Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Radost: První český mrakodrap znovu ožívá

Radost: První český mrakodrap znovu ožívá

Na pražském Žižkově pomalu ožívá zapomenutý skvost funkcionalistické architektury – dům Radost. Většina Pražanů jej zná jako bývalý Dům odborových svazů, však ho taky donedávna na dálku inzeroval modrý neonový nápis DOS. Ten je nyní nahrazen žlutým, který hlásá jméno Radost. Dům projde postupnou revitalizací a již nyní láká na střešní bar s posedem, butikové kino Přítomnost, kavárnu ve vestibulu i výběrové knihkupectví.  

Institucí se v domě vystřídalo hned několik, vznikl jako sídlo Všeobecného penzijního ústavu, poté byla přidělena československým odborům a sloužila Ústřední radě odborů, později Revolučnímu odborovému hnutí a naposledy Českomoravské konfederaci odborových svazů.

Funkcionalistický dům byl postaven v roce 1934 a se svými 11 patry a 52 metry výšky – ačkoli nikdy nebyl zamýšlen jako mrakodrap – byl nejvyšší budovou v Čechách, své prvenství si udržel až do stavby Baťova mrakodrapu v roce 1938. Navrhli jej mladí architekti Karel Honzík a Josef Havlíček, jejichž vzorem byl bezesporu Le Corbusier. Původně na místě měl stát uzavřený blok, mladí architekti se ale nebáli a podali návrh s křížovým půdorysem, který vpouštěl pásovými ocelovými okny do všech 700 kanceláří Všeobecného penzijního ústavu denní světlo. Budova je obložená keramickými deskami na celkové ploše 16 km2, díky kterým získala přezdívku „kachlíkárna“. Byla plně klimatizována a vybavena kvalitními materiály (sklo, mramor, kov a dřevo, kam se podíváte). Budova je od roku 1968 památkově chráněna. 

Odbory využívaly méně než čtvrtinu budovy, a tak dům v roce 2018 dům změnil majitele. Z Domu odborových svazů je teď Radost, postupně projde celkovou revitalizací a pomalu ožívá. Budova nabízí kancelářské prostory, nájemní byty, komerční prostory, ale také ateliéry pro umělce.

Nový majitel prokázal svou schopnost sehnat si schopné partnery: s Ondřejem Kobzou a Café v Lese otevřeli sluneční terasu s barem a doprovodným programem (debaty, letní kino, koncerty), se společností Aerofilm otevřeli butikové kino Přítomnost, společně s kurátorem Petrem Hájkem z The Chemistry Gallery vyzdobili kavárnu Café Radost ve vestibulu, knihkupectví Page Five zde má novou prodejnu. Nabízejí možnost krátkodobého pronájmu interiéru či náměstí před domem. Otevřeni jsou i filmařům – nedávno tu natáčelo HBO seriál z poválečné doby.

NÁMĚSTÍ RADOST

K domu projdete náměstíčkem s parkem Radost – to je možné si pro venkovní akce pronajmout. Sportovci tu často využívají venkovní tělocvičnu, přesto by potřeboval oprášit. Doufejme, že se všemi plánovanými změnami a novou výstavbou vedle FK Viktoria Žižkov se i tento park dočká změn k lepšímu.

CAFÉ RADOST

Vestibul se přeměnil ve vzdušnou kavárnu vybavenou funkcionalistickým nábytkem a výstavní galerií. Jakmile tedy vkročíte do domu Radost, dýchne na vás genius loci a vůně pražené kávy. Kavárna vás pohostí čerstvou kávou z české pražírny, domácí dezerty, vafle, saláty a další pochutiny. Pokud potřebujete nerušeně pracovat, jsou k dipozici prosvětlené kóje, které vám zařídí soukromí. Kavárnu je možné pronajmout pro vlastní akce – je vybavena projektorem, wifi připojením. Kapacita je až 100 osob. 

Zdi jsou vyzdobeny uměním z The Chemistry Gallery, jejíž kurátor Petr Hájek má na starost místní výstavy.   

BUTIKOVÉ KINO PŘÍTOMNOST

V bývalém konferenčním sále domu Radost našlo svůj domov první butikové kino v Praze – kino s pohodlným sezením a barem přímo v sále. Usednout můžete do křesel s polštáři a stolkem české značky Egoé. Zážitek z návštěvy kina bude ale úplně jiný – například na tmu budete čekat marně, na stolcích jsou umístěna světla, která imitují světlo svíčky. Hrobové ticho také nečekejte, obsluha baru během projekce roznáší nápoje a drobné občerstvení. Jde tak spíše o společenské sledování projekce než o soustředěné, ničím nerušené studium filmového materiálu. Sál se otevírá 30 minut před začátkem představení. Po jeho skončení můžete zůstat sedět, povídat si o zhlédnutém filmu a užít si plnou nabídku baru. Prohlédněte si program kina.  

I sál kina si můžete pronajmout na vlastní akci – ať už na denní akci či večerní party. Sál má vlastní vchod i zázemí. 

STŘECHA RADOST

Architekti původně navrhli terasu jako obytnou, ta však byla přes 40 let uzavřená. Byla také tím prvním, co prošlo rekonstrukcí. Společně s Ondřejem Kobzou se snaží lidem zpřístupnit zcela novou perspektivu města – pohled z výšky. Z jedné strany střecha nabízí netradiční pohled na Žižkov, žižkovskou věž i Vítkov, z druhé máte centrum Prahy jako na dlani. Na terase probíhají všemožné akce – debaty, autorská čtení, koncerty i letní kino. Střechu si můžete pronajmout – na svatbu, firemní večírek či narozeninovou oslavu. Nově na střeše najdete i myslivecký posed, z jehož výšky se západ slunce za Pražským hradem sleduje jedna báseň. V ruce k tomu můžete mít welcome drink anebo třeba čepovaného Krakonoše. V pátek k západu slunce hrají DJs. 

Otevřeno je od úterý do pátku 15:00–23:00, o víkendech už od 13:00.

Vstupné je 100 Kč a v ceně je nápoj zdarma.


Dům Radost

www.dumradost.cz

Náměstí Winstona Churchilla 2

Žižkov, Praha

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Ela Prokopová Autor:
Ela Prokopová

Foto: Alex Timpov, Profimedia, Facebook

Zdroj: dumradost.cz

Publikováno: 10.08.2020


Přidejte se k Insidecor komunitě...