Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Obchodní dům Apple na Champs-Élysées zdobí kaleidoskopická střecha

Obchodní dům Apple na Champs-Élysées zdobí kaleidoskopická střecha

V centru Paříže bylo nedávno docela rušno. Na Champs-Élysées se totiž otevírala nová pobočka Apple Store. Jak tomu tak bývá, tuto událost si nenechalo ujít mnoho lidí, v čele se skalními fanoušky značky. Budova z 19. století, v níž se tento nejnovější obchodní dům nachází, je architektonickým skvostem. Kaleidoskopická střecha, bohaté zdobné detaily v interiéru, jež nesou odkaz minulosti i moderní nadčasové prvky. To vše v harmonické rovnováze, která nechá vyniknout inovativním produktům Apple.

„Jde o jednu z jedinečných vlajkových lodí Apple, která se nachází na nejkrásnější nákupní třídě světa,“ říká Stefan Behling, vedoucí ateliéru Foster + Partners, který stojí za celým projektem.

Budova má zajímavou historii, v minulosti zde pobýval i brazilský vynálezce a letecký průkopník Alberto Santos-Dumont, který sestrojil první skutečně řiditelnou vzducholoď na světě. Tím přispěl k rozvoji leteckého průmyslu, jak ho známe dnes.

„Apple navazuje na tradici domu a oslavuje vizi a předvídavost průkopníků tím, že vytváří prostor, který podporuje kreativitu a inovace ve všech oblastech života,“ vysvětlují architekti.

Při vstupu na nádvoří obchodního domu návštěvníky na první pohled upoutá netradiční střecha, která je jedním velkým kaleidoskopem se zabudovanými solárními panely. Tyto zrcadlové pyramidy odrážejí sluneční paprsky s roztříštěnými“ obrazy okolních budov, čímž architekti odkazují na kubistickou tradici. Obdivuhodné odrazy se mění v průběhu celého dne, i večer, když se zákazníci pohybují po budově. Na nádvoří, kde se díky vzrostlým stromům zelená i kus přírody, se budou konat všelijaké zábavné a vzdělávací akce i přednášky odborníků z různých oborů.

V interiéru se prolíná historie a moderní nadčasovost. Původní budova prošla v minulosti řadou různých a nadbytečných změn. Architekti, kteří chtěli oživit původního ducha místa, tak museli tyto nepatřičné zásahy odstranit a nahradit je moderními prvky.

„Staré originální detaily jsme kombinovali s moderními prvky. Vznikl tak lehký a vzdušný interiér,“ vysvětlují architekti s tím, že obchod připomíná typický pařížský byt.

„Bohatost textur odráží pařížský styl, který stimuluje všechny smysly. Odhalili jsme historické struktury v moderních prostorách a naopak,“ říkají architekti. Doslova mistrovským kouskem je původní vyřezávané zábradlí u mramorového schodiště, známé jako escalier d'honneur, vedoucí až k horním podlažím.

Vlajková loď Apple Store svou architekturou skvěle zapadá do zdejší historické čtvrti. Vše okořeňují krásné výhledy z jednotlivých pokojů. Stromy lemující Champs-Élysées, budovy ve stylu beaux-art i výhled na Eiffelovu věž. „Vytvořili jsme místo, které je plné života a energie. Každá si odsud odnese jedinečný zážitek,“ dodávají architekti.

Vydejte se s námi i do jiných originálních obchodů, například do lékárny Molecure, která je inspirována DNA a přírodou nebo do Coal Drops Yard v Londýně.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...