Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Interiérová encyklopedie: Umělecký minimalismus

Interiérová encyklopedie: Umělecký minimalismus

Minimalistický, a přesto plný myšlenek. Čistý, a zároveň ne prázdný. Nadčasový, ale osobitý. Protiklady, které dohromady nedávají příliš smysl, avšak dokáží nejen koeexistovat v jednom prostoru, ale také výrazně formovat jeho charakter a odlišit ho od ostatních. Tento styl můžeme nazývat jako umělecký, organický, sochařský nebo moderní minimalismus – pod všemi těmito pomocnými pojmy se ukrývá interiér vycházející z prapůvodního minimalismu. Tedy z minimalistického designu a umění 50. let, které se snaží oprostit od reálného světa a nabídnout čistě abstrahované tvary. Jen obtížně si do nich však neprojektujeme další představy, nehledáme konkrétní významy a řídíme se pouze heslem amerického minimalistického sochaře Franka Stelly: „To, na co se díváte, je jen to, na co se díváte.” 

U tohoto stylu nehledejte praktičnost, funkčnost nebo útulnost. Spíše než tělo uspokojí váš smysl pro estetiku, když už jste unavení obyčejností praktických prostor a předmětů. Umělecký minimalismus je méně přísný, ve formách měkčí než jeho geometrický kolega a také se často vztahuje k přírodním tvarům, materiálům a barvám. Od svého striktního staršího příbuzného se liší určitou nadstavbou, která vypráví o osobnosti pána či paní domu. V jinak poměrně jednoduchém interiéru mohou tyto často nestandardní objekty podivných tvarů na první pohled působit tak trochu nepatřičně nebo až zvláštně. Ale nebojte, tyhle kousky jsou jako zrozené pro to, aby se staly středem pozornosti! Kromě zasněného výhledu na několik pandemických večerů se můžete těšit i na zvýšenou pozornost na sociálních sítích a obdivné komentáře na tu zvláštně tvarovanou vázu/kávový stolek/skříňku, nad jejímž účelem už si několik vteřin marně láme hlavu významný podíl vašich followers.

 

1. Zásahy do prostoru

Oč jednodušší interiér, o to promyšlenější si žádá řešení. Umělecký minimalismus se v mnohém inspiruje také u moderní organické architektury, která se snažila docílit harmonie mezi lidským a přírodním světem. Využívala k tomu zaoblené tvary, upřednostňovala autentičnost forem vhodných pro různé materiály, než aby do tvarů materiály „nutila” podle svých představ a přistupovala k domu jako k samostatnému, vzájemně propojenému a komplexnímu organismu. Dodnes jsou studnicí inspirace géniové organické architektury minulého století jako Frank Lloyd Wright, Alvar Aalto, Hans Scharoun nebo Rudolf Steiner.

Schminke Haus od Hanse Scharouna v Löbau a poslední rezidenční projekt Circular Sun House od Franka Lloyda Wrighta se nachází ve Fénixu.

Podobně jako klasický minimalismus, i jeho současná umělecká variace nerada předstírá. Nade vše miluje řád, jednoduchost a harmonii. Úžasně funguje, když je nábytek s interiérem součástí jednotné a vzájemně propojené kompozice. Proto je třeba plánovat a vzít si to nejlepší z moderního designu (zejména kontinuálnosti interiérů Franka Lloyda Wrighta nebo elegantních linií nábytku manželů Eamesových), čistoty skandinávského bydlení, útulnosti boho-chic a přihodit k tomu i něco málo z tradiční a řemeslné práce. Fanouškům tohoto výstředního stylu se často zajedla praktičnost klasických interiérů a vyžadují určitou uměleckou nadstavbu i za cenu menší funkčnosti. Estetika lahodící oku za to přeci stojí.

Sochařské formy v interiéru mohou mít různé podoby – zajímavě tvarovaný strop, oblé schodiště nebo paraván, který vám pomůže formovat dispozici.

U nás můžeme organický přístup sledovat v práci architektů Jana Šépky nebo Petra Hájka, kteří s formami rádi experimentují a překračují hranice.

V nejmladší generaci tvůrců je pak fascinující přístup designéra Jiřího Krejčiříka a jeho nedávný zásah do interiéru rodinného domu až sochařským způsobem.

 

2. Sochařský přístup k vybavení

Výhodou uměleckého minimalismu je, že se obejdete i bez výslovně organicky tvarovaného interiéru – oblé linie domovu můžete dodat sami jen s pomocí vhodných interiérových prvků. Vašimi nejbližšími spojenci tak budou sedačky, křesla, jídelní a kávové stolky a drobné doplňky, které oblost v interiéru nahradí a pomohou zprostředkovat nevídaný zážitek z návštěvy.

Více inspirace na téma Umělecký minimalismus hledejte na Pinterestu.

V barvách se vyplatí být poměrně konzervativní a hravost nahradit experimentálnějšími tvary. Židle z páru elegantních vln, která vypadá, jakoby jí ve vzduchu držela jen pevná vůle, zapuštěné sofa, připomínající bazén, do něhož se stačí ponořit, křeslo, kterému by to slušelo i ve výstavní síni. Tento nábytek není otrokem svých funkcí, ale nabízí další umělecký přesah, konceptuální pojetí či změnu přístupu, což může být nesmírně obohacující. Asi vám nemusíme zdůrazňovat, že čím více takových solitérů v interiéru nashromáždíte, tím více se vaše bydlení bude blížit pobytu v umělecké galerii. Což je pro intenzivní čas trávený doma jako stvořené!

Solitéry vybírejte výrazné s přesahem do výtvarného umění a ideálně z limitovaných kolekcí od malých značek, autorů a umělců. Věřte, že za výsledný pocit jedinečnosti taková investice stojí, i když se může zprvu zdát nákladná. Originální kus žádná dostupná varianta nenahradí. Prohlédněte si portfolia autorů, jako jsou skulpturální kovový nábytek Kristiny Dam, sedačky a stoly Iana Feltona a Sur & Plus, sofistikovaná mramorová svítidla Calamina design, rukodělné kusy Pietro Franceschiniho, ze dřeva vyřezávané objekty Sigve Knutsona či oblá madla Sabourin Costes. 

Geometrický nábytek a doplňky Kristiny Dam.

Křeslo Groovy od Pierra Paulina, křeslo Gropius od Kateryny Sokolove pro ukrajinský Noom a hravý design francouzských Moustache

Ze známějších značek nabízí vtipný nábytek francouzští Moustache, charakteristická jsou křesílka legendární britské designérky Faye Toogood či oblé sedačky francouzské ikony Pierra Paulina, GUBI nebo stolky Wendelbo. Stačí malý detail, doplněk nebo drobný kus nábytku a bydlení se posune na novou úroveň.

Křeslo Daisy od Sur & Plus, sofa Audrey Motion od Galotti Radice a křeslo Pacha pro Gubi od Pierra Paulina.

U nás doporučujeme k vaší pozornosti umělce Petra Duba, Evu Eisler a Milana Housera, které najdete v nabídce designové galerie Kvalitář, skleněná díla Václava Cíglera a Vladimíry Krumpar, které prodává Galerie Kuzebauch, modulární sofa Infinite od designérského dua Lexová & Smetana pro Polstrin, keramické objekty Lindy Vikové a Zheni či ohořelé vázy Atelieru Objectora.

Objekty Petra Duba a Milana Housera, audiovizuální panely na hranici designu a umění tvoří Lappa studio

Sofa Infinite pro Polstrin navrhli designéři Lexová & Smetana, stolek s barevným přechodem je od studia Odd Matter a sedačka Osaka od Pierre Paulin, vyrábí LaCividina

Unikátnost interiéru dodá i nezvyklé svítidlo. Stačí jeden kousek, který dá hned všem vědět, že se tu odehrává něco mimořádného. Perfektně k tomu poslouží kusy od Kontantina Grcice nebo studia Formafantasma pro Flos – jsou minimalistická, nenápadná a zároveň monumentální ve své jednoduchosti a funkčnosti.

Noctambule of Konstantina Grcice a Wireline of Formafantasma pro Flos.

Dřevěná podlaha Ventaglio Ca' Corner od Foglie d´oro od a Foret od značky Oscar Ono Paris.

 

3. Bydlení jako galerie

Pokud se v interiéru cítíte dobře, když jste pohlceni barvami, můžete popustit uzdu fantazii a bydlení poskládat pouze z výrazných uměleckých kusů. Čeká vás sice o něco nákladnější, ale o to zajímavější cesta. Založte ji na neutrálním pozadí, abyste i přes množství výrazných kusů udrželi v interiéru čistotu, jednoduchost a střídmost.

Energii do interiéru dostanete s díly od dua Draga & Aurel Dragy Obradovic a Aurela K. Basedowa, inspirativní jsou také limitovaná díla od Odd Matter z Rotterdamu a u nás experimenty s postupy, tvary a barvami Tadeáše Podrackého.

Nomad Circle St. Moritz od Draga & Aurel.

Stolky od Draga & Aurel, novinkový stolek od Dechem a stolky od Odd Matter .

Rukodělná nábytek Sigve Knutsona.

Ke sklu inovativně přistupují organické vázy z kolekce Fungus sklářského výtvarníka Davida Valnera, modelaci zvuku s přesahem k výtvarnému a textilnímu umění v interiéru řeší designérky z Lappa studio, minimalistické a zároveň hravé je i křeslo Michala Stracha a Filipa Mirbauera.

Vázy z kolekce Fungus Davida Valnera, keramické objekty Lindy Vikové a ohořelé vázy z ateliéru Objectora.

Další inspiraci k bydlení na vlně uměleckého minimalismu najdete v našem výběru na pinterestu i instagramu. Vyplatí se také bedlivě sledovat náš blog, kde se celý květen budeme věnovat zajímavým interiérům v tomto stylu. 

Od května až do srpna se budeme věnovat další sekci naší Interiérové encyklopedie. Tentokrát se zaměříme na domov jako show. Nenechte si ujít svou dávku interiérové inspirace a pravidelně sledujte Insidecor, ať vám žádný z článků neujde.

 


Text Eva Slunečková, vedoucí vydání časopisu ELLE Decoration a freelance novinářka - instagram
Kurátorovaný výběr Ingrid V. Lermen a Eva Slunečková

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...