Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

PP Møbler: nadčasová ikona dánského designu

PP Møbler: nadčasová ikona dánského designu

Vše začalo jednou velkou láskou ke dřevu. Když bratři Erjan a Lars Peder Pedersenovi v roce 1953 založili vlastní rodinnou firmu, byla jejich vizí technika, vynalézavost a řemeslné dovednosti v kombinaci s co nejvyšší kvalitou. Stejně jako kdysi, i dnes si firma zakládá na silné tradici truhlářské výroby. A nejen díky tomu si moderní nábytek PP Møbler oblíbili lidé po celém světě.

Značka dbá na ekologii a přívětivost k životnímu prostředí. Převážná většina dřeva, které se na výrobu nábytku Møbler používá, pochází z udržitelných lesů v Dánsku a Německu.

Inovativní a důkladná práce, zkoumání a rozvíjení dovedností a samozřejmě úcta k materiálu. To vše vede ke zdokonalování výrobních procesů. Společnost spolupracuje s předními designéry. V jejím portfoliu najdete především ikonické kousky od Hanse J. Wegnera, ale i dalších elitních designérů, jako jsou Zaha Hadid, Jørgen Høj či Søren Ulrik Petersen.

Postmoderní design židle Peacock Chair z roku 1947.

Jedním z nejznámějších kousků nábytku je židle Circle Chair z roku 1986. Myšlenka vyrobit židli podle nejjednoduššího a nejelegantnějšího tvaru ze všech – čili kruhu, zůstala vzdáleným snem. Hans J. Wegner nakonec návrh dokončil až ve věku 72 let. Tato myšlenka zrála celý jeho život a stala se jedním z nejvíc vizionářských projektů, které pro dílnu PP Møbler vytvořil.

Konstrukce křesla Tube Chair v roce 1954 byla průkopnickým experimentem. Nakonec šlo o nejpokročilejší design skořepinové židle, jaký kdy Wegner udělal.

Papa Bear Chair byl první design Hanse J. Wegnera, který společnost PP Møbler představila. Šlo o začátek celoživotní spolupráce.

Křeslo Flag Halyard poskytuje dokonalou a luxusní relaxaci.

Čínská lavice pp266 od Hanse J. Wegnera zůstala prototypem až do roku 1991, kdy bylo konečně možné ji uvést do výroby, a to díky průkopnickým experimentům v PP Møbler s technikou předkompresního ohýbání dřeva.

Stůl pp75 je další mistrovské dílo Hanse J. Wegnera.

Židle Round One je jedním z nejslavnějších dánských kusů nábytku. Skromným a jednoduchým způsobem shrnuje samotnou podstatu tradiční dánské filozofie zpracování dřeva a designu. A je to naprosto nejdůležitější dílo Hanse J. Wegnera. S touto židlí si designér přišel na své, už nepotřeboval inspiraci jinými kulturami ani umělci, kteří ovlivnili jeho dřívější díla. Tato židle byla vytvořena jazykem tvaru a konstrukce, kterým hovořil pouze Wegner, a zajistila vůbec první zahraniční zprávu o dánském designu v časopise American Interiors Magazine.

Mezi tak trochu extravagantní produkty Wegnera patří například ovocná mísa pp586.

Dřevěný podnos od designéra Jørgena Høje.

Z modernějších kousků nábytku musíme zmínit například lavici Ordrupgaard Banch od Zahy Hadid z roku 2005. Tuto lavičku z jasanu navrhla pro muzeum Ordrupgaard v Charlottenlundu poblíž Kodaně. Lavice se stala součástí kolekce PP Møbler na jaře 2006 a v limitované edici bylo vyrobeno pouze deset kusů.

Rozkládací masivní stůl On Board od Thomase Alkena z roku 2013.

Kusy odpadního dřeva fascinovaly designéra Thomase Alkena k výrobě věšáku Hang On.

Cílem společnosti Møbler je tvořit krásný a funkční nábytek, který vydrží každodenní používání po celé generace. Pokud vás tento dánský nábytek zaujal, můžete si ho prohlédnout v pražském showroomu Stockist.


PP Møbler

www.pp.dk

Stockist PP Møbler

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...