Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Futuristický byt ve znamení digitálního detoxu

Futuristický byt ve znamení digitálního detoxu

Dnešní svět je někdy příliš hlučný a plný vizuálních reklam, nerecyklovatelných materiálů a různých nadbytečných věcí. Jak v světě najít vnitřní klid a zen? Architekti z ateliéru ZRIVERSTUDIO architecture & design navrhli v New Yorku byt, který nabízí útočiště před ruchem všedního dne.

„Tento projekt je o introverzi, digitálním detoxu, úvahách o čistotě a všímavosti výběru. To nás nutí přemýšlet o tom, co nás obklopuje a kdo jsme,“ říkají k projektu architekti.

Byt Modern Zen je velký 120 metrů čtverečních a nabízí krásný výhled na ultramoderní metropoli New York. Unikátním prvkem, který do interiéru architekti vnesli a který určuje jeho futuristický směr, jsou kovové panelové plochy. Tento jednoduchý a technologický materiál odráží rozmazané formy okolního prostoru a pozorovateli tak otevírá další rozměr interiéru.

Dominantou obývacího pokoje je velká pohovka Edra, připomínající bílou vlnu, dopadající na skálu. Ani ostatní výběr nábytku a doplňků není nudný, ba naopak. Architekti zvolili velice moderní kousky, které v sobě nesou skrytá poselství. Kaktusová výzdoba v podobě kamenné skulptury i umělecká díla Hendrika Kerstense dodávají interiéru futuristický charakter s nádechem tajemna.

V koupelně vás může upoutat obraz „Bag“ od Hendrika Kerstense. Tento portrét byl vytvořen jako ekologický komentář k počtu plastových sáčků rozdaných v obchodech. Kerstens se inspiroval v umění holandských mistrů, kteří často znázorňovali ženy s jejich typickými čelenkami a čapkami. Umělec ale místo běžné čelenky namaloval dívce plastovou tašku.

Ložnice nabízí klidnou atmosféru pro snění a meditaci. Ani zde nechybí umělecká díla, jako například prostorový obraz od Lucia Fontany nebo designové křesílko, navržené Terjem Ekströmem. Přímo z postele lze navíc obdivovat až uhrančivě živé panorama New Yorku.

„V konfrontaci s přemírou informací chceme mít alespoň vizuálně čistý interiér domova. Cítíme touhu najít klid a mír uprostřed všeho toho shonu a hluku. Vlastnit stále více a více hmotných věcí již není vnímáno jako záruka štěstí. Tolik zrychlený život nám přináší pouze stres a neklid. Touha najít svůj „úkryt“ ve vlastním domově je veliká. A byt Modern Zen takovým úkrytem opravdu je,“ říkají architekti.


Modern Zen
ZRIVERSTUDIO architecture & design
www.zriverstudio.wixsite.com/zriver
www.behance.net/zriver

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...