Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Rezidence Blue Eye na Tchaj-wanu je inspirována ohroženými mokřady

Rezidence Blue Eye na Tchaj-wanu je inspirována ohroženými mokřady

Jak moc může krajina inspirovat podobu projektu? Odpověď nabízí byt Blue Eye, který se po rekonstrukci proměnil v útulný domov, protkaný přírodními materiály, různorodými strukturami a poselstvím.

Na projektu pracoval architekt a interiérový designér Hsin-Yuan Fang. Rezidence se nachází v Zhuwei na Tchaj-wanu a je velká 270 metrů čtverečních. Našli byste ji v okouzlujícím prostředí hned u řeky Tamsui se slavným mostem Guandu a v blízkosti mangrovového lesa. Jde o vzácnou oblast, proslavenou svými mokřady. Díky těmto geografickým a kulturním výhodám se designér mohl zaměřit na uměleckou perspektivu jako na základní hodnotu projektu.

Kromě uměleckého pojetí je dalším výrazným prvkem také prostorový design, který se v průběhu dne mění a formuje prostřednictvím světel a stínů. Interiér odráží potřeby i samotné myšlení obyvatel bytu. Mísí se tu rustikální charakter cementu s přírodními materiály a uměleckými díly. Hlavním rysem, který formuje celkovou atmosféru, je především touha rezidenta po klidu a blízkosti k přírodě. K čemuž přispívají nejen tlumené barvy, ale i použité materiály.

Hlavní společenská místnost je opravdu prostorná. Jde o obývací pokoj, kuchyň a jídelnu v jednom. Lehký kontrast šedému prostředí dodává netradiční vínové osvětlení, které je takovým středobodem, jenž poutá pozornost. Svítidlo je inspirované místním orientačním bodem, mostem Guandu.

Rezidence Blue Eye zároveň upozorňuje na ochranu místních mokřadů. Projekt se snaží přimět lidi, aby si vážili vzácnosti přírody. Proto v bytě designér využil mnoho materiálů a prvků, které právě na mokřady odkazují. Například zvlněné tvary z hlíny, připomínající geologické rysy mokřadních lesů a další materiály, jež zobrazují geologické prvky a textury. „Modrá“ znamená oceán a také slzy Země. Odkazy na vzácnost přírody znamenají, že pokud ji nebudeme proaktivně chránit, možná se příští generace bude o mokřadech dozvídat pouze z knih a jiných dokumentů.

V interiéru najdete řadu odlišných struktur. Upoutají vás propletené lineární či síťové tvary, které ve vás zanechají magický pocit. Elegantní linie ocelového panelu boří mýtus, že ocel je studený materiál. Ostatní prvky odkryjí svou tvář až při bližším prozkoumání.

Majitelé se mohou pochlubit uměleckou sbírkou u vchodu. Je jí sto let starý koberec z Uzbekistánu. Tento starodávný konopný koberec vzdává hold tchajwanskému cypřiši, který kdysi významně přispěl k tchajwanské architektuře. V interiéru najdete ale i další zajímavé předměty z mědi, železa, dřeva či kamene. Všechny tyto prvky a detaily přispívají ke klidné atmosféře a bohaté rozmanitosti.

Myšlení každého z nás alespoň částečně určuje a ovlivňuje to, kde a jak bydlíme. Projekt Blue Eye ztělesňuje především klid, harmonii a propojení s přírodou. Respektive s ohroženými mokřady, na něž v interiéru porůznu odkazuje.


Wei Yi International Design Associates
Architekt Hsin-Yuan Fang
 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...