Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Ze starých vodních mlýnů vznikl stylový venkovský statek Casas Caiadas

Ze starých vodních mlýnů vznikl stylový venkovský statek Casas Caiadas

V portugalské oblasti Arraiolos vznikl stylový venkovský statek Casas Caiadas, který nabízí útočiště rodinám a menším skupinkám lidí během teplých letních měsíců. Ubytovat se zde mohou v jednom ze tří bývalých vodních mlýnů, které byly kompletně zrekonstruovány a nabízejí harmonické propojení moderního života s původními prvky. Místo je vzdálené civilizaci a přístupné pouze v létě. Není zde asfaltová komunikace, proto když se v zimě zvedá hladina místní řeky, není možné se sem dostat. A i v tom tkví zdejší kouzlo.

Za projektem Casas Caiadas stojí lisabonský pár, který se vydal po stopách „realitního dobrodružství“, když koupil malou usedlost se čtyřmi polorozbořenými stavbami. Spolu s architekty se majitelům podařilo obnovit budovy, a přitom zachovat co nejvíce z jejich původních jedinečných prvků.

Casas Caidas se považuje za venkovský turistický statek, v němž se mohou v létě ubytovat hosté do osmi lidí. Najdete zde tři nezávislé domy, kompletně zrestaurované z původních starých vodních mlýnů. V okolí proudí vodní cesty, zdobené svěží zelení a krajinou s megalitickými horninami.

V interiéru je zachované z části odkryté zdivo, malá okna vyčnívající z objemných zdí i původní podlaha. Šířka zdí navíc perfektně izoluje teplotu. V létě chladí a v zimě udržuje teplo. Architekti zvolili k bílým stěnám i světlý nábytek, který sem skvěle zapadá. Vše působí čistým, mírně rustikálním dojmem.

Staré dřevěné truhlice i původní skříně vyprávějí své příběhy a přispívají tak k historické atmosféře bývalého mlýna.

Také koupelna je stylově zařízená. Kamenné umývadlo, dřevěné doplňky a všudypřítomná bílá působí na všechny smysly a nechávají rozehrát relaxační rituál.

Ložnice nabízejí svým hostům příjemný odpočinek v minimalisticky zařízených interiérech, kde je dominantní pouze to nejdůležitější, a tím je velká postel.

Také venkovní prostředí láká k odpočinku u potoka, mezi stoletými olivovníky nebo u plážového bazénu. Pro turisty je jistě lákavá i vidina nedalekých historických měst, jedinečných hradů a dalších památek, které mohou v rámci výletů navštěvovat. Když se však vrací zpět a když statek zahalí tichá noc, rozsvítí se obloha plná hvězd, u níž nejde dělat nic jiného než příjemně rozjímat.

Nakoukněte s námi také do usedlosti od Lenky Míkové, která ukazuje krásu poctivého řemesla.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...