Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Jaký otec, takoví synové: ohýbaný nábytek Cherner slaví novou etapu

Jaký otec, takoví synové: ohýbaný nábytek Cherner slaví novou etapu

Ačkoli byl významným průkopníkem prefabrikovaných domů, znám je především pro svůj ohýbaný nábytek, zejména pro ikonickou Cherner Chair. Norman Cherner, designér, architekt a průkopník, jehož tvorba byla stejně interdisciplinární jako škola Bauhaus, kterou byl značně ovlivněn. Jeho synové Thomas a Benjamin vyslyšeli trvalou poptávku po nábytku svého otce a v roce 1999 založili The Cherner Chair Company, která ikonické kousky přivádí znovu k životu. 

Norman Cherner nad výkresy a modelem prvních prefabrikovaných domů v USA.

Norman Cherner, ikona moderního amerického designu nábytku.

Cherner Chair, pro kterou je dnes Norman Cherner známý, měla ale pohnutý osud. Navrhl ji v roce 1958 pro firmu Plycraft, která jeho design odmítla a bez skrupulí jej začala vyrábět pod svým jménem. Došlo nakonec i k soudní při a od 70. let byla její výroba zastavena. Ze židle se stal raritní kousek, který se mimo muzea a galerie vyskytoval jen sporadicky.

Obálka Saturday Evening Post z 16. srpna 1961 malíře Normana Rockwella zachytila umělce při práci, jak sedí na židli Cherner. Tím si židle vydobyla výsadní pozici v americké kultuře. 

 
Norman Cherner vystudoval výtvarné umění na Columbii, kde později i učil. Pracoval i v Muzeu moderního umění v New Yorku, kde se seznámil s hnutím Bauhausu, jež ho poslalo na celoživotní zkoumání multidisciplinarity designu. Kromě nábytku je autorem i několika knih, ve kterých shrnuje své teorie a pojetí designu (Fabricating Houses from Component Parts (1958), How to Build a House for Less the $6,000 (1960), Make your own Modern Furniture (1953) a How to Build Children's Toys and Furniture (1954).
 
Ikonická Cherner Chair z roku 1958.
 

Židle působí skvěle v kombinaci s ostatními produkty rodiny Chernerových, ale také v konkurenci nábytku jiného stylu.

Dostupné jsou v několika variantách (barové stoličky, kancelářské židle, křesílka s otomanem) a úpravách dřeva (přírodní, klasické a lakované) s polstrováním nebo bez.

To vše se ale změnilo rokem 1999 a vznikem rodinné firmy The Cherner Chair Company, kterou vedou bratři Thomas a Benjamin Chernerovi. Ikonickému nábytku se tak konečně dostává takové péče, jakou si zaslouží. Všechny kusy jsou vyráběny s přísným důrazem na detail podle původních technologií a specifikací, které dětem Norman Cherner zanechal. Kromě ikonické Cherner Chair z tvarované překližky s vysoce působivými područkami vyrábí i systém úložných prostor Multiflex hned v 6 různých konfiguracích, variace barových, kancelářských a dětských židlí, stolů, stolků a stoliček. Vše v kvalitním provedení tvarované překližky.

Elegantní barové stoličky s podpůrnou konstrukcí z oceli. 

Židle jsou pro svou odolnost oblíbené i v restauracích, divadlech a hotelích.

Kolekce nábytku The Cherner Chair Company se skvěle vyjímá i v privátních rezidencích. 

Systém Multiflex nabízí hned šest konfigurací dvířek a šuplíků – dostatek úložného místa pro cokoli. 

Po vzoru svého otce se do navrhování nábytku pustil i syn Benjamin, newyorský architekt a designér, který vede multidisciplinární ateliér designu na Manhattanu. Pro The Cherner Chair Company navrhl kolekci stolů, které perfektně doplňují ikonické žide jeho otce. Představil také celou kolekci veselého nábytku pro děti.

Zaujala vás ikonická židle, její příběh i její moderní pokračování? Na vybrané produkty se můžete dojít podívat do vinohradské Designpropagandy


Designpropaganda s. r. o.

Vinohradská 34, 120 00, Praha

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...