Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Měkké křivky a motivy oblouků jako symboly studia EVD v Šanghaji

Měkké křivky a motivy oblouků jako symboly studia EVD v Šanghaji

Velmi čistý interiér působí jako mistrovské sochařské dílo. Převažující bíla barva, použitá na většině ploch, nechává pomocí světla a stínu vyniknout měkké křivky. Modelace stěn prostor obklopuje a zároveň ho i definuje.

Návrh dispozice je koncipován na základě dvou prostorových linek, které vyplývají z daných podmínek stavby. První je linka horizontální, vede od vstupu směrem do interiéru. Druhá je vertikální a vychází ze světlé výšky místností, která činí pět metrů. Umístění a uspořádání pěti velkolepých okenních otvorů je určeno samotnou konstrukcí domu a členěním fasády.

Už vstupní dveře do tohoto architektonického studia předznamenávají jeho charakter s jasnou symbolikou. Interiér se nese ve znamení oblouků, otevřenosti a přirozeného prosvětlení.  

Dle slov autorů a zároveň uživatelů je interiér inspirován obrazem „Svatý Jeroným v pracovně“ malíře Antonella da Messiny. V mistrovském díle jsou zobrazeny klenuté prvky, které tvoří „věčný“ prostor. Díky tomu dochází k principu propojení otevřenosti a soukromí. Na základě této myšlenky je vytvořena komfortní volná pracovní plocha, která umožňuje společná jednání, a naopak stoly umístěné v samostatných obloucích nabízejí klid pro práci jednotlivce.

Celá dispozice ve tvaru písmene U propojuje stěnu s pěti velkými okny směrem ke vstupu a následně i protilehlý prostor. Dlouhý obdélníkový půdorys je rozdělen a zároveň spojen řadou sloupů. Vnesením tohoto prvku vzniká jasně definovaný společný pracovní prostor.

Tým designérů použil klasické architektonické prvky, ale přistupil k nim moderně, aby dodal prostoru pocit věčnosti. Mimo jiné využívá  koule a kruhu, o nichž samotný Pythagoras tvrdil, že jsou nejdokonalejšími geometrickými útvary. Zvyšují prostorovou estetiku a obohacují uživatele na duchovní úrovni.

Světlo, které do místností vstupuje přes vysoká okna, je přes kupoli propouštěno dál do celého interiéru. Vzniká tak velmi zajímavý prostorový zážitek a mnoho jedinečných světlených scén, které se mění během celého dne.

Místo, kde se setkávají křivky. Klenuté stěny i strop, doplněné oblouky ve dvou modifikacích. Velmi zajímavý prvek protilehlých otvorů ve tvaru oblouku podtrhuje charakteristickou atmosféru celého interiéru. Rekonstrukce prostoru, která mu vdechuje nový život s historickým odkazem.


EDV office

www.edv-design.at

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...