Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Za vším stojí židle. Obdivuhodný příběh značky Thonet

Za vším stojí židle. Obdivuhodný příběh značky Thonet

„Za vším stojí židle“. Tak by se dal pojmenovat počátek úspěchu a dlouhé, takřka dvě stě let staré tradice jedné z nejznámějších nábytkářských společností Německa. Značku Thonet skutečně proslavila židle. A to ne ledajaká. Tato byla vytvořena na svou dobu zcela novým způsobem a otevřela tak značce cestu do světa. Dnes je Thonet velice uznávanou společností, která dbá na kvalitu, inovativní technologie a v neposlední řadě i nadčasový design.

Obdivuhodný příběh značky Thonet se datuje až do 18. století. Tehdy stál tesařský mistr Michael Thonet u zrodu transformace ruční výroby nábytku na výrobu průmyslovou. Opravdový průlom v průmyslové výrobě se mu však podařilo udělat v roce 1857 ve Vídni, kde představil svou židli č.214, později nazývanou „vídeňská kavárenská židle“. A co na ní bylo tak neobvyklého? Byla vytvořena technologií ohýbání masivního bukového dřeva. Kromě toho měla i další výhody, byla velice snadno demontovatelná, a tím pádem i prostorově úsporná při dodávání. Poprvé v historii také byla realizována standardizace výrobního procesu a rozdělena koncepce práce. Židle č. 214 tak připravila firmě Thonet cestu mezi globální společnosti.

 

Michael Thonet a slavná židle č.214.

 Dalším ikonickým kouskem je židle č. 218. Liší se řešením opěradla.

Židlí č.214 to však nekončí. Následovaly i další úspěšné návrhy ohýbaného nábytku. Ohromný úspěch se dostavil v roce 1912, kdy společnost vyrobila a prodala dva miliony kusů nábytku po celém světě.

Židle č. 233 byly kolem roku 1900 používány v mnoha restauracích a kavárnách po celém světě.

Kromě dřevěného nábytku se značka Thonet proslavila i ocelovými kousky, z nichž se mnohé staly ikonami a historickými milníky v designu. V roce 1930 byla společnost největším světovým producentem tohoto inovativního ocelového nábytku, za jehož návrhy stáli slavní architekti jako Mart Stam, Ludwig Mies van der Rohe či Marcel Breuer

Set do sebe zapadajících stolků B 9 od Marcela Breurera.

Na svou dobu nadčasový stůl S 285, navržený Marcelem Breuerem v roce 1935.

„Nová věcnost“. Tak se začalo říkat jasné, otevřené a jednoduché formě ocelového nábytku, jež byla v třicátých letech výrazem nového přístupu k umění a architektuře. I dnes můžete některé z těchto ikonických kousků v jejich nezměněné formě spatřit jako součást produktové řady společnosti. Například první konzolová židle S 33 od Marta Stama nebo modely S 32 a S 64 od Marcela Breuera.

Židle S 33 patří mezi první konzolové židle v historii nábytku.

Židle S 32 a S 64 bývala ve 30. letech nejčastěji vyráběnou klasickou židlí.

Pohodlná křesla S 411 se vyrábějí v různých barevných variantách.

Ikonickou kolekci křesel S 533 navrhl Ludwig Mies van der Rohe.

Stejně jako kdysi, i dnes má nábytek Thonet mnoho svých příznivců a široké uplatnění. A to ve všech veřejných i soukromých prostorách, kde se snoubí kvalita s nadčasovým designem.

Pohovka S 5000 od Jamese Irvineho a židle S 32 od Marcela Breuera.

Relaxační křeslo S 808, navržené studiem Formstelle, kombinuje komfort s elegancí i extravagancí.

Dnes má společnost pod svým vedením v německém Frankenberku na severu Hesenska již pátá generace rodiny Thonetů. Thonet neustále vyvíjí inovativní výrobky v kvalitních materiálech s dlouhou životností a v nadčasovém designu. Pokud se vám nějaký ten kousek ohýbaného nábytku zalíbil, navštivte showroom Stockist, kde najdete celý sortiment značky Thonet.


Thonet
www.thonet.de

Stockist
Vinohradská 50
Praha 2

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...