Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Knoll: Navždy věrní modernismu

Knoll: Navždy věrní modernismu

Modern Always – heslo, které dokonale vystihuje charakter a přístup designové značky Knoll. Značky, která vznikla v době největšího boomu modernismu a která je dodnes věrná zásadám a principům, které modernismus do světa designu přinesl. Díky neobyčejnému talentu manželů Knollových vzniklo impérium, které se rychle stalo neodmyslitelnou součástí světa  moderního světového designu.

Příběh značky se začal psát ve chvíli, kdy mladá designérka Florence Schust v New Yorku potkala Hanse Knolla, jenž nedávno založil vlastní nábytkářskou firmu. Díky neobyčejnému nadání Florence pro design a Hanse pro obchod brzy mladému páru pod rukama vyrostla mezinárodně uznávaná firma, která se mohla chlubit návrhy od světoznámých designérů. Mezi nimi nechyběl například Florencin učitel a přítel Eero Saarinen či legenda Bauhausu Mies van der Rohe. Dnes už pod Knoll spadá celá řada značek různého zaměření – od značky Knoll Office, která se soustředí na vybavení kancelářských a pracovních prostor přes skandinávskou značku Muuto až po textilní značku KnollTextiles a další.

Značka Knoll se specializuje i na kancelářské prostory

Manželé Hans a Florence Knollovi

Značka Knoll se pomocí moderního designu snaží propojovat lidi s jejich okolím. Zkoumá, jak člověk své okolí ovlivňuje a jak okolí ovlivňuje člověka. Již od začátku značka vyrábí výjimečný nábytek určený jak do obytných prostor, tak do prostorů určených k práci. Zcela neodmyslitelně je Knoll spojený s  Bauhausem. Již od svého vzniku značka tvoří v duchu myšlenek této umělecké školy. Jedním z těchto principů je například myšlenka, že by měl moderní design architekturu doplňovat a nesoupeřit s ní . Přístup, který skrze design propojuje využití řemesla a moderních technologií, ctili manželé Knollovi od počátku a značka je tomuto přístupu věrná

Ve svém portfoliu má značka Knoll hned několik ikonických kusů nábytku. Mezi ty nejznámější patří například křeslo Barcelona od Miese van der Roheho. Toto křeslo bylo původně navrženo již v roce 1929 pro německý pavilon na Expu v Barceloně a poprvé bylo použito v brněnské vile Tugendhat, kde dnes můžeme po nedávné rekonstrukci několik kusů znovu najít. Vliv Miese van der Roheho ale v rámci značky najdeme i jinde, a to například v práci její zakladatelky, Florence Knollové. Pohovka Florence Knoll Sofa je pojmenovaná po své autorce a nese jasné stopy racionálního přístupu k designu, který se Florence naučila právě od svého mentora.

Křeslo Barcelona s podnožkou

Neméně slavná jsou křesla Wassily Chair, navržená jedním z pionýrů Bauhausu, Marcelem Breuerem. Konstrukci křesla tvoří bezešvá ocelová trubka, kterou doplňuje kůže v různých barevných variantách. Jen málokterý předmět je tolik spojený s érou Bauhausu jako právě toto křeslo. K dispozici je v různých barevných provedeních.

Jedním z designérů, kteří se značkou spolupracovali, je také Eero Saarinen, který učil Florence Knollovou během jejího studia na akademii umění v Crabbrooku. Saarinen pro značku navrhnul celou řadu známých kusů. Mezi ty nejznámější patří židle Tulip Side Chair, která je také součástí stálé sbírky v Muzeu moderního umění v New Yorku. Židle Tulip Side Chair je společně se sérií stolů Saarinen Dining Table součástí kolekce The Pedestal Collection. Ta je výsledkem designérovy snahy o vypořádání se s problémem nevzhledné a nepřehledné změti nohou stolů a židlí, která v prostoru často vzniká. V reakci na ní se rozhodl vytvořit kolekci nábytku pouze o jedné noze, která bude působit o poznání elegantněji. Nutno dodat, že jeho úsilí se vyplatilo a díky své nadčasovosti patří kousky z této kolekce k tomu nejlepšímu, co může značka Knoll nabídnout.

Kromě těchto modernistických, nadčasových kusů ale značka vyrábí i zcela moderní nábytek. Londýnští designeři Barber & Osgerby například v roce 2015 pro značku navrhli sérii Piton, ve které najdeme kromě malého stolku i několik stoliček. Pro značku návrháři navrhli například i křesla Pilot.

Modely ze sérií Piton a Pilot od studia Barber & Osgerby

Skvělým příkladem způsobu, jak se značka snaží pracovat s naším pracovním prostředím a hledat způsoby, jak jej vylepšit, je série Rockwell Unscripted mobile Storage. Tento mobilní úložný systém umožňuje pohyb v prostoru, díky němu tak máte po ruce vždy to, co potřebujete. Ať už ho použijete jako stolek s občerstvením, nebo například jako mobilní úložiště nářadí, série nabízí celou řadu modifikací, díky kterým se hodí pro všechna možná využití.

Je zřejmé, že značka Knoll si i v dnešní době, kdy se ve světě designu objevují stále nové trendy, stále drží svou tvář. Zásady modernismu, ke kterým se společnost od počátku hlásí, jsou totiž něco, co ve své nadčasovosti předčí všechny moderní trendy, které se dnes často zdají velmi pomíjivé.


prodává Designpropaganda

Vinohradská 34, Praha 2

www.designpropaganda.cz

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...