Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Dánská značka GUBI objevuje zapomenuté ikony designu 30. a 70. let

Dánská značka GUBI objevuje zapomenuté ikony designu 30. a 70. let

Za dánskou značkou GUBI stojí manželský pár Gubi a Lisbeth Olsenovi. Založili ji v roce 1967, kdy se věnovali zejména maloobchodnímu prodeji textilu a nábytku dle vlastních návrhů. To se ale s příchodem 21. století změnilo a svou pozornost upřeli čistě na design. Kromě vlastní a současné dánské tvorby sáhli i do dějin designu a vynášejí na světlo zapomenuté kousky, kterým vdechují nový život.

Například bestseller všude po světě, slavná Beetle chair, je dílem současné doby a výsledkem spolupráce dánského architekta Stine Gama a italské architektky Enrico Fratesi známými jako GamFratesi Studio. Židle byla inspirována říší hmyzu a její estetikou. Židle kopíruje i stavbu hmyzích krovek – na povrchu jsou pevné, avšak uvnitř měkké. Kónické podnoží je vyrobené ze čtyř ocelových trubek, skořepina z probarvovaného polypropylenu s případným polstrovaným sedákem. Materiál zaručuje dlouhou životnost a také snadnou údržbu židle, je ale také neskutečně variabilní – jako hmyzí krovky může mít tisíce barevných a vzorovaných podob. I díky tomu se židle stala velmi oblíbenou v hotelech a restauracích. GUBI židli vyrábí jako jídelní, pracovní, barovou i jako křesílko a sofa.

Letos by britský návrhář Robert Dudley Best oslavil 90. narozeniny svých jedinečných svítidel Bestlite. Vysoce funkční a nastavitelná svítidla ovlivněná školou Bauhaus nejprve zaujala Královské letectvo, které jimi vybavilo stoly inženýrů. Poté je časopis Artchitects Journal označil za první ukázku Bauhausu v Británii a jejich úspěch korunoval Winston Churchill, který si je osobně vybral do své pracovny. Značka GUBI jimi zahájila v roce 1994 svou edici archivního designu. K tomuto jubileu nadělila limitovanou narozeninovou edici po 300 kusech od každého typu. 

Narozeninová kolekce je vyvedena v niklu s lehkým zlatým nádechem, který zdůrazňuje počáteční industriální využití světel. Každá lampa má svůj číslovaný certifikát.

Dnes je Bestlite dostupná jako nástěnná, stolní, volně stojací lampa i jako lustr v mnoha barevných provedeních. Prosvětlí jakoukoli místnost od vědeckých laboratoří přes módní butiky až k historickým budovám. 

V rámci oslav značka GUBI spustila kampaň, kterou chce vrhnout světlo na současné umělce, kteří skutečně zbožňují své poslání: cyklistický mistr s vášní pro kávu Emil Brandt, módní návrhářka kolekce inspirované Hansem Christianem Andersenem Emilie Helmstedt a umělec Sergei Sviatchenko, který ve své tvorbě kombinuje nejen média, ale také populární kulturu s politikou, historií, vědou a architekturou.

U osvětlení ještě zůstaneme, a to u svítidel kolekce Multi-LitePrvně je navrhl Louis Weisdorf v roce 1972, který těmito unikátními světly chtěl oslavit svou vášeň pro rozmanitost. Dekorativní kolekce Multi-lite se vyznačuje mnoha barevnými provedeními a variacemi směru světla. Ty lze snadno nasměrovat nahoru, dolů, anebo – naše oblíbená varianta – vytvořit asymetrické umělecké světlo, které dodá každé místnosti na osobitosti. Gubi v kolekci Multi-Lite nabízí světlo jako lustr, stolní i stojací lampu v černé, mosazné, stříbrné či bílé barvě.  

Světla Multi-Lite jsou opravdovými chameleony – ozdobí prostor ať je jakýkoli. 

Z archivních fotografií světel Multi-Lite GUBI.

Méně dekorativní, ale neméně působivý je lustr Semi z dílny absolventů architektury na Královské dánské akademii umění Torstena Thorupa a Clause Bonderupa. Lustr, který je definován negativním prostorem mezi dvěma kruhy, navrhli v roce 1968. Byla to ukázka boje proti měkkosti organických forem, které tehdy v Dánsku převažovaly. Architekti chtěli lustr, který bude mít ostré a čisté linie a geometrický tvar, to se jim povedlo a lustr získal mnoho ocenění. V 80. letech se stal dánským designovým bestsellerem, nyní je dostupný pod značkou GUBI v několika průměrech i úpravách.  

Lustr Semi v leštěné mosazi skvěle doplňuje další z jedinečných kousků – zrcadlo F.A. 33 navržené Giem Pontim v roce 1933. Je mírně zaoblené a interiéru dodá dotyk noblesy a nostalgie. Dostupné je ve dvou velikostech a barvách rámu, snadno jej umístíte do jakéhokoli prostoru jako klasické zrcadlo nebo jako jedinečný dekorativní element. 

Za zmínku stojí i samotný kamenný obchod GUBI, který se nachází v Kodani a my jej srdečně doporučujeme k návštěvě. Pokochejte se alespoň pár fotografiemi. 

Chcete-li kousky od GUBI omrknout, stavte se (až to bude možné), ve Vinohradském Pavilonu v showroomu Stockist.


Stockist

Vinohradská 1200/50
Praha

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...