Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Noma 2.0: Z opuštěného vojenského skladu michelinskou restaurací

Noma 2.0: Z opuštěného vojenského skladu michelinskou restaurací

Tehdy zde býval vojenský sklad dánského královského námořnictva. Dnes byste na tomto místě našli špičkovou severskou restauraci, oceněnou dvěma Michelinskými hvězdami. Restaurace Noma 2.0 leží v úchvatné přírodě mezi dvěma jezery, které jí dodávají na atmosféře. Ta se prolíná i v samotném interiéru. Architekti ze studia Bjarke Ingels Group v této ryzí přírodě vytvořili „gastronomickou vesnici“, odkud si hosté odnášejí nezapomenutelné zážitky.

Restaurace Noma 2.0 se nachází v Kodani, v části zvané Christiania. Před dvěma sty lety patřila zdejší oblast ke grónskému centru obchodu, zaměřujícímu se na vývoz ryb. O sto let později, v roce 1917, zde nechalo královské námořnictvo vystavět komplex budov, které měly sloužit jako vojenský sklad s názvem Søminedepotet. Po nějaké době, když už sklad nebyl potřeba, začaly budovy chátrat.

Několik let opuštěné objekty, pokryté graffiti, se měly rekonstrukcí proměnit v místo plné chutí a vůní, prolnuté okolní severskou přírodou. Architekti se zaměřili na lineární skladovou strukturu budov, kterou úplně přepracovali. Museli však dodržet přísné kvóty, aby zachovali historicky významné místo. Projekt zahrnoval vytvoření nových budov, kde se ústředním bodem designu stala myšlenka rozdělit jednotlivé funkce restaurace a jejich uspořádání do sbírky samostatných, a přesto propojených objektů. A to vše na 1290 metrech čtverečních.

Pro společnost Noma byly inspirací jak tradiční severské farmy séter, což jsou volné skupiny budov s individuálními funkcemi, rozloženými po celé krajině, tak také arktická vesnice, kde bývají domy úzce spjaty s vizuálně rozmanitými variantami budov stejného typu.

Celkem jedenáct staveb tak bylo nově přizpůsobeno svým specifickým potřebám. Každou z nich architekti vybudovali z těch nejlepších materiálů, vhodných pro danou funkci. Budovy jsou hustě seskupené kolem srdce komplexu, kde se nachází restaurace. Každá část, jak vstupní hala, tak i salonek, gril, vinárna či soukromá část jsou kolem dokola, takže kuchaři mají ze své centrální pozice perfektní přehled o každém zákoutí restaurace. Zároveň také hostům umožňují sledovat vše, co se tradičně v zákulisí kuchyně děje.

Tři z budov jsou skleníky, které slouží jako svěží zelená zahrada, zkušební kuchyně a pekárna.

O návrh interiéru se postaralo Studio David Thulstrup. Okouzlí vás zde světlé dřevo i prosklené stěny. Při jídle tak můžete obdivovat okolní přírodu za okny. Řada materiálů a konstrukčních technik odkazuje na dědictví tohoto místa, v němž se odráží obdivuhodná historie.

Část sloužící jako obývací pokoj s přilehlou soukromou jídelnou je vyrobena ze skládaných dřevěných prken, které připomínají úhledně nahromaděné dřevo. Vrcholek střechy je také prosklený: tento velký světlík a rozsáhlá sada oken propouští hromadu denního světla a umožňují odhalit venkovní scenérii. Hosté tak mají skutečně pocit, jako by byli propojeni s přírodou.

Jednotlivé objekty jsou vzájemně propojené skleněnými panely. Přirozené venkovní prostředí se tak stává nedílnou součástí kulinářského zážitku. Prostory jsou jinak otevřené, vzdušné a velice přehledné. Hosté tak mají možnost projít se každou z okolních budov a kochat se různými severskými materiály a stavebními technikami, které se tu objevují. Například část, kde se nachází barbecue, vypadá jako obrovská chatka a tzv. obývací pokoj zase vyniká útulným krbem, vyrobeným uvnitř i vně výhradně z cihel.

Každá z jedenácti budov má něco do sebe. A i když jsou jejich funkce odlišné, propojuje je stejný styl. Tím je především přírodní dřevo, ale i prosklené stěny s výhledy na jezera a lesy. „Je to taková oáza klidu a míru, kde si navíc pochutnáte na úžasných pokrmech,“ říkají spokojení návštěvníci.

Návrh této „městské farmy“ byl jedním z prioritních cílů hlavního šéfkuchaře Reného Redzepiho, který chtěl restauraci Noma vytáhnout z centra města do otevřenějšího prostoru, kde by mohl pěstovat některé své vlastní produkty. Noma 2.0 je totiž proslulá svou reinterpretací severské kuchyně, a to s důrazem na regionální produkty ze Skandinávie.

Podívejte se i na jiné proměny, kde se z opuštěných míst zrodila místa nová a jedinečná. Například Bývalý cukrovar, který se proměnil v exkluzivní resort Alila Yangshuo nebo Proměna armádní haly v Salzburgu, ze které se stalo živé kulturní centrum.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...