Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Plast vkusně, netradičně i s nadhledem

Plast vkusně, netradičně i s nadhledem

Plast je další téma, který v našem cyklu materiálů nelze opomenout. Designéři ho ocení, protože je tvárný a všichni ostatní vyzdvihují snadnou údržbu a odolnost. Plastové výrobky vyniknou především v moderních interiérech, ale nabízí zajímavé kombinace i na poli exteriérů či tradičnějších prostor.

Firma Blomfield přichází s klasickým sofa Big Blo 2 v nafukovací podobě. Nylon a PVC efektivně klamou a pohovka působí jako solidní kus nábytku. Neradi nafukujete? V tomto případě vše vyřídíte pomocí elektrické pumpičky, která je součástí balení. K sehnání je v obchodě Designpropaganda a potěší i milovníky outdoorových radovánek — díky spodní ochranné vinylové vrstvě se dá rozložit takřka kdekoli.

Hravé křeslo Spun ocení jak děti, tak dospělí. Firmy Stockist a Designpropaganda ho nabízí v několika variantách a využijete ho také v exteriéru díky odolnému polyethylenu. Pohodlné sezení připomínající špulku navrhl britský experimentátor Thomas Heatherwick. Roztočte spirálu špičkového designu a spousty legrace.

Ani další velké jméno světového designu se plastu jen tak nezalekne. Polykarbonátová židle Cyborg z dílny Marcela Wanderse ukazuje krásu plastu. Čtyři barevné varianty s područkami najdete v distribuci Stockist a Designpropaganda. Použít se dají jako set, či individuálně.

Dánskou inspiraci a pozvánku k pohodlnému venkovnímu posezení přináší křeslo Cane-Line Chester, které rovněž prodává Stockist ve světlém i tmavém provedení. Pevně spletený barvený polyethylen odolá nástrahám počasí a navíc působí velmi elegantně — přesně v duchu dánské tradice.

Transparentní stolička Kartell by Laufen je ideální doplněk do moderních interiérů. Jednoduché tvary korespondují s průhledným provedením a snadnou údržbu díky plastovému materiálu oceníte zejména v koupelně. K dostání je u společnosti Elite Bath ve třech barvách.

Kdo by nezpozorněl, když se řekne Zaha Hadid. Váza Flow se pyšní velkými rozměry a organickými tvary přesně ve stylu slavné architektky. Rotačně lisovaný polyetylen zajišťuje nadměrnou odolnost vůči nárazu a nepřízni počasí. V Punto Design vám pomůžou vybrat z několika variant.

Silikonová podložka Vipp130 ochrání nábytek před poškrábáním či otisky nádobí. Snadno se udržuje a lze ji prát v pračce. Je praktická a zároveň se dá i zajímavě kombinovat s ostatními doplňky. Stockist ji nabízí v černé barvě.

Nástěnné svítidlo Lake se může pyšnit dokonalou souhrou asymetrických tvarů a inovativního použití světelného zdroje. Lesklý povrch vytvořený pomocí injekčně vstřikovaného ABS plastu lemuje šikovně ukrytý LED zdroj, který rozlévá do okolí měkké intimní světlo. Světla z produkce studia Lucidi, Pevere pro Foscarini nabízí Bulb, Hagos, Stockist a Designpropaganda.

Vstřikovaný ABS plast je v designu populárním přístupem. Použili ho i tvůrci zrcadlového svítidla Pharaoh. Po rozsvícení se objeví výrazný světelný zdroj prosvítající skrze metalický povrch stínidla. Firma Light Works ho dodává s černým závěsným kabelem a robustní žárovkou Plumen.

S přenosnou lampičkou Follow me se ve tmě nemusíte bát, bude vás provázet jako světluška, kamkoli se vydáte. Designérka Inma Bermúdez použila dubové dřevo a bílý polykarbonát. Společníka ven i domů nabízí rovněž Light Works.

Název lustru VP Globe v sobě nese odkaz svého tvůrce, designéra Vernera Pantona. Práva na výrobu lampy podle jeho návrhu vlastní společnost Verpan, a tak jeho odkaz žije dál v podobě tohoto ikonického kousku. Firma Bulthaup ví, co dělá, a podporuje prvotřídní design ve svých showroomech. Na svítidlo VP Globe se můžete podívat i v showroomech společností Decoland a Designpropaganda.

Nafukovací svítidlo Blow Me Up zapojí svého majitele hned od začátku. Plastový tubus opatřený světelným LED pruhem můžete zavěsit ze stropu nebo jen neformálně opřít o stěnu. Studio Ingo Maurer ho představilo na Euroluce 2017 a nyní je již k dostání ve dvou velikostech a různých barvách. Pokud fandíte novátorským řešením, vydejte se pro ně do Bulb.

Ještě ladíte adventní výzdobu? Firma Hagos představuje vánoční skandinávské domečky ve formě lampiček Kuusi od výrobce Slide. Dodají prostoru tu správnou atmosféru před blížícími se svátky.

Plast má mnoho tváří umí být hravý, infantilní, elegantní i velmi striktní. Vyberte si variantu, která vám bude sedět nejlépe, ať už svůj plastový původ popírá, nebo ho naopak vyzdvihuje.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...