Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Matteo Brioni: Oceňovaný design zrozený z hlíny

Matteo Brioni: Oceňovaný design zrozený z hlíny

„Země je součástí minulosti každého z nás, mojí ale obzvlášť.“ Designér Matteo Brioni vyrostl nedaleko Bologni ve vesnici Gonzaga, kde měla jeho rodina vlastní pec na hliněné cihly již od roku 1920. Po čtyři generace rodina sbírala know-how o tomto fascinujícím materiálu. Italský designér je pokračovatel této úctyhodné tradice, již však ve změněné formě. Místo cihel hlínu využívá jako povrchovou úpravu – na zdi, podlahy i výlohy obchodů. Do budoucna by se chtěl věnovat i 3D objektům.

Tradiční materiál pro moderní použití, tak Matteo prezentuje svou tvorbu. Raw Earth je výsledkem pečlivého míšení materiálů z konkrétních míst tak, aby získala perfektní vlastnosti pro daný účel v interiéru. Bez jakýchkoli typů pigmentů, přírodních nebo syntetických, vyjadřuje kvalitu země, odkud pochází. „Je to moderní stavební materiál: je krásný, hypoalergenní a přizpůsobivý.“

 

Ve svém katalogu nabízí celkem čtrnáct barev v mnoha různých texturách.

„Zjistil jsem, jako mnozí jiní designéři, že hlína je nejen navýsost udržitelným a zdravým materiálem, ale je také nadána smyslnou a přirozenou krásou, a je tak příjemná na dotek,“ říká Matteo Brioni.

„Respektovat materiál znamená respektovat zemi,“ vysvětluje sympatický designér. Není divu, že veškerá jeho produkce se nese ve smyslu etiky (uvědomělé výroby, která respektuje zdrojový i vyrobený materiál), krásy (přirozené krásy přírodního materiálu, který tvoří mnoho barev a textur) a v neposlední řadě ekologie (respekt k životnímu prostředí během celého výrobního procesu a snaha docílit dlouhotrvajících produktů).  

Misí Mattea Brioniho je přenést pocit přirozené pohody a smyslového stimulu z hlíny do prostředí navržených člověkem (ať už se jedná o domov či obchodní centrum). Výsledkem jeho práce je technologie, která vnáší hlínu, zeminu, zem a přirozenost opět blíže člověku. Hlína je nadčasová, obklopovala člověka po dlouhá staletí. Je skvělá pro interiérové využití - zlepšuje mikroklima a adaptuje se na jakýkoli povrch jako druhá kůže. Navíc dodává i modernímu interiéru stálou eleganci. 

Vášeň pro budování a smysl pro formu získal Matteo jak studiem architektury, tak prací v rodinné firmě, která vždy vyráběla cihly z místního materiálu. Na hlíně též oceňuje zvláštní rovnováhu výrazného charakteru spojeného s extrémní poslušností; má své nezaměnitelné charakteristiky, ale lze ji smíchat, nanést anebo ji použít jako samotnou konstrukci.

Vyplatí se sledovat i jeho účet na instagramu, @matteobrioni, kam kromě vlastních produktů vkládá i své inspirační zdroje. 

Firma Matteo Brioni byla založena roku 2010 a stala se průkopníkem i hvězdou oboru. V roce 2012 se přidala do podnikání umělecká ředitelka Marialaura Rossiello, která řídí studio Irvine v Miláně. To spolupracuje přímo s klienty a postupně rozšiřuje možnosti projektu. Díky jeho činnosti byl ateliér nominován na prestižní cenu ADI Compasso d’Oro Award 2020. Jisté je, že o jeho práci ještě hodně uslyšíme.

Pokud si chcete hliněné produkty osahat, máme pro vás skvělou zprávu: po domluvě to bude možné v novém showroomu, který se koncem března otevře ve Sněmovní ulici na Malé Straně v Praze. 


Matteo Brioni

https://matteobrioni.com/

insidecor showroom: Sněmovní  173/9

Praha 1 - Malá Strana

Pro sjednání termínu schůzky nás prosím kontaktujte na info@insidecor.com nebo +420 775 342 788

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...