Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Halla: nadčasová svítidla, která rozzářila pražské kavárny a restaurace

Halla: nadčasová svítidla, která rozzářila pražské kavárny a restaurace

Jak stylově rozzářit prostor kaváren a restaurací? Takovou otázku si pokládá jistě řada majitelů těchto podniků. Světlo je důležité a pokud se zvolí s přihlédnutím na design a okolní vybavení, může se stát doslova šperkem celého interiéru. Vydejte se s námi do čtyř podniků, kde designová světla přidávají na atraktivitě a kde celý prostor doslova září díky osvětlením společnosti Halla.

Pivovar U Supa

Nedaleko Prašné brány byste našli nejstarší pivovar s hostincem v Praze, jehož kořeny sahají až do 15. století. Zhruba uprostřed Královské cesty, v nejrušnější ulici Starého města, najdete Pivovar U Supa. Nejen dobré pivo a vytříbené občerstvení lákají návštěvníky k chvilce posezení a relaxu v této turisticky vyhledávané oblasti. Po vstupu každého asi na první pohled upoutá prosklená varna, která hostům umožňuje sledovat proces vaření piva.

V jinak tradičním interiéru, který zdobí pozdně gotické renesanční klenby, vyniká netradiční osvětlení, jež do hostince vnáší lehký závan modernismu. Jde o svítidla Indi od slovenského designéra Matuše Opálky, která za svůj vzhled získala řadu ocenění.

Svítidla Indi v prostoru působí lehce a zároveň luxusně. Minimalistický až jednoduchý design je tvořen hliníkovým profilem a osazen LED boardy s vysokým výkonem. Příjemné měkké světlo, jehož intenzitu lze nastavit, se ideálně hodí jak do restaurací a společenských sálů, tak také do všech typů chodeb i zasedacích místností. Společnost Halla vyrábí celou rodinu svítidel Indi v různých tvarech a provedeních, od závěsných přes nástěnné až po přisazená svítidla.

Restaurant Terresa

Nově otevřený Terresa restaurant se nachází v Aquapalace Hotelu Prague v Čestlicích. Za jeho návrhem stojí architekt Jan Mackovič, který při návrhu interiéru vycházel zejména z daného specifického tvaru pavilonu, podobajícímu se tvaru hokejky. Návštěvníci si zde mohou vychutnat příjemnou atmosféru a jídlo v různých zónách, které jsou jak klidové, tak také otevřenější. Ozdobou interiéru je zaručeně strop, kde se kromě jasanových lamel, jež slouží pro rozptyl světla, nachází také zajímavé osvětlení.

Halla vybavila restauraci svítidly Huge, která interiéru v kombinaci s jasanovým dřevem a černým stropem dodala šmrnc. V centru otevřené zóny, kde bývá pohyb největší, tak mají hosté i personál dostatek světla. Tento prostor je využíván jako café či místo pro kuchařské show, módní přehlídky a jiné prezentace.

Osvětlovací systém rodiny Huge zahrnuje samostatná závěsná i přisazená svítidla, jejichž tvar je definován úzkým hliníkovým rámečkem. Díky různým tvarům a širokému spektru světelných zdrojů je možné je jakkoli sestavovat a kombinovat. Máte raději čtverec, než kruh? Žádný problém, vyrábějí se i ve čtvercovém provedení. Navíc, jak už název vypovídá, jde o obrovská svítidla, která mohou dosahovat až jeden a půl metru v průměru. V Terresa restaurant sice takto velké nenajdete, ale přesto vás jejich velikost i zajímavé uspořádání okouzlí.

Restaurace Globus

V pražském Karlíně, na rohu ulic Březinova a Křižíkova, můžete zavítat na dobrý burger či pořádný steak do minimalisticky řešené restaurace Globus. Majitelé tu lákají hosty na seriózní oběd či večeři, která se může protáhnout až do večerní zábavy, při níž vám milou atmosféru prosvětlí designové osvětlení.

Restaurace je rozdělená na dvě podlaží. Jednoduchý a stylový interiér se drží svého motivu: glóbusu. Hned při vstupu vás upoutá brána se železným glóbem a na stěně podél schodů vedoucích do sklepních prostor narazíte na podsvícenou mapu světa.

Společnost Halla dodala do interiéru dva tipy osvětlení. Svítidlo Indi představuje centrální světlo pro celou místnost a osvětlení Rotao zase pro jednotlivé stoly v hlavní části restaurace.

Svítidla Rotao vzdávají hold geometrické kráse elipsy. Vnitřní otvor jim navíc dodává lehkost a hravou eleganci, která se pozitivně odráží v celém interiéru. Lustry, jež mají 70 centimetrů v průměru, jsou vyrobeny z hliníkového profilu a osazeny světelnými zdroji LED.

Pokud se do karlínské restaurace Globus chystáte, jistě vás potěší, že tu mají každý den otevřeno dlouho do noci a světla se zhasnou až kolem třetí hodiny ranní.

Bufet na Fakultě stavební ČVUT v Praze

Poslední ukázkou, kterou vám představíme, a kde hlavní roli hraje osvětlení Halla, je bufet na Fakultě stavební ČVUT v Praze. Navrhl ho architekt Daniel Smitka, který vytvořil jednoduchý interiér s barevnými akcenty v šedých a limetkových tónech, doplněný nábytkem pro mladou generaci. Na první pohled vás nejspíše upoutá nevšední nástěnné zobrazení Eiffelovy věže a především také ohromný lustr, který jako by levitoval v prostoru jídelní místnosti. Jde o svítidlo Sura, jež bylo propojeno do tvaru jakési kostry a které díky zavěšení zútulňuje jídelnu s jinak vysokým stropem.

V dalších prostorách bufetu se využilo nižších stropů, do kterých byla zabudována osvětlení Torve a Elumi. Svítidla Elumi se vyznačují velice tenkým hliníkovým rámečkem, do kterého je vsazen opálový difuzor. Díky příjemnému difuznímu rozptylu světla a značné tvarové variabilitě do interiéru ideálně zapadla. 

Svítidla Halla rozsvěcí domácnosti i významné budovy po celém světě a sbírají ceny v prestižních designových soutěžích – Red Dot, Lighting Design Award, iF Design Award či German Design Award.

Zajímalo by vás jak jejich osvětlení vypadá například v kanceláři? Podívejte se na Kanceláře budoucnosti, kde světlo významně přispívá k pohodové pracovní atmosféře.


Halla, a.s.

Litvínovská 288/11

Praha 9

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...