Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

V belgické restauraci Stable na vás dýchne zámecká historie

V belgické restauraci Stable na vás dýchne zámecká historie

Projekty, které propojují historii a moderní design, stojí vždy za povšimnutí. Stejně jako tomu je v belgickém zámku Hof Ter Linden ze 17. století, jehož bývalá jízdárna se proměnila v elegantní restauraci Stable. Projektu se věnoval newyorský architekt Dieter Vander Velpen, který do skromných prostor vnesl nádech luxusu. 

Zámek se nachází ve městě Edegem v blízkosti Antverp. Hof Ter Linden znamená v překladu „lipové nádvoří“. Tento název je odvozený od místa, kde zámek stojí. Najdete ho na konci malebné uličky lemované monumentálními lípami. Zámecký komplex patří k neoklasicistním památkám a je složený z několika budov uprostřed lesa. Architektonické kouzlo stavby a netčené přírodní prostředí okouzlilo samotné zakladatele restaurace Stable, kteří se rozhodli udělat z tohoto místa kulinářský cíl.

Architekt byl odhodlaný zachovat historický charakter budovy i autentickou atmosféru. Zaměřil se na eleganci a moderní styl, který má odrážet menu zdejšího šéfkuchaře Njegose Kalicanina.

Prostorová estetika obnaženého zdiva, ručně omítané zdi, betonové podlahy v barvě písku či odhalené dřevěné trámy. To vše navrací hosty do dob zámeckého života 17. století, zatímco kolekce moderního nábytku dotváří prostor v duchu tlumené elegance.

Okouzlujícím prvkem interiéru jsou mramorové lavice Vander Velpen, sedící na patinovaných bronzových základnách a změkčené šedými semišovými polštáři.

Většina nábytku byla vytvořena na zakázku. Restauraci dominují přírodní materiály, jako je dřevo, kámen a bronz, které harmonicky ladí s celým konceptem. Některé kusy nábytku a dekorací vynikají nad jinými. Zaujme vás samostatně stojící barový pult, zajímavý krb nebo velké dřevěné svícny.

Barový pult je doslova sochařským kouskem. Navrhl ho belgický designér Arno De Clerckem, který je zodpovědný také za realizaci krbu.

Milovníci vína si ve Stable rozhodně přijdou na své. Vinný bar nabízí široký sortiment vytříbených vín z různých koutů světa.

Stable je restaurace, která čerpá z minulosti a zároveň pevně hledá budoucnost. Své příznivce láká nejen na design, ale i vytříbenou gastronomii. Zkrátka výletní cíl se vším všudy.


Stable
www.stablerestaurant.be
Drie Eikenstraat 1
2650 Edegem

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...