Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Santa & Cole: takhle vypadá příjemné hřejivé osvětlení

Santa & Cole: takhle vypadá příjemné hřejivé osvětlení

Santa & Cole, původně malá firma se španělskými kořeny, dnes rozjasňuje mnoho domácností a veřejných prostorů po celém světě. Stojí za ní, kromě samotných zakladatelů, také více než osmdesát renomovaných designérů, kteří přispívají k bohatému portfoliu produktů, a to jak v řadách osvětlení, tak i nábytku. Setkat se tak můžete s návrhy od Antonia Arola, Miguela Milého, Andrého Ricarda či Ilmariho Tapiovaary. My si dnes posvítíme na stylová svítidla této španělské značky.

Společnost Santa & Cole založili v roce 1985 v Belloch v Barceloně Nina Masó, Javier Nieto Santa a Gabriel Ordeig Cole. Stalo se tak během desetiletí otřesů ve Španělsku, když se po diktatuře zdálo, že je cokoli možné „Naše filosofie je modernější než ta futuristická. A my jsme více zaujatí tichem než usilovností. Naše zaměření není současný, ale budoucí trh, ne Barcelona, ​​ale svět, ne móda, ale historie,“ říkají majitelé firmy.

Zakladatelé značky Santa & Cole.

Osvětlení Lámina od designéra Antonia Aroly.

Stolní lampa Tatu se stala ikonou pop-artu, navrhl ji André Ricard.

Značka se na počátku svého působení dostala do povědomí díky lampám pro některé ze známějších barcelonských barů. Netrvalo dlouho a výroba se rozšířila také o svítidla pro domácnosti. V době, kdy byly běžně k mání chladné halogenové žárovky s namodralým světlem, přišla společnost Santa & Cole s používáním přírodních materiálů, jako je dřevo, prošívaná lepenka nebo stuhy. Místo chladných technických svítidel se tak začalo objevovat teplé lidské osvětlení.

Lampu Cestita Batería navrhl Miguel Milá.

Lampa Gira získala mezinárodní uznání i ocenění.

Lampička Maija pochází z roku 1955, navrhl ji Ilmari Tapiovaara.

Vzhledem k tomu, že s příchodem 21. století přišlo na scénu i LED osvětlení, značka Santa & Cole pokračovala v hledání světla, které zvýrazní krásu objektů, stínů i lidí. Příkladem toho jsou série Cirio a Tekiò. Ať je den či noc, světlo a jeho kouzelná atmosféra zlepšuje životy lidí doma i kdekoli jinde.

Za kolekcí Tekiò stojí Anthony Dickens.

Závěsná svítidla M64 se vyrábí v různých barvách.

Osvětlení z kolekce Cirio - Cirio Cascada navrhl Antoni Arola.

V 90. letech, během barcelonských olympijských her, se zrodily některé z větších modulárních svítidel, jako například lustr Estadio nebo Moaré, které reagovaly na potřebu osvětlit veřejná prostranství, třeba restaurace a bary.

Velký a honosný lustr Estadio navrhl Miguel Milá.

Antoni Arola stojí za návrhem osvětlení Moaré.

Při návrzích a výrobě osvětlení dbá značka na výzkum průmyslového designu a věnuje velkou pozornost i umění a každodenním objektům, díky kterým definuje ty nejlepší zkušenosti s jejich používáním. A přesně to vede k reflexi materiální kultury. Všechny produkty, které Santa & Cole přináší na trh, odpovídají té nejvyšší kvalitě a jedinečnému designu. „Vyvinuli jsme katalog kombinující klasiku i současný design. Za našimi projekty stojí více než osmdesát velmi rozmanitých tvůrců,“ dodávají na závěr představitelé značky.

Lustr Nimba může symbolizovat i svatozář.

Kolekce Básica představuje teplou variantu osvětlení, které pracuje s přírodními materiály.

Urbanistické svítidlo Arne Domus.

Sistema Fonda: příjemné osvětlení k večerním hovorům.

Lampy Trípode jsou vyrobeny v mnoha barevných variacích.

Okouzlující lustr Vaghe Stelle navrhl Antoni de Moragas i Spà.

Lampy FAD byly původně navrženy pro sídlo barcelonské asociace FAD (Fostering Arts and Design Association).

Značka Santa & Cole s pokorou vzdává hold tvůrčímu talentu autorů. Pečlivě vybírá pouze ty vzory, materiály a návrhy, které ji odlišují od ostatních. Její kolekce je tak vždy rozpoznatelná, ať už ve tvaru jakékoli lampy, či kusu stylového nábytku.

Pokud vás osvětlení této španělské značky zaujalo, můžete si ho pořídit v pražském showroomu Hagos.


Santa & Cole
www.santacole.com

HAGOS
Nevědovo nám. 14
Praha 4 - Podolí

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...