vyhovuje. Na ploše místnosti vznikají odlišné teploty a vy máte na výběr, zdali se chcete chvíli nahřívat v blízkosti kamen, nebo spíš chladnout.

Jinak řečeno, k různým aktivitám v průběhu dne potřebuje lidské tělo i různou teplotu. „U podlahového topení si vybírat nemůžete, pracuje v celé ploše se stejnou teplotou. Dnes se toto prezentuje jako komfortní řešení, ze zdravotního hlediska je však diskutabilní,“ doplňuje kamnář. Topení dřevem je vhodné i po jiné stránce. „Jde o jediný prostou lidskou silou obnovitelný a nezávislý zdroj energie i tepla, obstaráte si ho prakticky vždy,“ říká Temr.

Produkty - Nejlepší zbraň proti zimě? Správná kamna či krb

Kachlová elegance jménem Diva v podání firmy Temr.

MISTR SE NEMÁ UTNOUT

Vedle kvalitních materiálů a spotřebičů použitých pro stavbu krbu či kamen vždy záleží i na zkušenosti a přístupu kamnáře. Laik však málokdy pozná, že řemeslník postupuje špatně. „Znamením, že něco nehraje, může být furiantský přístup kamnáře. Zrovna tak pokud firma podceňuje projekční a ideovou část procesu. Velká část hodnoty topidla totiž spočívá v počáteční myšlence,“ upozorňuje Temr.

Kamnář má být osoba dostatečně kvalifikovaná nejen pro stavbu jako takovou, ale právě i pro návrh kamen včetně nezbytných výpočtů. Je tedy vhodné se obracet na firmy, které mohou svou odbornost doložit živnostenským oprávněním pro obor „kamnář“, osvědčením o autorizovaném členství v Cechu kamnářů ČR, případně i o získání odborné kvalifikace dle zákona.

Produkty - Nejlepší zbraň proti zimě? Správná kamna či krb

KAMNA ČI KRB V NÍZKOENERGETICKÉ STAVBĚ

Kamna i krb lze umístit v podstatě kamkoliv, pokud má stavba komín na pevná paliva, je-li zajištěn přívod vzduchu a má-li podlaha dostatečnou nosnost. Výjimkou nejsou ani energeticky úsporné domy; v takových případech se však musí obezřetně přistupovat zejména k výkonu topidla. V žádném případě nesmí objekt přetápět.

Obývací pokoje s plochou kolem 35 m2 v nízkoenergetických domech mají zpravidla tepelnou ztrátu kolem 1 až 1,5 kW, a to při vnější teplotě kolem -12 °C. Pokud v takovém prostoru spálíte kilo dřeva, dostanete asi 3,2 kWh tepla. Tedy třikrát více, než potřebujete. Jak ze šlamastiky ven? „Jediným řešením je akumulace tepla například do vody, nebo do hmoty kamen či krbu,“ radí Jan Temr. Do kamen či krbu se v takových případech instaluje těžký a objemný materiál, který vstřebává a ukládá teplo, a prostoru ho postupně dávkuje.

Problematika vytápění je samozřejmě mnohem složitější a těžko ji probrat v jediném textu. Jisté však je, že se v případě jakýchkoli dotazů či nejasností vždy vyplatí obrátit na odborníka: například právě na kamnářskou firmu Temr. Více informací se o ní i topidlech dozvíte v rozhovoru, který jsme přinesli v září.

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: archiv Temr, hoxter.eu, nordpeis.de, brunner.de

Publikováno: 20.11.2015


Přidejte se k Insidecor komunitě...