Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Designové ochlazení v horkém létě: produkty z kovu

Designové ochlazení v horkém létě: produkty z kovu

Interiér se bez kovu obejde jen těžko. Co z něj ale udělat hlavní přednost prostoru? Povrchy s kovovým odleskem, inovativní použití u svítidel či drobné doplňky, které přitáhnou pozornost. Různé kovy přináší různé úpravy. Přes přirozený proces oxidace vedoucí k populárnímu efektu rzi až po mimořádně lesklé úpravy v kombinaci s jinými materiály. Neméně populární jsou také imitace kovu spojené s propracovanými technologiemi. Jaké možnosti nabízí kov v interiéru?

Kovové mozaiky Fortel se vyrábí z nerezi, mědi a hliníku a velmi dobře se kombinují například s dřevem, sklem či kamenem. Společnost Fortel Design dodává nerezové a kovové obklady převážně do kuchyní a koupelen.

Mozaiky z kolekce Adagio rozhýbou prostor v rytmu geometrie. Unikátní obklady španělského výrobce L´antic Colonial, které věrně připomínají kov, dodává různých tvarech a barvách firma Design Bath.

Industriální materiál Rollrost z dílny výrobce StoneslikeStones podpoří oblíbený průmyslový vzhled. Na laminátovém podkladu působí jako rezavý železný povrch. Vaflová i hladká varianta vyzdvihují estetiku koroze a procesy oxidace kovů.

Německý výrobce Dekodur se specializuje na vysokotlaké lamináty. Tentokrát je převlékl do metalického kabátu v podobě kolekce Dekorial. Varianta Dekodur C421 rovněž lehce koketuje s tématem koroze, zatímco design Dekodur C431 připomíná tepané dekorativní kovové desky. Laminátový základ s kovovým povrchem najdete u společnosti HPL Service CZ s.r.o.

Dekodur C421.

Dekodur C431.

U krásy industriálu se zdržíme s vinylovou podlahou Expona, jejíž design připomíná železné pláty. Vysoce kvalitní vinyl snese nadměrnou zátěž a hodí se i do namáhaných prostor. Své o tom vědí ve firmě BOCA, kde je obklad k dostání.

Barvy pronikly i do světa kovů. Nový metalický dekor vysokotlakého laminátu Polyrey Cuivre Rose Mat z kolekce Pur Métal ukazuje, že francouzský výroce Polyrey se růžové nebojí. Ať už se rozhodnete pro vodorovnou či horizontální instalaci, kovový laminátový povrch seženete u společnosti TAUN.

Policový systém Eos od značky Rimadesio kombinuje tenkou skleněnou desku s lakovaným hliníkovým rámem. Nikde žádné spoje či šrouby – čistý povrch se zabudovaným LED osvětlením.

O českém designu se mluví i díky Lucii Koldové. Ta tvoří v mezinárodním měřítku. Pro italského výrobce Fabbian navrhla závěsné svítidlo Lens F46 ve dvou velikostech. Menší verze s jedním bodovým osvětlením se hodí do obytných prostor, zatímco větší lustr se třemi reflektory skvěle padne například do komerčních prostor. Svítidla prodává firma Hagos.

Abstraktní svítidlo Ametista Parete s kosmickým nádechem kombinuje nikl a technopolymer. Světelná kovová exploze je k dostání v několika provedeních v obchodě Hagos, StockistDesignpropaganda.

Industriální závěsné lustry Punk představují opozici k tradičnímu pojetí svítidel, jak již naznačuje název samotné kolekce. Vybírat můžete z  černé, zlaté nebo champagne varianty u společnosti Delta Light.

Hudba působí na naše smysly a stejně tomu je i u designu. Ke smyslům přidejte navíc ještě funkci. Závěsný lustr Clark je vyrobený z ohýbané mosazi a poskytuje jasné a přímé světlo. Protáhlé svítidlo výrobce Delightfull má v nabídce společnost Light Works.

Stolní lampa Cloche z kolekce Wrong for Hay stejnojmenného dánského výrobce připomíná tradiční jídelní osvětlení. Litinový podstavec nese zvonovitý klobouk s černě lakovaným zahnutým ramenem. Název kolekce však neznamená nic špatného pro značku Hay, ba naopak. Designér Sebastian Wrong byl vůbec prvním, kdo navrhl svítidla pro firmu Hay. Tři barevné varianty tohoto svítidla nabízí Stockist.

Minimalistický konzolový stolek Bronz Copper Leaf tvoří kovový rám a svrchní skleněná deska. Patina mu dodává starožitný nádech. Výrobky značky Notre Monde prodává Stockist.

Stockist a Punto Design rovněž zastupují italskou firmu Desalto. Stůl Element je dílem vizionáře Tokujina Yoshioky. Čisté linie v dokonalé rovnováze jsou charakteristické pro tvorbu úspěšného japonského designéra.

Stůl Moça je dokonalou kombinací tvrdé oceli a jemných křivek, svou strukturou připomíná pravěké malby. K dostání je u společnosti Designpropaganda.

Stolek Ishino je dokonalým teleportem na oblázkovou pláž, kterou si tak můžete dopřát přímo ve svém obýváku. Oválná matná deska se vznáší nad elegantním rámem. Společnost Walter Knoll ho dodává v různých velikostech.

Ručně vyráběné keramické stolky Noor jsou potaženy vrstvou bronzu a platiny. Vyrábí se starou, rukodělnou technikou, díky čemuž je každý kus jedinečný. K sehnání je u firmy Minotti.

Židle Palissade je součástí stejnojmenné kolekce venkovního nábytku. Pozinkovaná ocel je odolá vlivům počasí i překvapivě velmi pohodlná. Stockist ji prodává ve čtyřech barevných provedeních.

Designpropaganda a Stockist mají v nabídce Židli A97 od firmy Tolix. Hlavní předností je vysoce kvalitní ocel a speciální gumové kluzáky, které zabraňují poškrábání podlahy. Židle jsou stohovatelné a mohou být použity i v exteriéru.

Chladnou ocelí disponuje i rám, který vás obklopí, když se usadíte do křesla Filo. Propracovanou mřížovou strukturu snoubící se elegancí dodává společnost Punto Design

Koupelnové baterie řady Essence od značky Grohe nabízí nesčetně barevných variant, tvarů a povrchových úprav. Vybírat můžete u firmy Elite Bath, která je novým luxusním konceptem spadajícím pod skupinu SIKO.

Striktní geometrie – to je řada baterií Rettangolo 2018 značky Gessi. Jednoduché obdélníkové formy podpoří každou minimalistickou koupelnu. Pro tuto ostře řezanou kolekci zamiřte do firmy Design Bath.

Design Bath a Gessi opět tvoří úspěšný tandem, pokud se jedná o koupelny. Kolekce Gessi 316 přináší stylové kovové baterie v měděných odstínech. 

Studio Roso je dánské duo tvořící v Londýně. Zrcadla Republic of Fritz Hansen jsou jejich letošní novinkou. Při jeho výrobě použilo ručně malované akvarely. Odraz se mění s okolním světlem a úhlem, ze kterého k němu přistoupíte. Nový koncept zrcadla najdete v distribuci Stockist

Železný košík Plain slouží hlavně jako úložný prostor, ale své místo si najde i jako dekorace. K sehnání je u dánské společnosti BoConcept, která má svou pobočku také u nás. 

V drobnostech tkví osobitost každého interiéru. Dekorativní zarážka Magis Ettore v podobě oslíka z litého železa poskytuje dokonalou stabilitu a zatížení. Použít ho můžete jako zarážku na knihy i dveře, těžítko na papír, nebo čistě jen jako dekoraci. Designér Konstatntin Grcic navrhl figurku k příležitosti 40. narozenin společnosti Magis – představuje tvrdou a neúnavnou práci, ale také hravost a odhodlání. Grcic kombinuje jednoduché tvary s vtipem a funkčností. Navrhuje pro italského výrobce Magis a další vůdčí značky v oboru. Oslíka prodává společnost Stockist spolu s dalšími hravými dekoracemi. 

Kov k interiéru neodmyslitelně patří, ať už se jedná o celokovové výrobky nebo jen jejich části. Využití pro něj najdete téměř kdekoli a pokud zvolíte správně, můžete s jeho pomocí dosáhnout velmi efektních výsledků. Kovové materiály mají mnoho tváří, a proto baví nás i designéry. 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...