Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Jackie Bar v Helsinkách se proměnil na milánský bar ze 70. let

Jackie Bar v Helsinkách se proměnil na milánský bar ze 70. let

Bar, který vás přenese do jiné doby a na jiné místo? Ano, přesně takový najdete v Helsinkách. Jmenuje se Jackie Bar a jakmile do něj vstoupíte, pohltí vás atmosféra 60. a 70. let minulého století. Interiér ve stylu retra, elegance, líbivých tónů a hudební nostalgie. To vše poznáte v baru, kde se servíruje italská klasika: pizza.

Jackie Bar, který stojí v helsinském Iso Roobertinkatu, navrhlo Studio Joanna Laajisto. Designéři zde měli za cíl vytvořit atmosféru v duchu minulosti. A co bylo jejich inspirací?

„Abych pochopila podstatu prostředí, kterou chtěl  majitel prostoru vdechnout, zaposlouchala jsem se do hudby. Dostala jsem soundtrack ve stylu italské společenské hudby 60. a 70. let, druhá nahrávka zase byla francouzská klasika 70. let – Cosmic Disco,“ vysvětluje hlavní architektka Joanna Laajisto.

Stejně jako se hudbou inspiroval prostor, tak i název baru má hudební kořeny. Je pojmenován po písni Scotta Walkera – Jackie. V baru nesmí chybět ani prostor pro živé DJs, kteří jsou důležitou součástí prostředí. Dýdžejský pult se nese v podobném duchu jako hlavní bar, který je vyroben z afrického dřeva Sapelli, jen v menší velikosti.

Stolní lampa Pipistrello, kterou navrhl italský designér Gae Aulenti v roce 1965, posiluje osobitost místa.

Interiér zdobí tmavě zelené stěny a strop, ke kterému elegantně kontrastují dlouhé kožené pohovky v hnědých tónech. Právě ty by vás podle architektů měly alespoň pocitově přenést do milánského baru 70. let. Nízké mramorové stoly, nábytek na míru a další stylové doplňky přidávají baru na jeho autenticitě.

V Jackie Baru se od oběda až do pozdních hodin podávají kromě nápojů také severoitalské pizzy od renomovaného šéfkuchaře Antta Melasniemiho. A nejen italské jídlo, ale i hudba – a především samotný interiér – vás naladí na vlnu italského retra. Budete-li mít možnost, bar určitě stojí za návštěvu.


Jackie Bar

www.jackie.fi

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...