Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Kultovní dům módního návrháře Bernata Kleina obstál ve zkoušce času

Kultovní dům módního návrháře Bernata Kleina obstál ve zkoušce času

V idylickém skotském Edinburgu najdete dům, který v roce 1957 navrhl britský architekt Peter Womersley pro slavného módního návrháře Bernata Kleina. Nyní je dům na prodej a my můžeme nahlédnout dovnitř.

Pokud by vás zajímalo, kolik takový dům stojí, je to 795 000 liber, tedy přibližně 23,5 milionů korun. Dům Bernata Kleina je zkrátka obytnou ikonou a průkopníkem moderního bytového designu, který obstál ve zkoušce času.

V interiéru najdete širokou škálu materiálů, jejichž ohnisko je nejvíc zřetelné v obývacím prostoru. Zapuštěné centrální posezení obsahuje travertinové podlahy, originální nábytek a úložné prostory na míru. Stropní panely zdobí exotické dřevo a obložené stěny jsou mimo jiné z palisandru a ořechu. Prostor obklopují studovny, knihovny a jídelny, které jsou rafinovaně položené v různých výškách.

Geometrická obdélníková budova plní modulární funkci. Má jednoduchou strukturální formu, rozvrženou do osmi modulů, které vytvářejí vnitřní a vnější prostory. Kolem domu je plno zeleně a obklopuje ho částečně les a výhled do údolí. A právě kvůli krásným výhledům vytvořil architekt řadu velkých oken a prosklených panelů, sahajících od podlahy až ke stropu. Oživení domu pak dodal barevnými mozaikovými prvky.

Mimo hlavní obytnou část se v domě nachází také tři ložnice, rodinný pokoj a původní kuchyň. Všechny jsou velice světlé a vzdušné díky velkým oknům a nabízejí skvostné výhledy do zahrady. Kromě dřevěného obložení a vestavěných úložných prostor disponují také unikátními látkami a textiliemi, které byly speciálně navrženy samotným módním designérem Kleinem.

Na jednom konci domu najdete studiové křídlo. Velký, otevřený a povětšinou prosklený přístavek, který Klein dokončil v roce 1982. Ačkoli nebyl navržen Womersleyem, byl jím schválen a plánován v modulárním konceptu původního návrhu. Neomezené výhledy, které jsou z obou stran orámovány sklem, poskytují dokonalé útočiště pro kreativní práci a hlavně inspiraci.

Dům Bernata Kleina byl inspirací tehdy a je jí i teď. Nadčasový design, funkčnost a promyšlenost každého detailu dělají z domu unikátní architektonický skvost, který si jistě brzy najde svého nového majitele.


Klein House

Peter Womersley

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: The Modern House, dwell

Zdroj: dwell.com

Publikováno: 11.09.2021

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...