Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Design, ze kterého mrazí

Design, ze kterého mrazí

Jaké by to bylo, kdyby napadl sníh u vás doma? Pojďte s námi objevit produkty inspirované zimou.

Kanadské studio Molo Design přišlo se sněhobílou stavebnicí vyrobenou z polyetylénu.  Bílé barikády dokáží originálně rozčlenit prostor. Stavba díky průhledným vláknům ožije, když si ji vezme do parády světlo. Kouzlo bílých barikád uhranulo i galerii MoMA v New Yorku a flexibilní zeď tvoří důležitou část jejího interiéru.

Produkty - Design, ze kterého mrazí

Designéři ze studia Outofstock sídlícího v Signapuru a Barceloně přišli s kolekcí inspirovanou zimními dny. „Jako malí jsme byli každé zimní ráno fascinováni poduškami sněhu, které se přes noc objevily na venkovním nábytku. Tatínek nás vždy varoval, abychom na sněhové polštáře nesedali, jinak se nastydneme. Kolekce stoliček Winter Arrives je vzpomínkou na tyto dny: veliké polštáře a v kontrastu s nimi úzké nohy nábytku. Přesně po vzoru přírody,“ říkají autoři mrazivé série.

Produkty - Design, ze kterého mrazí

Další hold vzdal zimě český designér Maxim Velčovský. Kolekce sněhových váz vznikala mezi lety 2010 a 2012; Maxim Velčovský na ni použil několik typů sněhu z různých lokalit. „Vzal jsem sníh a vymodeloval ho do vázy. Poté jsem vázu polil sádrou – ta se při tuhnutí zahřívá, sníh pod ní roztaje a vy dostanete formu. Do ní jsem pak lil porcelán. Tak vznikl odlitek ve tvaru původního sněhu,“ upřesňuje autor. „Jde o limitovanou edici – sádrová forma se totiž po několika odlitích rozbije,“ dodává.

Produkty - Design, ze kterého mrazí

Stěna jménem Yuki z dílny japonského studia Nendo se skládá ze 36 „sněhových vloček“, které lze dle libosti skládat a vytvářet tak clony jakékoliv délky i výšky. K dostání je v barvě antracitu a matné bílé.Inspirací byly studiu kupící se sněhové vločky, které pak v roce 2006 promítlo studio do stěny Yuki.

Produkty - Design, ze kterého mrazí

S designem, ze kterého mrazí, přišel i dánský architekt Poul Henningsen. V roce 1958 navrhl pro dánského výrobce osvětlení Louise Poulsena závěsnou lampu Snowball, která je považována za vrchol skandinávského designu padesátých let. Když se žárovka rozsvítí, horní část lampy září, zatímco spodní se ponoří do tmy. Každá část svítidla je navržena tak, aby se paprsky světla vždy odrazily v témž úhlu – Poulu Henningsenovi se tak podařilo předejít nepříjemnému prudkému osvětlení.

Produkty - Design, ze kterého mrazí

Pro Louise Poulsena navrhla lampu i současná dánská designérka Louise Campbell. Její počin jménem Snow se skládá ze dvou propojených kuželů, které jsou na konci setnuté. Uvnitř lampy se odehrává sněhová vánice, která díky metodě vrstvení rozehrává zábavnou hru se stíny. Lampa má 150 cm a poprvé se rozzářila v roce 2009. „Sníh je plyšák pro dospělé,“ říká o lampě Snow její autorka.

Produkty - Design, ze kterého mrazí

Krásu zimy vnímá i proslulá britská architektka iránského původu Zaha Hadid. Kolekce stolů, která se v překladu jmenuje Tekuté ledovce, je vyrobena z plexiskla a akrylu. Použitím těchto materiálů docílila Zaha Hadid efektu vlnek, které směřují do noh stolu. „Koncept tekutosti mě vždy zajímal,“ říká autorka. „A díky rozšířeným možnostem v oblasti designu se mu teď můžu věnovat naplno.“

Produkty - Design, ze kterého mrazí

Švédsky snöbär, česky pámelník. Okrasný keř, jehož bílé bobule v zimě často zdobí ulice měst. Křeslo stejného jména je dílem stockholmského studia Yonder Magnetik. Jeho autorky běloruského původu, Nataša Vukosavljević a Nebojša Gornjak, zvolily hravou kombinaci dubu a bílých sametových bobulí. A hlavní úkol Snöbäru? Eliminovat stres – jedno jestli v obývacím pokoji, nebo v ložnici.

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Zdroj: stardust.com, zaha-hadid.com, yondermagnetik.com, louispoulsen.com, dezeen.com, outofstockdesign.com

Publikováno: 25.01.2014


Přidejte se k Insidecor komunitě...