Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Vinárna Autentista: Hvězdy na baru i za barem

Vinárna Autentista: Hvězdy na baru i za barem

V přízemí domu v Řetězové ulici bývala vyhlášená literární kavárna. V prosinci 2018 se po osmnácti letech zavřela. Prostor změnil majitele, jméno i interiér. Také dnes se tu však lidé scházejí nad skleničkou – avšak ve zcela jiném prostředí. Otevřela se tu vinárna Autentista.

Za projektem stojí spolek Autentisté v čele s Bogdanem Trojakem a Antonínem Suchánkem. Renovaci dostal na starost ateliér Formafatal, projektu se zhostila architektka Katarína Varsová a architekt Jan Roučka. „S Antonínem se známe dlouho, spolupracovali jsme například na rekonstrukci jeho bytu. Tehdy jsme si ověřili, že máme podobný pohled na design a interiéry. A navíc, víno máme ve Formafatal rádi, a tak bylo jasné, že to bude pěkná spolupráce,“ vysvětluje s úsměvem Katarína.

Zadání? Vytvořit interiér, který bude stejně přepychový a neotřelý jako autentická vína. Zároveň však myslet na to, aby se v prostoru odrazila prostota a přirozenost, s jakou naturální vína vznikají. Tedy s respektem k životnímu prostředí a všemu, co skutečné víno potřebuje. Na přírodní vína se nespěchá a průmyslové metody pěstování či zpracování nepřicházejí v úvahu.

„Materiály jsme proto použili v jejich čisté a původní podobě, jak to rádi a často děláme,“ vysvětlují architekti, kteří pracovali s dřevěnou podlahou, ocelovým plechem bez povrchové úpravy a přiznanými konstrukčními spoji. Omítka má patinu, díky které se zdá, jako by tu byl podnik odjakživa. Autentické jsou i další detaily – najdete tu třeba svítidlo z opáleného akátového kůlu. I tak architekti odkazují na vinařství. Kůly z akátového dřeva se dříve často používaly na viničních tratích, opalováním se zvyšovala jejich odolnost při styku s půdou,“ vysvětluje Jan Roučka.

Od knih k vínu a zase zpět

Jeden z mála prvků, který tu zůstal po literární kavárně, je nika v jedné ze zdí u vstupu. Kdysi zde bývaly police s knihami, dnes je tu vystavené víno. „I sem jsme dostali hlavní motiv podniku, zjemněný průhledem přes drobnou tahokovou mřížku. Efekt jsme ještě prohloubili použitím tónovaného zrcadla a podsvícení,“ vysvětluje architektka Katarína Varsová.

K nejvýraznějším prvkům interiéru patří stropní lustry Meshmatics od nizozemské značky Moooi. Doplňují je svítidla, jež vznikala podle návrhu architektů. Pozornost přitahuje i plechový bar, na kterém ateliér Formafatal spolupracoval s grafikem Janem Dočekalem. Uvidíte na něm hvězdnou oblohu v duchu umění ASCII, které využívá počítačový text jako výtvarné médium. „Chceme tak poukázat na dvě skutečnosti – všichni naši vinaři jsou hvězdy a ASCII grafika odkazuje k purismu, který charakterizuje i autentická vína. Stejně jako se víno dá udělat jenom z hroznů, dokážeme jen z písmen vytvořit ilustrace," vysvětluje Antonín Suchánek. Ostatně, hvězdná je také obsluha – dokáže vyprávět tak zapáleně, že chcete ochutnat a poznat všechna místní vína.

Součástí prostoru je i sklep, kde se uskladňuje víno. Brzy by se tu měly začít konat ochutnávky. Stejně jako koncerty či autorská čtení, která navážou na tradici slavné literární kavárny. 

A jaké víno je sázkou na jistotu? „Takové, které bude nejen chutnat, ale donutí vás i k hlubšímu zamyšlení. Takové, které v sobě bude odrážet místo a čas svého vzniku, rukopis vinaře. Takové, které ve vás probudí příjemné pocity a budete ho chtít zkoumat celý večer, přemýšlet o něm,“ říká za tým Autentisty Antonín Suchánek.


 

Autentista

Řetězová 10, Praha 1

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...