Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Moderní pevnost v srdci keňského safari

Moderní pevnost v srdci keňského safari

Spojení evropského klasicismu s tradiční africkou kulturou podtrhuje neotřelou rustikální atmosféru sídla. Interiéry s tlumenou barevnou paletou a přírodními materiály z místních zdrojů. Nábytek na míru ručně vyrobený místními řemeslníky ve spojení se starožitnostmi z celého světa.

Arijiju – sídlo pojmenované podle masajského označení kopce, na kterém se nachází. Za jeho stavbou stojí velmi poutavý příběh. Sídlo je součástí přírodní rezervace Borana, kde žijí kromě zeber, žiraf, obrovských stád slonů také více než dvě desítky černých nosorožců. Ti jsou neustále ohroženi pytláky, a tak musela Borana významně investovat do zabezpečení oblasti. Majitel pozemků se rozhodl, že finančně pomůže prodejem tří parcel, na nichž umožní postavit soukromé domy k pronájmu, a zisky budou použity na projekty ochrany nosorožců.

Architekti Nick Plewman z Johannesburgu a Alex Michaelis z Londýna pomáhali utvářet a rozvíjet investorovy představy o stavbě nenápadně zapuštěné do místní krajiny. Jejich myšlenky ovlivnila především starověká architektura a kláštery, které se vyznačují čistou pravoúhlou kompozicí a strohostí. Další inspirací byly skalní kostely vytesané do skály v etiopském městě Lalibela. Vznikl tak koncept jednoduché architektury, téměř duchovního charakteru. „Práce v takové krajině vyžadovala úctu a pokoru,“ říká Michaelis. „Je správné, že jsme vytvořili něco, co respektuje ohromující velikost, která ho obklopuje.“ 

Celá stavba mimořádně respektuje okolní krajinu a téměř v terénu zaniká. Pastvinami savany k ní vede klikatá stezka, kterou navrhla britská zahradní architektka Jinny Blom. Schodiště vytesané do skály ústí u masivních dřevěných vstupních dveří vedoucích do haly, která evokuje pocit vchodu do tunelu historické pevnosti.

Uvnitř dispozice se nachází uzavřené, před okolím ukryté atrium. Centrální nádvoří plné bujné vegetace a tekoucí vody mohou využít všichni hosté, kteří si exkluzivní soukromý dům s pěti apartmány pronajmou a přispějí tak na ochranu ohrožených černých nosorožců.

Ambity obklopují atrium a tvoří vstupní prostory do jednotlivých apartmá. Ochozy s křížovými klenbami jsou inspirovány středověkými evropskými kláštery. Veškerý použitý kámen meru byl vytěžen ve zdejším lomu a ručně opracován místními řemeslníky s nevídanou precizností dávných mistrů.

Střešní terasa, na kterou se lze dostat skrytým schodištěm, nabízí úchvatné panoramatické výhledy do keňské savany. Terasy byly dokonale umístěny v souladu s pohybem slunce, ale zároveň jsou chráněny před větrem. Zapálené svíčky, praskající dřevo v ohništi, bar otevřený pro večeři na střešní terase pod hvězdami – co víc si přát po náročném dni stráveném v africkém safari. 

Kamenné zdi a střechy pokryté travinami pomáhají stavbě dokonale splynout s okolní krajinou, což bylo jedním z hlavních cílů majitele. Z hlediska udržitelnosti je dům plně napájen solární energií, recykluje veškerou šedou vodu a zakázal plastové láhve na vodu, protože k dispozici je místní vrt, který poskytuje veškerou pitnou vodu.

Terasa u bazénu se rozprostírá na úpatí širokých schodů. Na sportovním zázemí si dal majitel, sám velký běžec a sportovec, velmi záležet. Hostům je kromě „nekonečného“ 25 metrů dlouhého bazénu, k dispozici také tělocvična, tradiční turecké lázně hammam, ale také tenisové a squashové kurty. Každý detail je dobře promyšlený, například i umístění mohutného olivovníku tak, aby poskytoval stín pro lehátka u bazénu.

Za unikátním řešením vnitřních prostor stojí Maira Koutsoudakis. Kamenné stěny v kombinaci s honosnými křišťálovými lustry. Velká francouzská zrcadla, bronzové stoly v limitované edici z Kapského Města, kožené a rafiové koberce z Maroka, stoly z Indie. To vše je součástí interiéru, ze kterého na každém kroku vyzařuje decentní luxus.

„Nic nepřevažuje, ale všechno má obrovskou váhu. Bohaté struktury a lesk, které působí uklidňujícím dojmem. A protože majitel má kořeny na obou kontinentech a je sám o sobě velmi elegantním mužem, bylo na místě spojit jemnost Evropy s rustikálností Afriky," vysvětluje svůj záměr designérka.

Ložnice nabízejí klid a diskrétnost hostům, což bylo v konceptu rezidence prvořadé. Architekti mnohokrát navštívili místo stavby, aby zjistili, jak se v dané lokalitě pohybuje slunce během celého dne. Docílili toho, že jednotlivé pokoje mají dostatek přirozeného světla a zároveň nabízejí nezapomenutelný výhled na vycházející slunce nad Mount Kenya.

Ranní sluneční paprsky probouzí hosty apartmánů skrze velká oblouková okna a zaplavují světlem pokoje obrácené směrem do údolí.

Na stropní trámy a překlady bylo použito lokální dřevo ze stromu grevilea mohutná, který je známý také jako jižní hedvábný dub. Jeho jemná kresba se příjemně doplňuje s kamennou stěnou, které vévodí otevřený krb. Bylo zásadní vytvořit něco nového a jedinečného a zároveň sdílet étos ochrany a úcty k této zemi," poznamenává Koutsoudakis. Kdykoli to bylo možné, chtěli jsme do nteriéru začlenit něco přírodního." 

Rezidence nabízí pět apartmá vybavených rustikálními kamennými krby, venkovními i vnitřními sprchami nebo hlubokými vanami z lité mědi.

Arijiju je luxusním útočištěm pro ty, kteří hledají nečekaná dobrodružství. Tato exkluzivní nemovitost slouží nejen jako základna pro poznávání okolní fauny a flory, ale je i dokonalou oázou pro očistu ducha.


Arijiju

www.arijiju.com

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Klára Fendrychová Autor:
Klára Fendrychová

Foto: Dook

Zdroj: archilovers.com

Publikováno: 15.10.2021


Přidejte se k Insidecor komunitě...