Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Tiny House Done: Chatka na dosah přírodě

Tiny House Done: Chatka na dosah přírodě

Kolik prostoru potřebujete k životu? Někdy stačí i dvanáct metrů čtverečních. Dokazuje to chatka Tiny House, která nabízí vše, co potřebujete k pohodlnému přespání v přírodě. Navrhl ji ateliér DDAANN – nahlédněte s námi dovnitř.

Foto: Jan Kuděj

Jedna ložnice, k tomu kuchyňský kout, sprcha, toaleta a technická místnost. A to je vše. Chatka Tiny House Done ukazuje, že i na malé ploše – zabírá jen 2,5 x 5 metrů – můžete vytvořit plnohodnotné bydlení. Stačí chytře přemýšlet o prostoru i doplňcích.

Foto: Jan Faukner

Na začátku bylo přání Lukáše Otevřela, milovníka experimentů a přírody. Na co nejmenší ploše si přál vytvořit místo, které by uprostřed přírody nabízelo pohodlné přespání – ideálně i pro dva. „Chtěli jsme poskytnout střechu nad hlavou, ale také teplo kamen, nezbytné hygienické zázemí a kuchyň. Naším cílem bylo postavit objekt, který obstojí v pusté krajině i obytné zástavbě. Důraz jsme kladli zejména na propojení vnitřního prostoru s tím vnějším,“ popisuje Daniel Rohan z ateliéru DDAANN, který dostal nevšední realizaci na starost.

Foto: Jan Kuděj

Architekti vsadili na montovanou dřevostavbu a základový rošt ze smrkových KVH trámů, kotvený do rostlého terénu pomocí zemních vrutů. Dřevo určuje také podobu obytného prostoru. Najdete tu postel a kuchyň z deskového materiálu DTD s povrchovou jasanovou dýhou – dílo studia DEVOTO. Nechybí ani kamna, která v chladnějších měsících vytvářejí nejen teplo, ale i útulnou atmosféru. Toaleta se sprchou je schovaná za plnou stěnou a zvenku se dostanete také do praktické technické místnosti.

Foto: Jan Faukner

Chytře museli architekti přistoupit rovněž k doplňkům. Vévodí tu minimalismus – tak, aby prostor nic nerušilo. Garnýž, zajišťující v případě potřeby dostatek soukromí, je proto schovaná do rámu, a celkový dojem neruší ani další doplňky – třeba zaoblené kliky DENY s kulatou rozetou a spodní rozetou s cylindrickým zámkem, dílo českého výrobce designového dveřního kování M&T. Použité jsou na vstupních dveřích, vedoucích do obytného prostoru. Vznikly z nerezové oceli a byly opatřené povrchovou úpravou z titanu, velice odolného kovu, který se jen tak nepoškrábe, navíc se vyznačuje barevnou stálostí.

Foto: Jan Faukner

Kliky tak dokážou odolávat nepřízni počasí i horskému prostředí. „Titan je vysoce odolná a v současné době velice oblíbená povrchová úprava. Na kování se nanáší pomocí speciální technologie, konkrétně fyzikálním naprašováním plazmovým výbojem. Tato metoda zaručuje dokonalé přilnutí tenké kovové vrstvy k podkladovému materiálu kování, kterým je v případě kliky DENY nerezová ocel,“ vysvětluje Roman Ulich, hlavní designér společnosti M&T.

Foto: Jan Faukner

Velký důraz kladli architekti na splynutí s přírodou, chatka neměla rušit ráz krajiny. Terasa i fasáda proto vznikla z nenápadného modřínového dřeva, ošetřeného olejovou lazurou. Větrá se kruhovým prostupem na severní straně. A střecha? Tu tvoří jemně zvlněný hliníkový plech v antracitovém odstínu. Na okolní přírodu navazuje a světlo do chatky vpouští velkoformátové zasklení, tvořené ze tří samostatných dílů.

Foto: Jan Faukner

Chatka má ještě jednou velkou výhodu. Je to vlastně taková stavebnice, kterou postaví dva až tři lidi. „Prefabrikované panely jsou opracovány a připraveny v nábytkářském standardu tak, aby je za pomoci běžných nástrojů a nářadí svépomocí dokázal snadno smontovat každý zručnější domácí kutil,“ vypráví architekt Daniel Rohan. Tiny House Done se navíc dá přemístit nadzvednutím za základový rám. Třeba když nocležníci časem zatouží po nových výhledech.


 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Jan Faukner, Jan Kuděj pro M&T

Publikováno: 18.10.2021

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...