Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Artek: Příběh čtyř idealistů, 85 let inovací a milionů prodaných stoliček

Artek: Příběh čtyř idealistů, 85 let inovací a milionů prodaných stoliček

Z Finska pochází mnoho dobrého – saunování, Mumínci nebo třeba nábytek Artek. Společnost, založená v roce 1935, staví na syntéze umění a technologií v duchu modernismu dodnes. Ikonická značka nábytku, osvětlení a doplňků Artek letos slaví své 85. narozeniny a my přejeme všechno nejlepší! 

Zakladatelé značky Artek –  zprava Alvar a Aina Aalto, Marie Gullichsen a Nils-Gustav Hahle.

První Artek obchod 1936 v Helsinkách.

Značku založila čtveřice mladých idealistů Alvar a Aina Aalto, Marie Gullichsen a Nils-Gustav Hahle s úmyslem navrhovat, vyrábět a prodávat nábytek, a tím i podporovat moderní kulturu bydlení společně s výstavami a vzdělávacími akcemi. Obhajovali zcela nový druh interiéru pro každodenní život. Dnes slovo Artek znamená proslulého inovátora moderního designu, který spojuje technologii, architekturu a umění. 

Křeslo 42 bez přímých linek proplouvá prostorem a nabízí pohodlné posezení. Navrhl jej Alvar Aalto pro Sanatorium Paimio v roce 1932.

Zrcadlo návrháře Daniela Rybakkena Mirror 124° se dvěma tvářemi, které mezi sebou svírají úhel 124°, je funkčním objektem, ale i uměleckou hrou odrazů. 

Židle Domus z návrhářského pera Ilmara Tapiovaara je jednou z nejoblíbenějších finských designových klasik všech dob.

Název Artek je syntézou slov „umění“ a „technologie“, konceptů, na kterých stálo modernistické hnutí 20. let 20. století. Modernisté si kladli za cíl dosáhnout plodného spojení těchto dvou sfér, ostatně heslo Waltera Gropia „umění a technologie – nová jednota“ celý princip shrnuje dokonale. Stejná inspirace stála i za vznikem samotného jména společnosti. A stojí dodnes. Značka, ačkoli prošla 85letým vývojem, stále staví na hodnotách, které vyznávali její zakladatelé: moderní výrobní technologie, odborné řemeslné zpracování a lokální zdroje ve službách designu, architektury a života.

Kultovní stolička 60 je tím nejzákladnějším z nábytkových kusů: je stejně vhodná jako sedátko, stůl, úložný prostor nebo květinový stolek. Tohoto univerzálního kousku, který navrhl Alvar Aalto, se prodalo již několik milionů, což z něj činí jeden z nejoblíbenějších kusů nábytku vůbec.

Židle 611, kterou navrhl Alvar Aalto v roce 1929, se vyznačuje lehkostí, variabilitou a výpletem ze 100% lnu.

Produkce značky Artek sestává z nábytku, osvětlení a doplňků navržených severskými mistry, jako jsou Alvar Aalto, Ilmari Tapiovaara, Tapio Wirkkala, Eero Aarnio a Yrjö Kukkapuro, ale i předními mezinárodními architekty, designéry a umělci, jako jsou Shigeru Ban, Konstantin Grcic, Hella Jongerius, Harri Koskinen, Enzo Mari a Tobias Rehberger. Artek znamená čistota, funkčnost a poetika jednoduchosti. 

 

Inspirací pro křesílko Mademoiselle byly pro Ilmara Tapiovaara tradiční finské židle. Paprskovitá konstrukce zad kontrastuje s hladkými modernistickými křivkami sedáku. Dostupné je v několika barevných provedeních a jako houpací křeslo. 

Konstantin Grcic a jeho hravá židle Rival. Ačkoli je z březového dřeva, má zvláštní fluidní charakter, který je blízký plastu. Dostupná v několika barevných variantách se sedákem z látky nebo kůže.

Návrhářské duo COMPANY ve svém ateliéru při tvorbě kolekce ztvárňující finsko-japonské přátelství.

Váza Midsummer Dream vychází z hloubi finských tradic: finský folklor praví, že pokud neprovdaná dívka této noci nasbírá sedm kvítek a spí s nimi pod polštářem, bude se jí zdát o její pravé lásce. Váza poskytuje prostor na sedm divokých kvítek a je symbolem pravé lásky.

Značka Artek kromě technologií a umění vzývá i udržitelnost, za 85 let své existence vyrobila přes 1,5 milionu židlí a dalšího nábytku. Stromy určené pro nábytek Artek rostou 50–80 let, a pokud stromu trvá celý život, aby vyrostl, nábytek musí vydržet alespoň stejně dlouho. Ve Finsku se dosud nábytek Artek dědí z generace na generaci, nové kousky mají stejný cíl. Společnost navíc začala v roce 2006 sbírat použité Aalto židle a stoličky, hledá je na bleších trzích, ve starých továrnách, školách či přístavech, a dává jim nový život v iniciativě 2nd Cycle. Ukazuje tak, že nábytek značky Artek obstojí ve zkoušce času a podporuje myšlenku vědomého nakupování – kupujme jen pečlivě vybrané kousky, pečujme o ně a předejme je další generaci. 

Ikonická stolička 60, jak ji po mnoha letech nalezla iniciativa 2nd Cycle. Nábytek Artek stárne s grácií a nezaměnitelnou patinou.

My z insidecoru přejeme všechno nejlepší a dalších 85 let inovativního designu. Chcete-li si přečíst více o zakladateli Alvaru Aaltovi, přečtěte si náš článek na blogu. Pokud se vám nábytek Artek líbí, skočte jej omrknout do pražské Designpropagandy.


Artek

www.artek.fi

Designpropaganda

Vinohradská 34

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...