Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Pařížský byt pro rodinný život i přátelská setkání

Pařížský byt pro rodinný život i přátelská setkání

Rekonstrukci bytu navrhli architekti Arthur Casas a Marina Werfel tak, aby odpovídal veškerým představám jeho obyvatel. Pár se dvěma dětmi toužil po praktických a navzájem propojených prostorech. Přáli si vytvořit útočiště pro rodinný život a zároveň nabídnout příjemné zázemí častým návštěvám.

Vnitřní struktura byla respektována a zůstala nedotčena. Původní stropní dřevěné trámy byly zachovány, a díky nim obytný prostor získal rustikální nádech.

Největší výzvou bylo přizpůsobit se omezením vyplývajícím z původní obálky historické budovy. To, co mimo jiné odlišuje Paříž od ostatních měst po celém světě, je jistě barevný horizontální pás modrošedých střech. Prvek typický pro budovy z dob Haussmannovy přestavby Paříže v druhé polovině 19. století. Kovové pláště nad zemitě béžovými fasádami domů stoupají přímo k obloze.

Interiéry domu o rozloze 177 metrů čtverečních byly navrženy tak, aby vzájemně ladily tóny ve všech pokojích. Kuchyň a obývací pokoj jsou spojeny v komunikující obytný prostor, který se otevírá ven skrz řadu velkých, symetrických oken.

Celým bytem prostupuje výrazná kontrastní černá jako spojující linka a doplňuje téměř monochromatickou paletu interiéru. Světlé textilie a bíle vymalované stěny jsou vyváženy tmavými odstíny, které poutají pozornost na solitérních kusech nábytku nebo na tmavě mořených skříních kuchyně. Spojení mezi světlem a tmou vytváří elegantní schéma pro celý byt.

Nad středem obytného prostoru je přiznán ocelový nosník, který do interiéru vnáší trochu průmyslového ducha. Tyto prvky dokládají historii místa, která je stále součástí budovy a její příběh se nyní proplétá se současností.

Společenská část bytu propojuje obývací pokoj, jídelnu a kuchyň v jeden harmonický celek. Každá oblast je prostorově definována především promyšleným uspořádáním nábytku. Velká část prezentovaného vybavení a uměleckých děl byla vybraná společně s majiteli bytu. Mezi charakteristické kousky patří mimo jiné i zajímavé čalouněné prvky.

Kombinace přírodních materiálů, neutrálních tónů a dřevěných struktur vytváří uklidňující a příjemný prostor k životu celé rodiny, která tento pařížský byt obývá.

Umělecká díla v podobě obrazů, soch i jiných artefaktů jsou velmi citlivě umístěna v celém prostoru. Stávají se součástí každého zákoutí a vytváří pomyslnou cestu po stopách historie, která se nese napříč rekonstruovaným interiérem.

Intimní prostory majitelů bytu se stejně jako ty společenské nesou v tlumených tónech. Charakteristická černá linka prostupující celým bytem je zde zachycena pouze v podobě drobného solitérního nábytku nebo uměleckých děl.

Citlivá rekonstrukce pařížského bytu vdechla prostoru zcela nový život. Decentní propojení industriálních i rustikálních prvků společně s prezentovaným uměním je velmi zajímavým konceptem. Arthur Casas a Marina Werfel vytvořili vkusně vyhlížející domov a mladá rodina si ho jistě bude užívat plnými doušky.


Studio Arthur Casas

www.arthurcasas.com

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...